Teleurstellende kwaliteit van bockbier 2010!

Een bericht door Frans Ruiter: ”Fiona de Lange had het al eerder over de kwaliteit van het Bockbier in 2010 en over de stijl van het Bockbier. Zoals Jan al op het laatste bericht reageerde, heeft PINT in 2007 een voorstel gedaan aan het CBK (tegenwoordig Nederlandse Brouwers geheten) de productie van Bockbier voor wat betreft het stamwortgehalte, de kleur, het gebruik van kruiden en de seizoenspresentatie aan banden te leggen. Op zich een nobel streven, alhoewel ik van mening ben dat de markt dit zelf wel kan reguleren.

Als een brouwer met een goudkleurig bier van 5% als Herfstbock op de markt komt, zal de consument er zijn neus voor ophalen. Wel proeven uiteraard, en het wellicht ook lekker vinden, maar dan wel met het welbekende vingertje in de lucht “dit is geen Herfstbock brouwer!” Al ben ik van mening dat de bandbreedte van deze bierstijl wordt opgerekt, belangrijker vind ik de kwaliteit van het Bockbier!

Ik heb het afgelopen weekeinde heel wat Bockbieren geproefd en geconstateerd dat het overall toch niet echt goed gesteld is met de Bockbieren dit jaar. Naast enkele afwijkingen als diacetyl, melkzuur of groene appels zijn de meest geproefde Bockbieren gewoon geen Bockbier zoals “we” dat in ons smaakgeheugen hebben vastgelegd. Oké, ik heb niet alle van de meer dan 80 aanwezige Bockbieren geproefd, maar van andere bierliefhebbers hoorde ik geen andere geluiden.

Voor zover ik vast kon stellen, voldeden nagenoeg alle Bockbieren aan de in de PINT omschreven Definitie Traditioneel Nederlands Bokbier, doch over de smaak was geen twijfel mogelijk; deze vond ik beneden gemiddeld. Dus in plaats van ons druk te maken over waar een Bockbier aan moet voldoen, vind ik dat we ons beter druk kunnen maken over de kwaliteit ervan. Brouwers, voor wie zich aangesproken voelt!“, Aldus Frans Ruiter!

Lees ook:Kwaliteit van bockbier in 2010
Lees ook:Lekkerste bockbieren van 2011: Texels bockbier en Jopen Johannieter
Lees ook:Lekkerste bockbieren 2012: Texels Bockbier en SNAB Ezelenbok
Lees ook:Wat is nu het beste bockbier van Nederland?
Lees ook:Verrassende Beste Bockbieren van 2012!

4 reacties op “Teleurstellende kwaliteit van bockbier 2010!

 1. Fred Schiphorst

  Je noemt kwaliteit, maar lijkt iets anders te bedoelen. Je vindt blijkbaar dat bockbier zo moet smaken als “we” dat in ons collectieve smaakgeheugen hebben vastgelegd. Ik vind dat wel een interessante en wel hier om. In vrij brede kring zijn mensen nogal blij met het werk van Amerikaanse brouwers en van brouwers die in Europa iets soortgelijks doen. Wat zij doen is in de woorden van een van hen “een bierstijl op pakken en vandaar uit verder experimenteren”. Een IPA van een dergelijke brouwer zal dus niet zo smaken als in het collectieve smaakgeheugen van die “we” vast ligt.
  Vraag is nu: mogen brouwers met Bockbier niet iets soortgelijks doen? Mogen zij niet vanuit de traditionele stijl voortborduren en dan tot iets nieuws komen? Ik zie eerlijk gezegd niet in waarom niet. Misschien zou je vanuit de gedachte dat experimenteren helemaal niet zo erg is en dus het collectieve smaakgeheugen niet de ideale graadmeter voor kwaliteit is nog eens naar die bieren moeten kijken. Of de conclusie dan anders is kan ik niet beoordelen, ik heb niet mee geproefd. Maar het lijkt me in elk geval wel een interessant gedachte-experiment.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frans Ruiter

   Natuurlijk mag ermee geëxperimenteerd worden, maar als je dan uit het type gaat lopen, noem het dan geen Bockbier meer.
   En inderdaad gaan de Amerikanen verder dan de (eerst) standaard bieren. Gelukkig maar, daar zijn hele mooie bieren uit gekomen! Maar een Amerikaanse IPA is (over het algemeen) geen IPA zoals we die kennen uit oorspronkelijk Engeland, dus noem het dan geen IPA maar bijvoorbeeld een APA.

     /   Beantwoorden  / 
 2. bAVkito

  Bavaria VINTAGE is bock zoals je bedoelt Frans.

  Maaruh….wie bende gij eigenlijk :)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frans Ruiter

   Er zijn gelukkig nog wel meer goede voorbeelden te geven!
   Ik ben iemand die veel om speciaalbier geeft en dit ook meer aan het promoten is. Naast voorzitter van PINT Regio Noord-Holland en mede-eigenaar van De Bierverbinding heb ik – zoals boven – ook nog een persoonlijke mening.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.