Duitse biercreativiteit met Hans Müller Dreistern

Het Reinheitsgebot is nu heel actueel: wordt het werelderfgoed of niet. Wat zijn de brouwmogelijkheden of onmogelijkheden nu precies? Tijdens mijn studie in Chicago kwam het Duitse Reinheitsgebot uitvoerig aan bod. Temeer omdat er maar liefst twee Duitse brouwers in ons midden zaten. Hans Müller uit Aschaffenburg, nabij Frankfurt, bewijst dat het volgen van het Reinheitsgebot bij het brouwen van bier ook leidt tot creativiteit en prachtige bieren. Nog even ter verduidelijking: het Reinheitsgebot laat geen toevoegingen toe. Dus geen kruiden of andere smaakcomponenten. Ook kan het water niet gecorrigeerd worden of is nagisting op fles alleen mogelijk met wort en gist. Men mag immers geen suiker toevoegen. In een gesprek en degustatie met Hans Müller vertelt hij hoe deze Rolls Royce onder de Duitse bieren tot stand is gekomen.

Uitdaging en avontuur
Hans Müller, het familiebedrijf dat bestaat sinds 1909, kent een lange geschiedenis in distilleren. Zijn voorouders ontwikkelden en fabriceerden producten als Boonekamp en Brandy. Aan het distilleren kwam een einde. De grote achtergebleven vaten inspireerde de jongste generatie van het familiebedrijf, Hans Müller, om door te starten. Christian Hans Müller (38) heeft echter een passie voor bier en zag hier in Duitsland veel kansen liggen. Hij wilde voorop lopen en aan heel Duitsland laten zien dat er niet alleen tarwebier of pils gebrouwen kon worden volgens het Reinheitsgebot. Natuurlijk zorgt lagering op brandyvaten voor een enorme uitdaging. Geen behouden, conservatieve Duitse mentaliteit maar uitdaging, avontuur en tegelijkertijd ambacht met oog voor kwaliteit en het hoogst haalbare typeren Hans Müller. Met het motto: ‘Als je het zelf niet doet, dan doet iemand anders het wel heeft hij Müller Dreistern sommelierbier op de markt gebracht. Hij zegt liever een paar keer sorry als het misgaat dan te kiezen voor de veilige weg.’

Bier met stijl en klasse
Doordrinkbieren bestaan er in Duitsland al genoeg. Een bier van Duitse bodem met stijl en klasse dat anders is dan anders en perfect op een kaart past van een goed restaurant is zeldzaam. Müller Dreistern sommelierbier is zo’n bier. Een amber lager met 6,1% vol alcohol. Hans Müller heeft kosten nog moeite gespaard om de ambacht en traditie van zijn voorouders in de uitstraling van zijn bier te verwerken. Een bier met klasse moet er ook uitzien als klasse. Het moet zonder problemen kunnen concurreren met de beste wijnen in het restaurant, zowel qua uitstraling als qua smaak. Mede gezien de prijsklasse die op hetzelfde niveau ligt als een goede fles wijn. Om de exclusiviteit extra te benadrukken wordt ieder jaar een andere jaargang van het bier gemaakt. De Müller Dreistern sommelierbier kan tot zes jaar bewaard worden. Nu natuurlijk de vraag: is de prijs-kwaliteitsverhouding in orde?

Smaak
Het is duidelijk dat veel aandacht is besteed aan de smaak die goed in balans is maar toch uitdagend,  mede door de lagering op brandyvaten. De kleur is niet alleen oranje zoals sinaasappel, dit vind je ook in de smaak terug. Een bier met veel body en vol van smaak wat onder andere komt door de warme brandy toetsen in de afdronk. Een fruitig, zacht caramelaroma  met vanilletonen dat je doet denken aan candy snoepjes. Dit wordt in de hoofdsmaak van het bier omgezet in een warme, krachtige prikkelende dronk met tonen van zwarte bessen, hop en  peper. De hopbitterheid zorgt voor een frisse nasmaak. Müller Dreistern Sommelierbier heeft een grote smaakdiversiteit waardoor het uiterst geschikt is om ervan te genieten. En nee, je zou op voorhand niet verwachten dat zo’n bier van Duitse makelaardij is.

Reinheitsgebot is geen belemmering
Dit bier is alvast weer een bewijs dat er in Duitsland meer te krijgen is dan pils en tarwebieren alleen. Ook blijkt duidelijk dat het Reinheitsgebot geen enkele belemmering hoeft te zijn in het brouwen van een bijzonder bier. Men moet gewoon heel goed weten waar men mee bezig is en bovendien creatief zijn binnen de lijntjes van de mogelijkheden. De ingrediënten zoals de mout maar ook de gist geven tijdens het brouwproces ook aroma’s en smaakcomponenten af. En daar wordt in het brouwen van dit bier dankbaar gebruik van gemaakt. Zoals Hans Müller zegt: “Niet denken in belemmeringen maar in kansen en mogelijkheden. Waar een wil is, is een weg.”

Bayerisch Nizza Clubbier
Naast het Müller Dreistern sommelierbier is sinds kort ook het Bayerisch Nizza Clubbier op de markt gebracht. En wat voor bier is dit? Het is bijna de meest typische bierstijl in Beieren. Een bovengistend en met tarwemout gebrouwen bier. Bijzonder is wel dat er een royale dryhopping heeft plaatsgevonden en in het bier zijn drie hopsoorten gebruikt, namelijk Citra, Centennial en Chinook.

Bieren in Nederland te koop
Nu denkt menig bierliefhebber wellicht: ‘geweldig verhaal en waar kan ik deze bieren in Nederland kopen? Speciaal en exclusief is de distributie opgezet via Biernavigatie.nl en Melger’s Wijn en Dranken in Haarlem. De komende week zijn de bieren verkrijgbaar!

Lees ook:Wordt het Reinheitsgebot werelderfgoed?
Lees ook:Vandaag Dag van het Duitse bier!
Lees ook:Duitse biermarkt in ontwikkeling
Lees ook:De story goes on…
Lees ook:Duitse horeca veel goedkoper

4 reacties op “Duitse biercreativiteit met Hans Müller Dreistern

 1. joeri

  Is het trouwens ook zo dat bij het Rheinheidsgebot het bier niet gepasteuriseerd met worden, wat hier in Nederland wel gebeurd?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   Ten tijde van het Rheinheidsgebot was pasteuriseren nog niet bekend, dus verboden werd het zeker niet. Bovendien: als het volgens het Gebot niet zou mogen zou het aantal Duitse brouwerijen dat zich er aan houdt zienderogen afnemen…
   Pasteuriseren gebeurt ook in Duitsland door de grote jongens en filteren ook. Er zijn er zelfs die de gist uit een Hefenweizen filteren en daarna (dode) gist weer toevoegen om het op een echte Hefenweizen te laten lijken las ik.

     /   Beantwoorden  / 
   1. joeri

    Er zal toch nog een verschil moeten zijn tussen het brouwen pils met het gebruik van het Rheinheidsgebot, naast dat er alleen hop, water, gerst verwerkt mag worden. Zo wordt bijvoorbeeld Alfa ook alleen met hop water en gerst gebrouwen, terwijl ik toch een zeer groot verschil zie met Duitse bieren. Er moet nog een productie verschil zitten, dat Duitse brouwers het anders doen dan Nederlandse brouwers, terwijl beide dezelfde grondstoffen verbruiken en geen toevoegingen zoals kruiden toevoegen aan de pils.

      /   Beantwoorden  / 
 2. Paul

  Ter info. Het bier is vanaf vandaag, 18 december, bij ons in de webshop te vinden.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.