Toename van Nederlandse brouwerijen

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal brouwerijen in Nederland flink aan het toenemen is. Natuurlijk is dat niets nieuws! Volgens het CBS zijn er in 2013, 105 brouwerijen. Het gaat hier om de ingeschreven bedrijven in de registers. Volgens het KBC zijn het er 165, echter Cambrinus die de laatste stand tot op de dag bijhoudt telt nu 183 brouwerijen. Daarvan zijn er 104 brouwerijen met eigen installatie en 79 actieve brouwerijhuurders. Zij laten het bier dus bij een andere brouwerij brouwen aangezien ze zelf geen installatie hebben.

Het CBS telt wellicht alleen de brouwerijen met een eigen installatie? Dat zou het verschil wel verklaren. In 2007 stonden er in het register nog zo’n 70 kleine en grote brouwerijen. In een jaar tijd zijn er volgens Nederlandse Brouwers 42 nieuwe brouwerijen gestart.

Volgens KBC Voorzitter Constant Keinemans groeit het aantal brouwers fors door de stijgende populariteit van speciaalbier. Ook de focus van de consument op lokale en regionale producten speelt daarin een rol. Door de groeiende vraag wagen steeds meer hobbybrouwers de stap naar een professionele bieronderneming.

Bronnen: ANP en Nu.nl en Cambrinus.nl

Lees ook:Nederland telt 167 brouwerijen!
Lees ook:Compleet nieuwe website Cambrinus
Lees ook:Grote vernieuwingsslag van nieuw KBC-bestuur?
Lees ook:Sterke groei Amerikaanse bierbrouwers
Lees ook:Eerste Nederlandse brouwerijengids uit

5 reacties op “Toename van Nederlandse brouwerijen

 1. joeri

  Is dit wel een goed teken dat elk jaar brouwerijen bijkomen, terwijl het bekend is dat mensen juist per jaar gemiddeld minder bier drinken. ( en natuurlijk zijn er uitzonderingen maar ook dat gaat een keer omlaag als straks veel mensen het bier uit het buitenland halen) Ik ben bang dat veel kleine en middelgrote brouwerijen er onder doorgaan door al die concurrentie en dan schieten we niks op als er brouwerijen er bijkomen. Het is veel belangrijker dat de kwaliteit van kleine brouwers gelijk of omhoog gaat en dat bier in meer winkels verkrijgbaar worden. Veel bier bijv. uit het noorden kan ik niet in Limburg kopen. Terwijl bijv. bieren van kleine brouwerijen in Limburg niet te koop zijn in het noorden. Dus zorgen voor betere verkrijgbaarheid van bieren en kwaliteit van het bier proberen te verbeteren ( smaak hetzelfde houden, goede schuimkraag) is veel belangrijker dan het aantal brouwerijen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Uiteindelijk bepaalt de consument vanzelf en inderdaad het kaf zal van het koren worden gescheiden.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Fred Schiphorst

   Is het zo erg dat een bier dat in Limburg gebrouwen wordt niet in Groningen te vinden is? Als er in Groningen voldoende lokaal bier is, dan hoeft dat toch geen probleem te zijn? Er is een tendens om steeds meer lokale producten te consumeren. Als dat met bier ook zo is, dan is dat wat mij betreft heel goed!

     /   Beantwoorden  / 
   1. joeri

    Als limburger zou ik best wel eens een bier uit groningen proberen, net zoals iemand uit groningen een bier van een kleine brouwerij in limburg wil proberen zonder dat je helemaal naar de provincie moet.

      /   Beantwoorden  / 
 2. Hans Walravens

  Aan de bereikbaarheid wordt druk gesleuteld. En volgens mij wordt er steeds meer speciaal bier gedronken en steeds minder pils. Smaak wordt steeds belangrijker. Waar de Nederlandse vooruitstrevende brouwers de vruchten van gaan plukken.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.