Zorgen over alcoholgebruik door zwangere vrouw

De vaste lezers van dit blog weten inmiddels dat ik al een aantal maanden zwanger ben. Ik ben heel erg stellig en definitief: ik drink tijdens de zwangerschap geen druppel. Ook niet even één bier op die speciale gelegenheid. Ook niet één of een paar slokjes. Natuurlijk is het best weleens lastig voor een op en top bierliefhebber. Zeker als er zo’n mooie persreis wordt georganiseerd! Aan de andere kant kan ik er niet bij dat er moeders zijn die zonder schuldgevoel alcohol door het bloed laten stromen van dat kleine, beweeglijke en kwetsbare nieuwe leven. Hij of zij heeft immers helemaal niets aan organen of afweer om alcohol te kunnen afbreken. Nog steeds veel zwangere vrouwen, bijna de helft zo blijkt uit West-Europees onderzoek, drinken alcohol tijdens de zwangerschap. De tien grootste verslavingsinstellingen luiden daarom nu de noodklok.

Vrouwen zijn zich niet bewust van de schade die alcoholgebruik aan de foetus kan toebrengen, zegt de Rotterdamse kliniek GGZ Bouwman. Je kind kan er volgens de kliniek concentratiestoornissen van krijgen tot een verminderde groei en een slecht gebit. Opvallend is de rol die opleiding hierbij speelt. Van alle zwangere vrouwen drinkt 33 procent van de hoogopgeleiden en slechts 7 procent van de lager opgeleide toekomstige moeders weleens alcohol.

Ik behoor er in ieder geval niet toe! Wat is nou negen maanden op een mensenleven…. Overigens kan ik nog prima terugvallen op mijn 20 jaar lange bierkennis en heb ik natuurlijk al van heel veel verschillende bieren genoten. Des te leuker is het om ernaar uit te kijken straks weer bier te drinken. Ik vind de uitdaging nu vooral in het omschrijven van de biersmaak aan de hand van het aroma en de geur van het bier. Daar steek ik heel veel van op! .

Lees ook:Nederlanders drinken 1 glas alcohol per dag
Lees ook:Bavaria rosébier 0.0 op komst!
Lees ook:Vrouwen drinken meer in de zomer
Lees ook:Bierdrinkers kiezen steeds vaker voor alcoholvrij bier
Lees ook:Vrouwen drinken speciaalbier

2 reacties op “Zorgen over alcoholgebruik door zwangere vrouw

 1. F.L.Pack

  “Wat is nou negen maanden op een mensenleven….”

  negen maanden? En die drie jaar borstvoeding dan?

    /   Beantwoorden  / 
 2. T0n

  Gefeliciteerd!
  En gelukkig bestaat er alcoholvrij bier!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.