Ik kan er verhalen over blijven vertellen, Ierland. Een land dat mij opnieuw uitermate goed is bevallen. Voor wie mijn Facebook-pagina volgde zag dat het weer een grote ontdekkingsreis was. Na de Brewery Hops Tour vorig jaar heb ik nu ook meer cultuur en natuur van het land opgesnoven, dat hoort bij vakantie . Natuurlijk kan geen vakantie voorbij gaan zonder een ontdekkingstocht in bier. Ook had ik nog heel wat vragen! Franciscan Well Brewery in Cork is namelijk begin dit jaar overgenomen door Molson Coors. Is er iets veranderd sinds de overname? Wat zijn de plannen? En hoezeer ik ook proef, geen brouwfout te ontdekken in de bieren van de Ierse Craft Brewers. Hoe klein de brouwerijen ook zijn. Toch knap. Hoe kan dit? Enkele vragen waar ik antwoord op heb gekregen en waarover ik de komende weken meer zal schrijven.
Craft Beer Festival Dublin
Volgende maand van 5 tot en met 8 september 2013 vindt het Craft Beer Festival in Dublin plaats. Op zijn minst iedere (kleine) brouwer of bierexpert zou eens kunnen overwegen om hier naartoe te gaan. De vliegtickets zijn heel goedkoop, accommodaties en eten is betaalbaar en op enkele hele kleine brouwers na staan ALLE Ierse bierbrouwers op dit festival. Je kunt ervaren hoe zij tegen de markt aankijken….
Het beloofde bierland
Tijdens de rondreis door Ierland heb ik een serieus gesprek gehad met meerdere brouwers van niet de minste Ierse brouwerijen. Hen heb ik natuurlijk de vraag gesteld: ”hoe komt het dat het kwaliteitsniveau van het bier zo hoog ligt?” De brouwers waren het unaniem eens. Als je één keer een bier op de markt brengt wat niet goed is of je start met bier brouwen om de verkeerde redenen, dan hoef je nooit meer terug te komen. We draaien ze de nek om. Huh? De diverse brouwers willen verder anoniem blijven maar gaven mij meer uitleg: “Alle Ierse brouwers zijn heel gebroederlijk onder elkaar en helpen elkaar. Echter wel zolang iedereen de kwaliteit hoog houdt. Samen willen we zorgen dat Craft Beer op een nog hoger niveau komt en dat de pub-gangers naast Guinness en pils ook een keer onze bieren gaan drinken. Iedere keer dat er één ‘prutser’ tussen zit die een bier op de markt brengt dat niet goed is, ben je weer heel wat potentiële craft beer drinkers armer. Alleen door gezamenlijk in te staan voor kwaliteit kunnen we Ierland en het buitenland met onze bieren veroveren.
We helpen elkaar daarbij. Dus als iemand met een brouwprobleem zit en er niet uitkomt, lossen we het samen op.” Dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren van iedere biergenieter, maar hoe ‘handhaaf’ je dat als allerlei hobbybrouwers links en rechts met bieren op de markt komen die niet goed zijn. De consument drinkt het toch wel, was mijn opmerking. Eerst werd er gelachen en vervolgens kreeg ik de opmerking: Ja, Nederlanders zijn geen pubgangers en moeten nog opgevoed worden. Oefff die zat. Vervolgens: “We blijven gezamenlijk alle bieren van elkaar en nieuwe collega’s proeven, elkaar helpen en corrigeren om de kwaliteit beter te maken. Komt er een prutser die het niet om het bier gaat, niet wil luisteren of denkt op een hype mee te kunnen springen en snel geld te verdienen, dan wordt ie door ons allemaal kunstmatig om zeep geholpen. Slechte publiciteit en een professioneel opgezette tamtam doet wonderen. Niemand drinkt het bier nog…. Daardoor zorgen we gezamenlijk dat Ierland het beloofde bierland is en blijft.”
Dit gesprek gaf een mooi kijkje in de Ierse biercultuur en stof tot nadenken…. Best bijzonder!
Lees ook:De Ierse biergeschiedenis in vogelvlucht
Lees ook:Ierland: de zoektocht naar de verborgen bierjuwelen
Lees ook:Speciaalbier is booming in Ierland
Lees ook:Guinness lanceert ‘bruin blond’ bier
Lees ook:Ierland treedt toe tot biervereniging EBCU