Wordt het Reinheitsgebot werelderfgoed?

Het Duitse Reinheitsgebot werd al in 1516 ingevoerd door de Duitse brouwers. In die tijd werd er met de ingrediënten van bier veel gesjoemeld om het goedkoper te maken waardoor de bevolking gevaar ging lopen aangezien niet meer bekend was hoe het bier daadwerkelijk tot stand was gekomen. In Duitsland introduceerde men daarom het Reinheitsgebot wat betekent dat er geen toevoegingen aan het bier wordt gedaan en er puur met water, hop, gerstemout en gist gewerkt mag worden. Er zijn inmiddels wel de nodige aanpassingen gemaakt maar het Reinheitsgebot is nog altijd van kracht. Brouwers die bier brouwen voor export mogen bijvoorbeeld wel toevoegingen doen. De Duitse brouwers zijn nu zo trots op hun brouwwetten dat ze voor deze biertraditie graag de Werelderfgoedstatus willen aanvragen bij de VN cultuurorganisatie Unesco.

Waarom nu, omdat ze in 2016 graag de bevestiging in handen willen hebben als het Reinheitsgebot daadwerkelijk 500 jaar bestaat. Duitsland telt vandaag de dag ongeveer 1.300 brouwerijen en 5.000 verschillende biermerken. De laatste jaren ontstaat er vanuit Duitse brouwerijen overigens wel steeds meer geluid om het Reinheitsgebot wat te versoepelen. Zeker nu speciaalbier wereldwijd zo’n opmars doormaakt. Erg benieuwd hoe zich dit verder gaat ontwikkelen.

Lees ook:Vandaag Dag van het Duitse bier!
Lees ook:Duitse biermarkt in ontwikkeling
Lees ook:Toename bierinkopen Duitse grens
Lees ook:Duitse horeca veel goedkoper
Lees ook:Duitse biercreativiteit met Hans Müller Dreistern

7 reacties op “Wordt het Reinheitsgebot werelderfgoed?

 1. Louis Klaassens

  Fiona,

  Leuk artikel weer. Complimenten. Alleen zou het goed zijn het hele verhaal eens te vertellen. Dat er eerst meerdere Reinheidsgeboden waren. Elke vorst van elk staatje had zijn eigen gebod. Niet zelden ook om handelsbelangen te verdedigen. (Als de vorst in gerst handelde mocht er uiteraard geen tarwe gebruikt worden etc.)
  Jarenlang is het Reinheidsgebot niet van kracht geweest. In de Duitse bond eigenlijk niet tot de jaren 70, toen door de vrijhandelsverdragen van de E.E.G. Heineken en Carlsberg onder andere op de Duitse markt kwamen. Toen beriepen de Duitsers zich op het antieke Reinheidsgebot om wederom hun markt te beschermen. (Het schijnt zelfs dat twee Duitse professoren die hun hele leven gewijd hadden aan het zoeken naar nieuwe ingrediënten om bier kwalitatief beter te maken, zelfmoord hebben gepleegd omdat hun levenswerk waardeloos was geworden door de herinvoering van het gebod. Iets wat men natuurlijk graag uit de boeken houdt.) Dat laatste heb ik ooit een brouwer in een lezing horen vertellen maar nooit nagezocht of gecontroleerd.
  Maar het Duitse Reinland, waarvan grote delen lang bij het Hertogdom Gelre hoorde, brouwde bier net zoals in de Nederlandse delen van Gelre. Dus ook met kruiden. En nog heel lang nadat de voorloper van het huidige (Beierse)Reinheidsgebot ingevoerd was. Ook in het voormalige Oost-Duitsland is nog een brouwerij die een ‘kriek’ brouwen. Een bier met kersen dus. Niet Reinheidsgebot, maar ook geen Beieren. Zij hebben naar ik meen vrijstelling en mogen het dus toch bier noemen. Dit in tegenstelling tot de mix-dranken die in Duitsland met bier gemaakt worden. Bier met cola, bier met Sinas, bier met 7-up, bier met red-bull, bier met zwarte bessen etc. Volgens mij is er geen land op de wereld waar zo veel bier met andere zaken gemengd wordt. Ze mogen het dan alleen geen bier meer noemen.
  Ik ben benieuwd waar dit toe leidt? Gelukkig waarderen de echte Duitse bierliefhebbers en kenners ook een goede Kriek.
  We zullen wel zien waar dit toe leidt.

  Weet je dat ook weer.
  Louis

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Bedankt Louis! Toch mooi al die verschillende verhalen ;-) . Van de Duitse bierprofessors hoor je weer andere… Dank voor jouw uitgebreide toelichting. Sowieso is pas sinds 1906 het Reinheitsgebot voor heel Duitsland van kracht geworden inderdaad, daarvoor alleen Beieren. Dus ze smokkelen wel een beetje met die 500 jaar ;-) .

     /   Beantwoorden  / 
 2. joeri

  Sinds ik pilseners drink die volgens het Rheinheidsgebot wordt gebrouwen, hoef ik bijna geen Nederlandse pilseners meer. Ik vind de Duitse typen Tsjechische types pilseners een stuk frisser en natuurlijker en minder chemisch van smaak.

  Zijn er naast chateau de Neuborg nog meer pilseners uit België en Nederland die worden gebrouwen inmiddels het Rheinheidsgebot. Ik weet wel dat veel Luxemburgse pils zoals Bofferding ook worden gebrouwen inmiddels het Rheinheidsgebot?

    /   Beantwoorden  / 
 3. slumme

  Als ik me niet vergis wordt Martens pils uit het Belgische Bocholt volgens Rheinheitsgebot gebrouwen.

  Zij brouwen ook heel veel voor bijvoorbeeld de Aldi, dat ook in duitsland verkocht wordt. (private label)

    /   Beantwoorden  / 
 4. joeri

  Als ik de Martens ergens tegenkom, ga ik het meteen uitproberen. Iemand die nog meer pilseners uit Nederland of België kent die volgens het Rheinheidsgebot wordt gebrouwen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ton van Oorschot

   Ik denk dat je Martens wel eens in Bocholt tegen kan komen…..

     /   Beantwoorden  / 
 5. Louis Klaassens

  Martens verkopen ze soms bij Jumbo.
  Alfa claimt ook volgens het reinheidsgebot te brouwen.
  Van Lindeboom en Gulpener weet ik dat ze hun Pils ook enkel met water mout, hop en gist brouwen. Ongemout (zoals rijst en maïs) worden steeds minder gebruikt aangezien de prijzen daarvoor door de opkomst van bio-brandstoffen net zo duur is als gerst.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.