Brits real ale bier: het is niet mijn bier….

Je moet het een keer meemaken het Great British Beer Festival, GBBF. Wat een ambiance, goede organisatie, voldoende eten, gezellige mensen en zo kan ik nog even doorgaan. The place to be voor iedere biergenieter, of toch niet. Voorafgaand had ik al eerder op mijn blog geschreven dat ik niet bepaald bijzonder enthousiast ben over de Britse Real Ales, laat duidelijk zijn Real Ales, de bieren die op een cask (speciaal vat zitten). Gewoon een kwestie van smaak! Misschien als ik hier weken ben dat ik er dan langzamerhand aan begin te wennen dat bier lauw is, geen koolzuur heeft en er ook een schuimkraag ontbreekt. Wat mij betreft is dit een groot onderdeel van de totale bierbeleving. Dus wat er dan overblijft van de totale bierbeleving is dat de real ale alles goed moet maken met de smaak in combinatie met de ambiance. Met die ambiance zit het helemaal goed, en alleen daardoor krijg je al zin om bier te drinken.

Ik heb een hele lijst aan bieren geprobeerd. Vooraf verzamelde ik de bieren die absoluut niet konden ontbreken in dit Britse proeffestijn. Een aantal waren wat mij betreft dik in orde. En wat is dan in orde, ze zijn in balans en er zitten weinig tot geen brouwfouten in die storend zijn bij het genieten van bier…. of liever gezegd er zit geen botersmaak in (diacetyl afwijking). Ohhh en wat heb ik er veel geproefd die gewoonweg te ranzig waren om op te drinken. De afwijking heet niet voor niets ranzige boter. En laat ik hier nou net heel gevoelig voor zijn. Ik denk nog bij mijzelf, niet zeiken Fiona doordrinken. Na een paar slokken ben ik toch alweer op weg naar het toilet om het zoveelste gekozen bier door het putje te gooien. En nee, ik was niet de enige… want ook manlief zei de tweede dag… moeten we weer naar het GBBF. Zullen we niet naar een pub gaan waar het bier tenminste koud is, een klein beetje koolzuur en een schuimkraag heeft?

Tja, wij Nederlanders maar ook Belgen denk ik, hebben echt een andere verwachting van een goed glas bier. Daar heeft het echt mee te maken. Ik blijf vol verbazing kijken hoe enthousiast al die Britten worden van het zien van het bier. En laat duidelijk zijn, het Britse bier is helemaal niet slecht. Want het flesje doet wonderen zo bleek bij het proeven van de Kernel langs de Thames. Het zit ‘m gewoon in die real ale vaten, hoezeer ik mijn best doe…. het lukt mij niet om er enthousiast over te worden. Hieronder een lijst van Britse bieren die qua smaak prima in orde waren en naar mijn idee nog meer de moeite waard worden als je ze met koolzuur en op een koele temperatuur zou drinken .

1. Revival van Moor Beer Company
2. Southern Star van Tyne Bank
3. A over T van Hogs Back
4. Sunrise, Bristol Beer Factory
5. Elland 1872 Porter

En verder smaakte de Amerikaanse bieren ook bijzonder goed! Ik was blijkbaar niet de enige die dat ook zo vond. Op vrijdag waren nagenoeg alle Amerikaanse bieren uitverkocht….

Lees ook:11-12 en 12-12: Britse Real Ale Dagen
Lees ook:Nieuws van het Great British Beer Festival 2011
Lees ook:Vrouwelijke Real Ale bierdrinkers stijgt fors
Lees ook:13-8 t/m 17-8-’13: Great British Beer Festival
Lees ook:Iron Maiden komt met eigen bier

7 reacties op “Brits real ale bier: het is niet mijn bier….

 1. Cees

  Die Moor Revival was ook mijn favoriete real ale op het festival, erg lekker! Jammer dat de nieuwe hippe brouwers nauwelijks aanwezig waren op het GBBF (met hun bieren dan, want ik heb wel een paar brouwers zelf gezien). Waarschijnlijk hebben ze zich helemaal gefocust op het nieuwe London Craft Beer Festival, wat dit weekend ook is.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Ge

  Tsja,wat te zeggen. Als je al het idee oppert om real ale koud en met koolzuur te serveren hou je gewoon niet van dit type bier. Balans is inderdaad de crux. Klassieke real ales met engelse hop zijn verbluffend gevarieerd in smaak. Lage temperatuur is daarbij killing.

  Kan trouwens niet wavhten om naar het Somerset beer festival in Minehead te gaan over drie weken!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Fred Schiphorst

  Op het GBBF ben ik niet geweest, maar ik heb in Nottingham op het festival daar genoten. Gewoon met je glas zonder al te veel doel wat brouwerijen langs gaan en je laten verrassen. En merken dat de bieren in Engeland anders zijn dan we hier op het vaste land gewend zijn. Kwestie van hun biercultuur.
  Wat de temperatuur betreft: ik ben het met Ge eens. Koelen maakt alleen dat je minder proeft en dat kan zonde zijn. Ik heb in Nottingham overigens ook niet gemerkt dat de bieren echt warm waren Hooguit iets minder dan de pilstemperatuur waarop veel Nederlandse cafés en festivals hun bier menen te moeten tappen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   @Fred, het hoeft inderdaad niet koud te zijn maar iets kouder had voor mij wel gemogen. Het was nu echt lauw… Mede omdat het heel warm was wellicht en daarom had ik zo’n trek in een koude IPA ;-) . Er zit ook zeker nog een verschil tussen real ale en ales van de tap! Dus ik weet niet wat ze in Nottingham schonken…? Verder is het een kwestie van smaak en biercultuur natuurlijk. Het is zeker de moeite waard om naar GBBF te gaan….

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fred Schiphorst

    Nottingham is een CAMRA festival en dus is er alleen real ale. Zo uit het vat, zoals het op zo’n festival hoort. Ook in de pubs waar ik geweest ben hadden ze diverse real ales, maar dan handgepompt. De enige pub die alleen Keg bier had was Brewdog. Die bieren heb je dan waarschijnlijk op het GBBF niet gezien, of ze moeten voor de gelegenheid een cask conditioned versie van hun bieren gemaakt hebben.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

     Aha, helder.. dank. Brewdog maar ook enkele andere veelbelovende brouwers waren niet aanwezig. Diverse Britten die ik sprak vonden dat toch jammer. Inderdaad in de pubs ook real ale… die waren toch stuk koeler. Enfin, maakt ook niet uit… is een kwestie van smaak.

       /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.