Bier proeven: IJwit

Een witbier dat door een groep studenten bij het programma EditieNL van RTL4 al eens werd verkozen tot het beste witbier, IJwit van brouwerij ‘t IJ. De Amsterdamse brouwerij heeft een witbier met 6,5 procent alcohol in haar assortiment dat absoluut volmondig en pittig is van smaak. IJwit heeft een oranje, gouden kleur en een compacte, volle schuimkraag.

Aroma
In de geur komt het zuurtje van de tarwe je tegemoet, gevolgd door lichtfruitige appeltonen en het zoete van vanille.

Smaak en afdronk
Het koolzuurgehalte is hoog waardoor smaaktonen flink geproefd worden. Veel frisse tonen van groene appel en een licht zuurtje van de tarwemout. De smaak heeft zeker een moutig karakter en in de afdronk word je nog geconfronteerd met een aantal verrassingen. De droge, bittere afdronk heeft een licht zuurtje en bovendien een prikkelende kruidigheid die IJwit kracht bijzet. Verder komen tonen van zoethout naar voren en is een lichte astringentie (wang samentrekkend) merkbaar.

Overall
Een fris en zacht maar tegelijkertijd ook pittig witbier dat goed zal passen bij een witvis met een pepertje! Eiwit heeft absoluut een pittig karakter en gaat over een voorgerecht met weinig smaak heen.

Lees ook:Bier proeven: Adriaan Witbier
Lees ook:Bier proeven: Texels Wit
Lees ook:Bier proeven: Graaf Dicbier
Lees ook:Bier proeven: St. Bernardus Wit
Lees ook:Bier proeven: Intens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.