Bierdrinkers kiezen steeds vaker voor alcoholvrij bier

Uit het jaarlijks gehouden Nationaal Bieronderzoek in opdracht van Nederlandse Brouwers onder 500 bierdrinkers komt naar voren dat steeds meer bierdrinkers ook weleens voor alcoholvrij bier kiezen. In 2012 koos ruim één op de drie wel eens voor alcoholvrij bier, in 2013 is dat al bijna de helft (46%). De redenen om voor bier zonder alcohol te kiezen zijn divers. Van geen alcohol willen drinken (54%) tot geen alcohol mogen drinken (38%). Het imago van alcoholvrij bier is goed en speelt ieder jaar een kleinere rol om geen alcoholvrij bier te drinken. Dit bleek ook vorig jaar al uit het door bier.blog.nl gehouden onderzoek over motieven om alcoholvrij bier te drinken.

Vrouwen kiezen nog steeds het meeste voor alcoholvrij alhoewel de verschillen tussen man en vrouw kleiner worden. In 2012 dronk 44% van de vrouwen en 30% van de mannen nog alcoholvrij. In 2013 zijn deze percentages respectievelijk 50% en 44%. Een interessant feit is ook dat zes op de tien bierdrinkers (63%) het belangrijk vindt dat er alcoholvrij bier geschonken wordt op evenementen.

Favoriete biertype
De meest favoriete bieren zijn nog altijd: pils, gevolgd door witbier, overig speciaal bier, bokbier en rosébier. Speciaal bier komt ook steeds meer onder de aandacht. Lokaal gebrouwen speciaal bier wordt het vaakst gekozen als de Nederlandse bierdrinker in Nederland op vakantie is of er een dagje op uit gaat. Hij drinkt het glas lokale bier dan meestal in een horecagelegenheid (75%).

Thuisdrinken in opmars
Opvallend is dat Nederlanders steeds vaker hun bier thuis consumeren. 49% drinkt zijn bier het vaakst thuis binnen. In 2010 deed ruim een op de drie dit (36%). Daarna volgt het binnen drinken bij horecagelegenheden (café, sportkantine, restaurant). Dat doet een op de vijf (19%).

Lees ook:Nederlandse bierconsumptie in 2011
Lees ook:Nederlanders drinken 1 glas alcohol per dag
Lees ook:Bavaria zet alcoholvrij bier terug in schap tankstations
Lees ook:Alcoholvrij bier populairder dan ooit, ik kan er alleen niet over meepraten
Lees ook:Daling Nederlandse bierconsumptie stagneert

3 reacties op “Bierdrinkers kiezen steeds vaker voor alcoholvrij bier

 1. joeri

  Als ik alcoholvrij bier neem is dat meestal Alcoholvrije hefeweizen bier. Dit bier is een stuk lekkerder van smaak dat de biertjes uit nederland en heeft een lekkere schuimkraag. Alleen Bavario alcohol vrij is een beetje om te drinken. Ook Warsteiner alc. vrij is goed om te drinken.

    /   Beantwoorden  / 
  1. T0n

   Ja alcoholvrij witbier/weizen is inderdaad minder opvallend ‘anders zoet’ dan alcoholvrije pils…

     /   Beantwoorden  / 
 2. Marcel

  Grappige ontwikkeling! Ik ben het zelf ook vaker aan het proberen, alcohol is ten slotte niet de meest gezonde consumptie. Ik had pas zo’n alcoholvrij bierpakket besteld op http://www.tijdvooralcoholvrij.nl/alcoholvrij-bier.html is wel een aanrader, zit echt super veel smaakverschil tussen de soorten!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.