Bier proeven: Texels Wit

In het assortiment van de Texelse Bierbrouwerij ontbreekt een Texels witbier niet. De brouwerij heeft een eigen gepatenteerde gistcultuur voor alle bieren en dat is altijd zo herkenbaar in ieder bier terug te ruiken en te proeven. Zo ook in Texels Wit. Het bier bevat 5 procent alcohol, is troebel en lichtgoud van kleur. De schuimkraag is beperkt. Zowel het koolzuurgehalte als de volmondigheid is laag. Het bier is zeer makkelijk doordrinkbaar.

Dit witbier is gebrouwen volgens de ‘Duitse methode’ en heeft dus geen kruiden als koriander of sinaasappelschillen in zich. De ingrediënten op het etiket geven dit ook aan namelijk gerste- en tarwemout, hop en water.

Aroma
In het aroma van alle Texelse bieren zit perzik, afkomstig van de gist. Verder zeker ook granige, moutige tonen die passen bij een witbier. De geur is zoet wat eigenlijk niet helemaal past bij een witbier, echter daardoor wel herkenbaar als een bier van de Texelse Bierbrouwerij.

Smaak en afdronk
De tarwe komt terug in de smaak door een licht zuurtje en verder heeft Texels wit vooral granige en moutige smaaktonen. De aanzet van dit witbier is lichtzoet en de afdronk is moutig, granig met nauwelijks bitterheid van de hop. De citrus frisheid in Texels Wit is beperkt waardoor je in de combinatie met eten vooral moet denken aan zacht witvis waar verder geen tot weinig saus bij geserveerd wordt.

Lees ook:Bier proeven: Adriaan Witbier
Lees ook:Eerste speciaalbiercafé van Texelse bierbrouwerij in Zaanstreek
Lees ook:Bier proeven: Budels Batavier
Lees ook:De lente met… Texels Springtij
Lees ook:Weekend uittip: Texel Culinair 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.