Bier proeven: Witte Parel

Voor wie het nog niet in de gaten had: Ik recenseer momenteel veel wit- en blond bier. Dit zijn bij uitstek bieren die in de zomerperiode heerlijk zijn om te drinken en te combineren met lichte gerechten. Na de Witte Parel gaan er zeker nog heel wat witte en blonde bieren van Nederlandse bodem volgen. De Witte Parel bevat 5 procent alcohol, is lichttroebel en lichtgoud van kleur en afkomstig van de Budelse Bierbrouwerij. Een prachtige, compacte en fijnparelige schuimkraag nodigt uit tot drinken. Het koolzuurgehalte is laag en de volmondigheid gemiddeld.

Aroma
Naast tarwe-, gerstemout en hop is ook gebruikgemaakt van koriander en sinaasappelschillen. Dit resulteert in een geur en aroma dat lichtzurig is en ook citrustonen bevat. Uiteraard komt ook de koriander in de geur naar boven. Verder ook tonen van groene appel en tegelijkertijd een beetje een weeïge geur zoals je ook in melk terugvindt, afkomstig van tarwe.

Smaak en afdronk
Een frisse citrus, meer citroenachtige hoofdsmaak dat zacht en rond is met een zoetig karakter. De kruidige tonen komen in het tweede stadium in de smaak terug. De Witte Parel heeft een lichtzurige en frisse nasmaak waarbij de koriander nog net iets meer pit geeft aan de afdronk.

Overall
Een witbier dat zeer mooi in balans is waarbij de zoete citrustonen overheersen en de smaak een ronde en zachte indruk achterlaat. Witte Parel combineert goed met witvis waarbij een klein beetje citroen (geen limoen) is gebruikt. Het bier zal de zachte smaak van de witvis verlengen echter alleen als er niet teveel zuur of citrus in het gerecht is verwerkt.

Lees ook:Bier proeven: Texels Wit
Lees ook:Bier proeven: Beerze Beer
Lees ook:Bier proeven: Adriaan Witbier
Lees ook:Bier proeven: Witte Roos
Lees ook:Bier proeven: Graaf Dicbier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.