Bockbier in De Telegraaf

Vandaag 7 oktober 2011 staat op pagina 21 van De Telegraaf een prachtig artikel over bockbier, het ontstaan van bockbier en de aankomende grote evenementen.Vanmiddag zal ik op mijn blog natuurlijk uitgebreid uit de doeken doen welke theorieën er zijn over het ontstaan van bockbier en de verschillende typen. In mijn woordenvloed aan informatie naar Felix Wilbrink, jullie kennen me natuurlijk, zijn er twee belangrijke punten rondom bockbier niet helemaal doorgekomen. Uiteraard is bockbier traditioneel ondergistend maar worden er nu af en toe ook bovengistende bieren gebrouwen. En de temperatuur van bovengistend is natuurlijk veel lager dan 30 graden! Dan zet zich alles in rap tempo om in alcohol! Meer vanmiddag!! Voor wie het niet gelezen heeft, bekijk het hier.

 

Een leuke toevoeging op het artikel in De Telegraaf is een opsomming van de bockbiersoorten en smaken. We kunnen de volgende soorten benoemen:

- Dubbelbock: een voorbeeld daarvan is Brand. Deze heeft een dubbele rijping. Dit bier bevat naast zoet ook een kleine hopbitterheid.
- Hellerbock: een moutig bockbier met net iets meer hop dan een standaard bockbier. Veelal is de kleur niet donker maar amber. Een voorbeeld van een Hellerbock is Budels Mei Bock
- Weizenbock: Een sterkere variant van het weizenbock. Een donker tarwebier. Een voorbeeld is de Weihenstephaner.
- Speciaal Bock: dit is zover ik kan terugvinden vooral een term die wij in Nederland hebben bedacht voor alle bockbieren die iets speciaals hebben, een toevoeging.
- Eisbock: dit is een nog sterkere versie van de dubbelbock waarbij de kleur donker, zo goed als zwart is. Deze bock wordt gemaakt volgens de IJstechniek. Keer op keer wordt het ijs weggehaald waardoor een zwaarder, sterker en geconcentreerdere bock ontstaat. Een Nederlands voorbeeld is de bockbieren van brouwerij SNAB.
- En tot slot: de Dunkler bock. Tot dit type behoren heel veel Nederlandse bockbieren. De smaak is moutig met een zoete boventoon en licht geroosterde smaak. De bieren bevatten weinig hop.

Uiteraard volgen de komende dagen en weken nog heel wat leuke bockberichten!!

Lees ook:Bockbierseizoen officieel van start gegaan
Lees ook:Wat is nu het beste bockbier van Nederland?
Lees ook:Lekkerste bockbieren van 2011: Texels bockbier en Jopen Johannieter
Lees ook:Tijd voor bockbier! Toch?
Lees ook:Welk bier wint de titel: Lekkerste bockbier 2012?

2 reacties op “Bockbier in De Telegraaf

 1. Jan

  Graad of 30? Bananenbok?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Zoals in de tekst en overal online staat Jan, is dit in mijn stormvloet aan informatie bij Felix niet helemaal goed aangekomen. Zoals de meesten weten is ‘t maximaal 25 graden. Bij 30 of nog verder daarboven krijg je niet eens bananenbok maar een alcoholbok ;-) .

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.