Bier proeven: St. Bernardus Wit

Als ik aan de bieren van St. Bernardus denk, dan denk ik aan de tripel of zelfs de gerstewijn St. Bernardus Abt. Tijdens het doorzoeken van de schappen van de wit- en weizenbieren ontdekte ik dat deze Belgische brouwerij ook een witbier had. Zou dit ook zo’n mooi bier zijn als de andere St. Bernardus bieren? Het bovengistende witbier St. Bernardus is afkomstig van de gelijknamige brouwerij in Watou. Met deze bieren is iets bijzonders aan de hand. De bierrecepten zijn namelijk afkomstig van de paters van de St. Sixtus Abdij, die de wereldberoemde trappistenbieren Westvleteren brouwen. Na de tweede wereldoorlog tot 1992 bestond bij brouwerij St. Bernard de licentie om de Trappist Westvleteren te brouwen. Daarna verviel echter de licentie en ging Brouwerij St. Bernardus met dezelfde recepten verder met het brouwen van deze bieren onder de naam St. Bernardus. Dat is tot op de dag van vandaag nog steeds het geval.

Op de fles
Het witbier bevat 5,5 procent alcohol en krijgt nagisting op fles. De ingrediënten zijn water, mout, tarwe, suiker, hop en gist. Verder is op het etiket weergegeven dat het een categorie S-bier is. Dit is een aanduiding van het type bier voor de handhaving van de accijnzen en een verwijzing naar het stamwortgehalte dat 15,5 graden plato of hoger is. De ideale schenktemperatuur van het bier dat wordt afgevuld in 33cl flesjes is 2 tot 6 graden. Op het etiket wordt een verwijzing gemaakt naar Pierre Celis. Hij zorgde sinds 1966 voor de herintroductie van witbier in België en daarna wereldwijd.

Smaakbeeld
Om de smaak van het bier weer te geven heb ik het op een schaal van 1 tot 5 beoordeeld voor bitter, zuur, zoet, volheid en bruisendheid. Daarbij is 0/1 niet of heel weinig aanwezig en 5 zeer sterk aanwezig. Bitter (1), Zuur (2,5), Zoet (1), Volheid (3) en Bruisendheid (3).

Uitzicht
St. Bernardus Wit is donkergeel en troebel van kleur. De schuimkraag is wandklevend en heeft een mooie cling bestaande uit fijne, compacte belletjes.

Geur
Het abdijbier heeft een rijk boeket aan geuren en aroma’s. Met een bloemig en fruitig karakter met tonen van groene, zure appels én zoete vruchten zoals sinaasappel, perzik en roosblaadjes. Dit is qua geurdiversiteit een rijk witbier. Daarnaast krijgt de St. Bernardus Wit nog een pittig karakter door tonen van kruiden zoals koriander en peper.

Aroma
Na het doorslikken van het bier komen tonen van groene, verse appels terug en zorgen kruiden voor een licht prikkelend gevoel in de mond. Daarnaast komen ook citrus-tonen van citroen duidelijk naar voren.

Smaak

Het bijzondere van dit bier is dat door de geur en aroma je een zoeter witbier verwacht. In werkelijkheid overheerst de citroenzurige smaak, komen verder veel tarwemouttonen terug en rond het bier ook weer zoet af met tonen van sinaasappel en citrus-vruchten. Witbier heeft normaliter al weinig bitterheid. Bij de St. Bernardus Wit is dit nog minder.

Nasmaak
In de nasmaak is een lichte bitterheid te proeven die vooral aan het licht komt door de koolzuur in combinatie met de kruidige hint die komt opzetten. Verder verandert de smaak vooral van zuur naar zoet citroen.

Mondgevoel
De St. Bernardus Wit heeft behoorlijk wat koolzuur waardoor het bier een zeer volmondige smaak krijgt en zeker ook in de nasmaak nog aanwezig blijft.

Algehele beoordeling
Zeer volmondig bier voor een witbier met een grote smaakdiversiteit. Eerst een klein zoetje dat behoorlijk snel wordt overgenomen door zurige citrustonen en groene appels. De combinatie met het behoorlijke koolzuurgehalte resulteert in een volmondig witbier waarvan je zou denken dat het alcoholgehalte veel hoger ligt dan 5,5 procent. In geur en aroma heeft het bier veel zoete tonen wat uitnodigt tot drinken en in de smaak is het meer zurig waardoor het een frisse bierbeleving geeft.

Lees ook:Bier proeven: Adriaan Witbier
Lees ook:Bier proeven: Liefmans Goudenband
Lees ook:Bier proeven: Saison Dupont
Lees ook:St. Bernardus Abt 12 versus Westvleteren 12
Lees ook:Bier proeven: Texels Wit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.