Kennismaking met… Oldskool Brewery

Een nieuwe brouwerij op de Nederlandse markt is Oldkool Brewery met brouwer en eigenaar Dennis Kort. Ja, hij is bekend in de bierwereld uit de tijd dat St. Christoffel in Roermond nog bestond. Daar werkte hij namelijk als accountmanager. Verder werkt hij nog steeds en inmiddels al 6 jaar parttime bij Slijterij Nijsten in Hoensbroek. Dennis zijn droom is al heel lang een eigen brouwerij! Hij wordt momenteel door zijn vriendin en vrienden bijgestaan om deze droom te verwezenlijken en de aanloop ziet er alvast fantastisch uit. Zijn eerste bier Hopplukker IPA was binnen een paar dagen volledig uitverkocht. Na vele kleine brouwsels thuis die moesten leiden tot perfectie wordt zijn bier in grotere volumes gebrouwen bij Brouwerij Rodenburg. De naam en insteek van de brouwerij riep direct al enkele vragen op. Wat zou Oldskool toevoegen aan het huidige bierarrangement in Nederland? Waarom een Engelse naam en de tweetaligheid op internet en Facebook?

Terug naar de basis
Dennis Kort: “Speciaal bier is goed, maar specialer bier is beter! Er is genoeg zoete, gekruide en commerciële meuk op de markt. “OLDSKOOL” gaat hier geen druppel aan toevoegen. Ik ga voor gebalanceerde (hoppige) bieren; iets waarmee ik als gediplomeerd Internationaal Biersommelier mee voor de dag durf te komen. Veel van de nieuwe bieren op de markt zoeken het extreme op, ik wil terug naar de basis. Een klassieke IPA, een klassieke Rye-porter of een Barnstein Weisse. ”Oldskool” heeft niet voor niets de aanhalingstekens om OLDSKOOL staan, “klassiek” met een knipoog.”

Tweetalig
“Oorspronkelijk was ik van plan om eerst alles in het Engels te doen omdat ik het idee had dat de echte biergeeks vooral Engelstalig zijn. Daar ben ik na diverse reacties toch van teruggekomen vandaar dat het nu een Nederlands/Engelse combinatie is geworden.”

Hop en gistkeuze
“Voor een biergeek is hop het belangrijkste ingrediënt, echter moet het dan niet bij minuut 1 in de kookketel worden gedaan om vervolgens het hele brouwprogramma mee te laten lopen. Nobele hopsoorten (is St. Christoffel misschien wel schuldig aan ;-)) hebben de voorkeur, maar er zullen geen hardcore hoppen als Green Bullet worden gebruikt. Liefst zo delicaat mogelijk. Aangezien ieder bier uit een andere ketel komt is de gistkeuze verschillend. Ik laat dat over aan de brouwmeester himself, hij kent zijn gist het beste en hij weet of het binnen mijn bier past.”

Huisstijl en biernamen
“In de huisstijl heb ik gekozen voor een asymmetrisch ontwerp. Er zijn al 150 brouwerijen met een horizontale/verticale uitstraling, dat vond ik gewoon saai worden. De namen van mijn bieren zijn gelinkt aan oude beroepen van vroeger zoals Hopplukker en Havenaer die uiteraard weer gelinkt kunnen worden aan de naam van mijn brouwerij Oldskool.

De Toekomst
Thuis in de 20 liter ketel… haha nee bij Brouwerij Rodenburg, Bronckhorst, dit is de locatie voor de IPA. Ik ben nu in gesprek met een andere Nederlandse brouwerij om een tweede type bier te laten maken. De batches bedragen nu 500/1000 liter per stuk, wat snel naar 2000 (of nog groter?) liter per batch moet gaan. Mochten er nog Nederlandse brouwers zijn die zich in dit verhaal kunnen vinden, dan kunnen ze gerust contact opnemen! De bieren worden in ieder geval alleen verkocht aan ondernemers die begrijpen wat ik wil bereiken en er samen met onze passie voor bier voor gaan om speciaalbier op een hoger niveau te krijgen.”, aldus Dennis Kort.

Verkrijgbaarheid
De Hopplukker IPA, batch 2 zal eind augustus beschikbaar worden. De porter zal hopelijk in Oktober worden geleverd. Verder ligt er voor het einde van het jaar een derde/vierde bier in de planning dat een laag alcoholische pale ale of barnstein hopfen weisse wordt. De verkrijgbaarheid van de Oldskool bieren is vanaf het einde van de week te vinden op de website van ”Oldskool”!

Er is duidelijk over het concept en idee nagedacht! Overigens hoop ik niet dat Dennis met zijn brouwerij last krijgt van de Old School Brewery uit de UK, dat zou zonde zijn! Ik ben alvast benieuwd naar de uitgebalanceerde bieren! Hij staat ook op Biereloth in Boxtel op 8 september aanstaande!

Lees ook:Dennis Mijnsbergen wint NK biertappen 2009
Lees ook:8-9-’13: Bierfestival Biereloth Boxtel
Lees ook:Iron Maiden bier in Brits Lagerhuis
Lees ook:Café met meeste bieren ter wereld opent deuren
Lees ook:Brouwerij Dubuisson zoekt concurrentie met partywijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.