Steeds meer brouwerijen in de VS, inclusief de ambachtelijke brouwers, gaan hun bier afvullen in blik. Het is bezig aan een sterke opmars. Zelfs moderne, hippe restaurants zetten zonder blikken of blozen het gekozen bier, blijkbaar in blik, op tafel (zie de foto). Er is veel om te doen en ik weet dat steeds meer brouwerijen die bier exporteren naar de VS nadenken over de verkoop in blik. Het is nu eenmaal minder gevoelig voor licht en lucht wat ten goede komt aan de kwaliteit van het bier als het per boot naar de VS gaat. Ik ben erg benieuwd naar jouw mening over bier in blik. Vul de poll hieronder in!
Nog steeds vind ik het authentieke karakter van de fles veel mooier dan een blikje. Wel verandert momenteel veel in ontwerp en design waardoor de verpakkingen er steeds aantrekkelijker en minder goedkoop uitzien. Misschien bestaan er ook flessen van blik die er vervolgens als authentieke fles uitzien?
Ik ben erg benieuwd hoe dit zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Hoe sta jij tegenover bier in blik? Vul onderstaande poll in.
Als het biermerk (ook speciaalbier) naar jouw keuze in blik of op fles verkrijgbaar is wat zou jij dan kopen?
- Ik koop het bier alleen op fles (66%)
- Ik koop het zowel op fles als in blik. (31%)
- Ik koop het bier alleen in blik (3%)
Lees ook:Biertrend: steeds meer speciaalbier in blik!
Lees ook:Welke smaak wil jij meer in bier in 2013?
Lees ook:Bierdrinkers nog niet toe aan bier uit blik
Lees ook:In bierblikje steeds minder blik
Lees ook:Heineken lanceert nieuw ‘vrouwen’blikje
Aangezien ik etiketten verzamel is een bier in blik niet handig, maar als ik ‘gewoon’ wat bier koop kies ik wel voor ingeblikt bier. Het is met een dagje of weekendje weg e.d. veel handiger dan glas
Ik zou willen zeggen: liefst in bruine flesjes, misschien in groene maar als het even kan niet in doorzichtige zoals sommige brouwers in hun wens om modern te zijn menen te moeten doen. De kans dat verpakkingen vanaf de brouwerij tot het moment dat je het flesje open maakt steeds in het donker staat is vrij klein en licht verpest je bier.
Bier in blik blijft de gemoederen bezig houden. Persoonlijk ben ik blij te zien dat, gegeven het feit dat restaurants en cafés het steeds vaker op de kaart zetten, blik haar negatieve imago aan het afschudden is. Want inderdaad: blik is voor bier, als ware het een klein fust, de ideale verpakking. Het bewaakt en bewaart de kwaliteit veruit beter en is daarnaast, niet alleen als het per boot vanuit Amerika moet komen of daar heen gaat, een enorme stap voorwaarts in het terugdringen van onze ‘carbon footprint’.
Om overigens je vraag te beantwoorden: ja, er zijn blikjes geweest in de vorm van flesjes. Heineken heeft hier al jaren geleden mee geëxperimenteerd; ik meen dat het aluminium flesjes waren en die waren lastig van ‘echt’ te onderscheiden (totdat je ze vastpakte).
Verder blijft het een kwestie van persoonlijke smaak en vooral persoonlijke voor- of afkeur. Vergeet niet dat fles ook niet de ‘authentieke’ verpakking is: dat blijft het vat – geinige cross-over naar je artikel over Engels real ale. Authentieker krijg je het niet.
Ik geloof heilig in de toekomst van blik als ideale bierverpakking en verwacht dat de toename alleen maar sneller zal gaan. En qua negatief imago van blik, persoonlijke voorkeuren en vooral tradities: ik denk wel eens dat het net zo is als met lantaarnpalen. Ze verlichten weliswaar je pad, maar alleen dronkaards houden zich er aan vast.