Start Brussels Beer Challenge!

Circa 50 juryleden hebben zich vanmiddag in Liège verzameld om morgen te starten met de jurering van maar liefst 592 bieren van brouwerijen uit 15 verschillende landen. Van alle bieren zijn er 188 afkomstig van 68 Belgische brouwerijen. Zij nemen het op tegen brouwerijen uit onder andere Italië, UK, VS, Nederland, Duitsland, Japan, Tsjechië, Denemarken en zelfs Cambodja. Vanuit Nederland doen 34 bieren mee.  

De jury gaat tijdens twee ochtendsessies in verschillende teams de bieren proeven en beoordelen. Er is een indeling gemaakt van 8 hoofdcategorieën: Pale Ale, Dark Ale, Red Ale, Lager, Stout/porter, Wheat, Flavoured Beer en Specialty Beer. Vervolgens zijn deze groepen weer onderverdeeld in 50 subcategorieën waaronder bijvoorbeeld Lambiek valt.

Aanstaande zondag zal om 13.00 uur bekend worden welke brouwerijen uit welke landen gouden, zilveren en bronzen medailles hebben gewonnen. Gezien mijn zwangerschap kan ik dit jaar niet mee jureren maar uiteraard ben ik zeker bij de uitslag aanwezig om vervolgens verslag uit te brengen op dit blog! Alle juryleden, succes!!

Lees ook:Laatste kans inschrijving voor Brussels Beer Challenge
Lees ook:12-9 t/m 15-9: Mondial de la Bière
Lees ook:Inschrijving Brussels Beer Challenge van start
Lees ook:Brussels Beer Challenge winnen?
Lees ook:Jopen wint drie European Beer Star Awards

6 reacties op “Start Brussels Beer Challenge!

 1. joeri

  Wat is eigenlijk verschil tussen porter en een stout en wat is het verschil tussen al de verschillende stoutbieren ( cream, extra, Imperial, oat(weet niet of het goed voorspeld is) Op internet geprobeerd om dit op te zoeken, maar kan geen duidelijkheid vinden. Zou je me ook iets kunnen vertellen over de verschillende ale types, van wanneer het gewone ale is of een ipa? Verschil tussen de ipa soorten. Ben erg benieuwd naar maar nog geen goede site gevonden waar dit goed en beknopt wordt uitgelegd. (mag ook naar mijn e-mail verzonden worden.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Marco Daane

  Beste Joeri,

  Of er wel verschil is tussen porter en stout, is zelfs onder kenners een punt van discussie. Het belangrijkste verschil is historisch: porter was er eerder. Het was een soort mengvorm van diverse onder vooral Engelse arbeiders populaire biersoorten (kort door de bocht geformuleerd). Stout is uit dat destijds relatief sterke porter voortgekomen. Anderen wilden ook wel porter, maar vonden het te alcoholisch. Het is dus niet verwonderlijk dat er smaakovereenkomsten tussen deze twee soorten bestaan. Porter heeft doorgaans wat tonen van bitter fruit in de smaak, stout benadrukt de bittere smaak van gebrande mout wat meer. Aanduidingen als cream, extra etc. zijn typische brouwerijwoorden die maar weinig zeggen. Het extra stout van Jopen bv. is echt niet ‘extra’ sterk of zo. Anders is het gesteld met oatmeal stout (daar wordt havermout bij gebruikt, naast gerstemout), oyster stout (het bier wordt over oesterschelpen ‘getrokken’) en imperial Russian stout (een later ontstane extra sterke versie die in het oude Rusland populariteit genoot).
  Het verhaal van de ale is veel te lang om maar even uit de doeken te doen, omdat er talloze soorten zijn. IPA staat voor India Pale Ale en is in wezen een ‘gewone’ pale ale (lichtgekleurde ale), maar dan met extra hop gebrouwen, oorspronkelijk met het oog op het langdurige vervoer naar de Britse kolonies in Azie (ook weer kort door de bocht geschetst). Tegenwoordig is het veel sterker van smaak door het gebruik van andere hopsoorten (en door daar nog meer van te gebruiken). Ik raad je aan de Spectrum Bieratlas van wijlen Michael Jackson aan te schaffen (vast nog verkrijgbaar tweedehands, ook in het Engels) – een standaardwerk met heldere uitleg, prachtige historische schetsen en fraai illustratiemateriaal. Als je het toch liever bij internet houdt (dat is lang niet altijd de beste bron van informatie), kijk dan op http://www.beerhunter.com/.
  En om de huidige biertoestand te leren kennen is er maar een remedie: proeven!

    /   Beantwoorden  / 
 3. joeri

  Bedankt voor de informatie. Dit jaar heb ik een stout gehad van de zeven deugden (Stout & Moedig heette dat volgens mij) Ik vond dat erg fruitig voor een stout. Is dat misschien een voorbeeld van een Porter. Kun je stellen dat porter fruitiger en iets minder bitter is dan een stout ( en vaak iets lager in alc. percentage.) In Duitsland zie je steeds meer porter en stout bieren in opkomst.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Marco Daane

   Als een brouwerij een bier aanduidt als stout, mag je ervan uitgaan dat het een stout is. En zeker in deze tijd, waarin veel brouwerijen een stout of porter maken, is het aantal smaakvariëteiten enorm; van droog en bitter tot inderdaad wat fruitiger. Een porter rijpte vroeger maandenlang in vaten in de brouwerij en was waarschijnlijk daardoor eerder fruitig dan een stout, die bitter of juist zoetiger (milk stout) was. Maar tegenwoordig zijn er ook bitterder porters en allerlei soorten stouts die allemaal ‘individuutjes’ zijn. En wat het alcoholpercentage betreft: de eerste porters waren rond de 7% en de meeste stouts minder sterk, maar ook daarin is het tegenwoordig diversiteit troef. Porters gaan van een kleine 6 tot maximaal zo’n 9%, stouts zijn er al rond de 4% en gaan door tot wel 12-15% (de imperial Russian stouts).
   Nederlandse brouwerijen zijn goed in het maken van porter en stout. Als je de kans krijgt: de Morsporter van de Leidse Brouwerij, de Extra Stout van Jopen en de Double Oatmeal Stout van De Rooie Dop behoren tot de beste en kunnen zich echt meten met de Britse. En natuurlijk hebben ook de imperial Russian stouts van De Molen en Emelisse veel aanhangers.

     /   Beantwoorden  / 
 4. joeri

  De lekkerste stout die ik gedronken heb is de guinnes export variant( goede combinatie tussen bitter van de smaak en beentje zoetig door het alcohol. Qua smaak zit ik meer in de richting van de extra stout en imperial russian stout ( volgens mij heb ik van Baltika weleens gehad, maar dat is een tijd geleden al) En de emelisse heb ik thuis staat. Ik vond het wel erg prijzig om het bier te kopen. Waarschijnlijk blijft het wel eenmalig ook als de smaak het goed bevalt. Het bier was duurder dan de Monts du Cats uit frankrijk.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Fiona de Lange

  De stout van Emelisse is inderdaad zeker niet uit te vlakken…. Net als die van Duits&Lauret en De Natte Gijt! en er ontbreken er zeer zeker nog meer.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.