ABT-bier van de maand: Gentse Strop

In november is bij alle cafés aangesloten bij de Alliantie van Bier Tapperijen (ABT) het bier van de maand de Gentse Strop van Brouwerij Roman uit Mater, gemeente Oudenaarde. Dit blonde Belgische bier heeft een hoge gisting met hergisting op de fles. Het aroma is kruidig en het bier heeft een subtiele hopbitterheid, aldus de brouwers. Het alcoholpercentage is 6,9 procent. Gentse Strop dankt zijn naam aan de fiere Gentenaars, bijgenaamd “stroppendragers”.

Oudenaarde en Gent hebben beiden een rijke geschiedenis met als spilfiguur Keizer Karel. De achtergrond van de naam gaat terug naar de opstand van Gentenaars in 1540 tegen Keizer Karel, zij kregen hun bijnaam “stroppendragers”. Maar Oudenaarde is ook de geboortestad van de buitenechtelijke dochter van Keizer Karel; Margaretha van Parma. En dan is er nog de Oudenaardse figuur van Hanske De Krijger die op de uitkijk stond maar, omdat hij te veel bier had gedronken, in slaap was gevallen en dus niet had gezien hoe Keizer Karel met zijn troepen de stad Oudenaarde binnentrok. Ook is het historische jaar 1545 het jaar waarin de familiebrouwerij Roman werd opgestart.

Geniet van dit bier van de maand!!

Lees ook:Brouwerij Roman lanceert Gentse Strop
Lees ook:Brouwerij Haacht schroeft leeftijdsgrens op naar 35
Lees ook:Brouwerij Het Anker zet ook dit jaar de deuren weer open
Lees ook:Het is weer tijd voor Cuvée van de Keizer!
Lees ook:Open brouwdag Brouwerij Het Anker: 24-2

Eén reactie op “ABT-bier van de maand: Gentse Strop

  1. joeri

    Zou je voor November niet een ander type bier als bier van de maand moeten kiezen. Dit bier is meer iets voor de lente/nazomer/begin herfst. Ik zit eerder te denken aan een zwaardere bockbier/winterbier
    Ben wel benieuwd hoe dit bier smaakt, nog nooit gedronken, maar staat wel rustig bij mij te wachten in de berging om opgedronken te worden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.