Bier proeven: Cuvee des Trolls

Een speciaalbier dat is afgevuld in 25cl flesjes, we gaan het steeds vaker zien. Overigens leidt het ook tot het nodige verzet zoals zichtbaar is bij Palm. Cuvee des Trolls wordt gebrouwen bij brouwerij Dubuisson in het Franstalige deel van België, Wallonië. De brouwerij werd opgericht in 1769 waarmee het ook direct de oudste brouwerij van Wallonië is. Het staat vooral bekend om de Bush-bieren, die samen met de Cuvee des Trolls de portfolio van de brouwerij bepalen.

Op de fles
Cuvee des Trolls is een blond gefilterd bier van hoge gisting en bevat volgens de fles fruitige en geparfumeerde aroma’s. Het wordt gebrouwen met water geput onder de eigen brouwerij, gerstemout, suiker, hop en gist. Met 7 procent alcohol is dit geen zwaar blond bier wat ook duidelijk zichtbaar is uit het smaakbeeld. Het gefilterde bier is houdbaar tot en met 22 april 2014.

Smaakbeeld
Om de smaak van het bier weer te geven heb ik het op een schaal van 1 tot 5 beoordeeld voor bitter, zuur, zoet, volheid en bruisendheid. Daarbij is 0/1 niet of heel weinig aanwezig en 5 zeer sterk aanwezig. Bitter (1), Zuur (0), Zoet (2), Volheid (2) en Bruisendheid (1,5).

Uitzicht
De Cuvee des Trolls bevat al na een paar dagen in de koelkast te hebben gestaan kleine vlokken. Nadat het even tot rust is gekomen is dit geelgekleurde bier met een oranje gloed weer helder. Een mooie grote schuimkraag met cling en wandklevend schuim blijft helaas achterwege.

Geur
Het bier is inderdaad zeer fruitig, zoals op de fles staat, in de geur met tonen van caramel en sinaasappel. Verder komen ook de geuren van gebrande mout, granen, hooi, gist en verse hars uit de boom naar voren. Ook doen de zoete geuren mij denken aan stroop en honing.

Aroma
In het aroma komt de hop weer terug net als het houtige-harsige karakter en de caramelmout. Het aroma van de Cuvee des Trolls heeft ook veel weg van zoethout.

Smaak
Het is zonder twijfel een bier met een grote variëteit aan zoetsmaken. Het blonde gerstenat heeft een zoete, volle, ronde smaak en kleine lichte hopbitterheid in de nasmaak. Verder is de smaak stroperig zoet en doet het ook aan honing denken. Fruitige tonen van zoete citrusvruchten zoals sinaasappel in combinatie met de lichte bitterheid in de nasmaak maken het bier toch fris en een klein beetje pittig waardoor het blijft hangen.

Mondgevoel
Cuvee des Trolls heeft een zacht, rond mondgevoel mede door de beperkte hoeveelheid koolzuur. Het drinkt makkelijk weg.

Algehele beoordeling
Een zeer toegankelijk doordrinkbaar bier door het overwegende zoete en fruitige aroma en dito smaak. Toch is dit bier absoluut geen suikerbom maar heeft het iets zachts en natuurlijks en is het bovendien goed in balans. Door de beperkte koolzuur en de carameltonen is het zeer rond en zacht van smaak. Dat maakt het zeer geschikt om te drinken bij lichtere gerechten met zoete smaaktonen. Het is niet overheersend en een heel meegaand bier. Cuvee des Trolls is echter geen heel spannend bier met verrassende uitschieters of een twist. Om dit zonder bijpassend gerecht een hele avond te drinken lijkt me het qua smaakbeleving al snel saai.

Lees ook:Degustatie Gouden Carolus Cuvee van de Keizer 2005
Lees ook:Zomers menu: Prei vinaigrette met gerookte zalm en rode biet
Lees ook:Bier proeven: Adriaan Witbier
Lees ook:Bier proeven: Liefmans Goudenband
Lees ook:Bier proeven: Malheur 8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.