Italië brouwt steeds meer bier

In het Reformatorisch Dagblad is te lezen dat wijnland Italië steeds meer bierland Italië wordt! In het Italiaanse dorpje Apecchio brouwt Giuseppe Collesi, vanuit zijn gelijknamige brouwerij, met opgedane bierkennis in België zijn eigen bieren. Hij exporteert al naar de VS, Japan en vanaf volgend jaar in Nederland. Op dit blog hebben al meerdere verhalen gestaan over de opkomst van Italië als bierland.

De recepten van zijn bieren die worden gebrouwen in een eigen splinternieuwe brouwerij zijn ontwikkeld door de Belg Mark Knopen die meesterbrouwer is. De bieren zijn ongepasteuriseerd en hergisten op fles. De brouwerij is uitgerust met tien roestvrijstalen ketels en het productieproces gaat volledig automatisch. Ook beschikt Collesi over een eigen bottelarij en kan hij 5.000 flessen van 0,75 liter per uur afwerken.

De Italiaan brouwt een stout, amber en tripel bier. Voor de exploitatie was een investering van 2,5 miljoen euro nodig. Momenteel wordt er bij de ‘Collesi Brewery’ 1.500 hectoliter gebrouwen, in vijf jaar tijd moet dat oplopen tot 8.000 hectoliter. Ondanks dat Italië een wijnland is, doet het ‘made in Italy, het ook voor bier erg goed. Daarbij zijn Italianen bij uitstek erg goed in design, dus de verpakking straalt kwaliteit uit.

500 kleine ­brouwerijen
Even wat cijfers op een rij. Alle brouwerijen hebben in 2012 gezamenlijk 13,5 miljoen hectoliter bier gebrouwen, nu nog de nummer 10 van Europa. Uiteraard vallen daar ook grote pilsmerken onder zoals Peroni. In totaal wordt zo’n 15 procent van het bier geëxporteerd. Nu al hebben de ambachtelijke brouwers 3 procent van de Italiaanse bierproductie in handen. Gemiddeld drinkt de Italiaan 29 liter bier per jaar. Ter vergelijking, in Nederland is dat circa 71 liter.

Bron: Refdag.nl

Lees ook:Bier verovert een plaats in Italië
Lees ook:Exclusieve Italiaanse topbieren in Nederland
Lees ook:Duitsers laten bier meer staan
Lees ook:Duitsers drinken minder bier uit eigen land
Lees ook:China nog steeds grootste bierproducent ter wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.