Bier proeven: Witte Roos

Als bierliefhebber proef je uiteraard heel veel bieren. Ter gelegenheid van de lancering van www.bierspijs.nl heb ik een database aangelegd waarin onder andere de Nederlandse bieren groot vertegenwoordigd zijn. Ieder restaurant of café die haar menu opload krijgt een bijpassend bieradvies met aandacht voor lokaal en regionaal bier van eigen bodem. Daarvoor heb ik de afgelopen weken behoorlijk wat Nederlandse bieren geproefd. Witte Roos van Museumbrouwerij De Roos uit Hilvarenbeek is er één van!

Ingrediënten
Witte Roos is een tarwebier van 5,5 procent alcohol met uiteraard een troebel karakter en een koperblonde kleur. Het koolzuurgehalte is gemiddeld en de volmondigheid ondanks dat het een tarwebier is, is laag. Daardoor is het bier wel makkelijk en goed doordrinkbaar. Het witbier bevat naast tarwe- en pilsmout ook hop, citrus, koriander en suiker.

Aroma
De geur en aroma is fruitig, moutig en natuurlijk vind je er ook de gebruikte kruiden zoals koriander goed in terug.

Smaak
Dit witbier is granig en moutig in smaak waarbij de gebruikte tarwe goed te proeven is. In de nasmaak heeft dit tarwebier een behoorlijk zuurtje en zeker ook een bittertje. Dit laatste natuurlijk afkomstig van de hop. Bijzondere combinatie aangezien een witbier doorgaans een iets minder sterke bitterheid kent en ook het zuurtje is in de nasmaak niet te missen.

Overall
Een goed doordrinkbaar, fris witbier dat door de zuurtegraad goed samengaat met een salade waarin azijn of zurige saus gebruikt is. Naar mijn smaak zou de afdronk qua bitterheid en zuurtegraad wellicht iets subtieler kunnen maar smaken verschillen uiteraard.

Lees ook:Bier proeven: Witte Parel
Lees ook:Bier proeven: Texels Wit
Lees ook:Bier proeven: Adriaan Witbier
Lees ook:Bier proeven: IJwit
Lees ook:Bier proeven: Beerze Beer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.