Tweede Nederlandse Trappistenbrouwerij De Kievit opent haar deuren

De tweede Nederlandse Trappistenbrouwerij is een feit. (foto’s: Trappistenbrouwerij De Kievit en Fiona de Lange)

 

 

 

 

 

 

 

Vanmiddag had ik de eer om aanwezig te zijn bij de speciale perspresentatie van trappistenbrouwerij De Kievit van Abdij Maria Toevlucht en natuurlijk ook de doop van de nieuwe Zundert Trappist. Eenmalig zijn de deuren vanmiddag even geopend om de Nederlandse media en zo ook de biergenieters in Nederland kennis te laten maken met deze nieuwe trappistenbrouwerij. Bijzonder is het wel! Voor het eerst in 125 jaar opent in Nederland een nieuwe trappistenbrouwerij haar deuren. Een prachtige moderne brouwerij die in de huidige setting 3.000 hectoliter kan brouwen op jaarbasis waarbij na een uitbouw een maximale capaciteit van 5.000 hectoliter verwerkt kan worden. Hiermee is het nu de negende trappistenbrouwerij ter wereld zo meldt De Kievit, of toch de tiende? Immers Brouwerij Spencer in de VS zou volgens de woordvoerder van de Vereniging Internationale Trappist ook het logo al krijgen en de negende trappistenbrouwerij zijn. Bekijk hieronder de beschrijving van de smaak én een fotoimpressie van de brouwerij! Kijk zodadelijk naar EditieNL, RTL4 18.15 uur.

Zundert Trappist
De naam van het bier is Zundert naar de plaats waar de brouwerij staat. Zundert trappist is een kopergoud bovengistend bier met acht procent alcohol. Het bier gist na op fles wat overigens niet heel duidelijk zichtbaar was aangezien het bier zeer helder was. De monniken van Abdij Maria Toevlucht hebben lang gewerkt aan de smaak en veel verschillende bieren geproefd. Het resultaat is volgens hen ‘een beetje weerbarstig’ en eigenwijs. Het is een complex bier met vele smaaktonen. Het heeft een klein zoetje van carameltonen, een kruidig aroma en smaak met een pittige bitterheid die lang blijft hangen door een droge maar prettige nasmaak. Bijzonder is wel dat de bitterheid niet overheersend achterblijft en de smaak zacht en rond wordt. Het bier is absoluut met geen enkel ander trappistenbier te vergelijken en daardoor uniek. Het heeft iets weg van Orval, Westmalle maar wordt uniek door zijn kruidigheid, kortom een prachtige aanvulling op het huidige trappistengamma. De beste schenktemperatuur is 10 graden.

De Kievit
De naam van trappistenbrouwerij De Kievit verwijst naar de oorspronkelijke boerderij van de abdij. Sinds de stichting in 1900 hebben de monniken in Zundert via het boerenbedrijf in hun levensonderhoud voorzien. De brouwerij is een voortzetting van die traditie en gerealiseerd in de zogenaamde ‘Open Tas’, de hooiopslag van de voormalige boerderij. De kenmerkende betonnen dakspanten zijn nog steeds zichtbaar.

Trappistenbier
Abdij Maria Toevlucht behoort tot de Orde van de Cisterciënzers van de Stricte Observantie, ook wel bekend als Trappisten. De monniken en monialen van deze abdijen leven volgens de Regel van Benedictus. Zij beleven het adagium ‘Ora et labora’ – ‘bid en werk’. Om in hun levensonderhoud te voorzien en personen in nood te kunnen steunen, vervaardigen zij velerlei producten. De monastieke gemeenschap bepaalt het beleid en stelt de economische middelen ter beschikking. Een bier mag zich uitsluitend trappistenbier noemen wanneer het gebrouwen is binnen de muren van een trappistenabdij, onder verantwoordelijkheid van de kloostergemeenschap.

Verkrijgbaarheid
Zundert trappist is verkrijgbaar bij slijters en in de horeca door heel Nederland en België. Om de rust in de abdij zo min mogelijk te verstoren zal de brouwerij niet open staan voor bezoekers en een gelimiteerde productie kennen. Vanaf 2 december zal het bier uitgeleverd worden aan het winkel en horecakanaal. Afhankelijk van de snelheid van distributie is het bier rond de datum van de officiële opening, 6 december, voor de consument beschikbaar.

Foto impressie

Lees ook:Trappistenbier Zundert ziet 30 november levenslicht
Lees ook:Bouw gestart van tweede trappistenbrouwerij van Nederland
Lees ook:Start bouw Trappistenbrouwerij Abdij Maria Toevlucht dit najaar
Lees ook:Nieuwe Trappistenbier Zundert compleet uitverkocht
Lees ook:Bieren van Abdij van Engelszell officieel Trappist erkend

5 reacties op “Tweede Nederlandse Trappistenbrouwerij De Kievit opent haar deuren

 1. joeri

  Heerlijk nieuws om te horen. Eindelijk een 2e trappist erbij. Hoop dat het wel een beetje betaalbaar blijft en dat mensen goed geinformeerd worden over het bier. Wat is de bedoeling dat ze net als bij Orval 1 bier brouwens of is het net als bij andere trappisten de bedoeling om meerdere bieren te brouwen. Ik wens ze in iedergeval veel succes met het project en een goede toost.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Ze blijven inderdaad bij één bier Joeri, zoals nu wordt aangegeven.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Theo de Bruijn

  Succes en ik ben benieuwd naar de dichtstbijzijnde slijterij waar het bier te koop zal zijn.
  Mijn postcode is 2651CX Berkel en Rodenrijs.

    /   Beantwoorden  / 
 3. T0n

  Mooi en goed nieuws voor de Nederlandse biercultuur.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Coen

  Er komt nog een trappist aan; dit keer een Amerikaanse. Lees het onderstaand bericht uit Koningshoeven.

  Broeder Isaac in Amerika voor kwaliteitscontrole trappistenbier
  2 december 2013 – Van 11 tot en met 15 november bracht prior Isaac, mededirecteur van Bierbrouwerij De Koningshoeven, een werkbezoek aan de Sint-Jozefabdij in het Amerikaanse Spencer (foto). De monniken van het trappistenklooster zijn op zoek naar een nieuwe vorm van inkomsten. Er is gekozen voor de bouw van een brouwerij waar het eerste trappistenbier in de Verenigde Staten zal worden gebrouwen. Broeder Isaac maakte deel uit van een driekoppig Belgisch/Nederlandse delegatie die kwam toetsen of de abdij voldoet aan de eisen waar een bier aan moet voldoen om de naam ‘trappist’ en het bijbehorende logo ‘Authentic Trappist Product’ te mogen voeren.

  Om dat te verkrijgen moet aan drie harde criteria worden voldaan. Allereerst moet het bier worden gebrouwen binnen de muren van een trappistenabdij. Verder moeten de monniken daadwerkelijk bij de exploitatie van de brouwerij betrokken zijn. En tenslotte dient een deel van de opbrengst te worden aangewend voor sociale doeleinden. De Internationale Vereniging Trappist (IVT) verstrekt het logo en waakt over de toepassing van de criteria. Enkele dagen van hard werken hebben voldoende inzicht gegeven om een rapport uit te brengen aan de IVT die in december de uiteindelijke beslissing zal nemen. “Over de nieuwe brouwerij kan ik zeggen dat het een staaltje van moderne technologie is dat voldoet aan alle eisen van deze tijd”, aldus broeder Isaac. “Maar dat maakt nog geen goed bier. De productie is net op gang gekomen en omdat het bier nog drie weken moet nagisten, kunnen we in december pas proeven of het de toets der kritiek kan doorstaan. Als het bier in de smaak valt, en dat is te verwachten, dan kan men vol vertrouwen de toekomst tegemoet zien.”

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.