Leids bier om mee te Proncken

Ineens stond er een groen flesje op mijn bureau. Na mijn enthousiaste verhalen over het Scheveningse bier, wilde mijn collega zijn passie voor het Leidse bier van brouwerij Pronck met mij delen.

Hoewel ik de naam van de brouwer wel kende, had ik het bier nog nooit geproefd. De Pronck brouwerij is nog vrij nieuw. Na een paar jaren als hobbybrouwers, waagde de vriendengroep in november 2014 de sprong naar het serieuze werk en opende een eigen brouwerij.

En zij zijn niet de enige. Deze week was het nog groot nieuws dat er voor het eerst in honderd jaar meer bierbrouwers zijn in Nederland dan in België. In 2013 waren er in Nederland nog 165 brouwerijen, nu zijn dat er 312. Alleen dit jaar al kwamen er 34 brouwerijen bij. België telt 263 brouwerijen.

Ik vind het een leuke ontwikkeling. Lokaal bier met lokale kaas, lokale groenten of lokaal vlees. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Dus natuurlijk was ik enorm verrast toen ik dat groene flesje ineens voor mij zag staan.  Eenmaal thuis, ging het bier direct de koeling in en na het avond eten ging ik er voor zitten. Een heerlijk frisse ipa voor een lekkere zomeravond. Een bier dat goed wegdrinkt en daarom ben ik ook erg benieuwd naar de andere bieren, want als ik het goed begrepen heb maken ze:

  • lentebock,
  • dubbelbock,
  • Irish red ale,
  • dubbel, porter,
  • tripel en
  • tarwe

Nog genoeg te ontdekken dus.

Lees ook:Wispe, een krachtig lokaal biertje
Lees ook:5 tips om lokale brouwerijen te steunen
Lees ook:Valentijnsdag en stoute Tony
Lees ook:Belg drinkt weer meer bier
Lees ook:Fietsen naar Zeeland: genieten van IPA en oerpils

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.