Bier waar de goden geen nee tegen zeggen

Griekenland, je kunt er deze dagen niet omheen. Voor mij een mooie aanleiding een duik te nemen in de Griekse biercultuur. Geen idee of die bestaat, want veel weet ik niet over Grieks bier, ik ben nog nooit in Griekenland geweest en kan dus niet uit eigen ervaring putten.

Op naar het Griekse restaurant dus. In mijn middagpauze was het er al aardig druk. Toen ik binnenstapte was er al een hevige discussie gaande tussen een Italiaan en twee Grieken. Gespreksonderwerp was vluchtelingen en het Griekse nee. Geen zaken waar ik mij in mijn middagpauze graag mee bezighoud. Heel rustig vroeg ik dus of ze ook Grieks bier verkochten en of bier ook populair is onder de Grieken. ‘Natuurlijk drinken wij bier, we hebben heel lekker bier zelfs. In dit restaurant verkopen we twee soorten: Mythos en Fix Hellas. Hij vertelde dat Mythos het populairst was, maar dat Fix ook echt wel het probereen waard was. Met twee Griekse bieren liep ik naar buiten en kocht ik alle ingrediënten voor een Griekse salade en tzatziki.

Een Griekse avond dus met twee frisse biertjes. Ik begon mijn maaltijd met een blik Mythos, geproduceerd door de Mythos brouwerij in Thessaloniki. Het wordt sinds 1997 gebrouwen en is een onderdeel van Carlsberg. Ik vind het niet echt bijzonder. Het drinkt makkelijk weg en heeft geen uitgesproken smaak. Maar ik kan mij zo voorstellen dat het bier erg goed smaakt aan een Grieks strand.

Fix bier is weer terug van weggeweest. In 1983 ging de brouwer ten onder, maar sinds 2010 is het weer volop verkrijgbaar. Opmerkelijk is wel dat op het etiket van het nieuwe fix bier gepronkt wordt met onderscheidingen die het oude fix ooit gewonnen heeft. Of het voor mij een winnaar was? Niet direct. Ook dit bier drinkt heel makkelijk weg en ook hier kon ik geen uitgesproken smaak ontdekken. Maar wat maakt het uit. Het was prima verfrissend en ging goed samen met de salade.  Als ik nog een blik had, trok ik het met alle liefde open.

Lees ook:Alfa Edel Pils: lekker voor even
Lees ook:Bier-spijscombinaties voor witbier
Lees ook:Griekse crisis treft Heineken
Lees ook:Gulpener Pilsener: een Limburgs balansbier
Lees ook:Dog Schwarz: een rook, niet over de top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.