Wie wint de titel Beste bockbier van Nederland?

Na vorige week de wedstrijd tot lekkerste bockbier te hebben gehad, zijn bierkeurmeesters bij het PINT bockbierfestival in Amsterdam dit weekend bezig om het beste bockbier te benoemen. Ook dit jaar gaan circa 80 bieren in drie categorieën langs de neus en door de mond bij de bierexperts. Ze beoordelen vooral of het bier technisch goed is gebrouwen, of er geen ‘off flavours’ in het bier zitten en ‘t goed in balans is. Vanavond wordt de winnaar bekendgemaakt.

Erg benieuwd wie de winnaars dit jaar zijn. Leuke is dat de nummers één en twee van vorig jaar, dit jaar de nummer één en twee zijn van de lekkerste bockbier wedstrijd. Voor het overzicht hieronder de winnaars van 2010:

Beste  Bock:
1. Texels Bock
2. Amstel Bock
3. De Leckere rode toren


Beste Dubbelbock:
1. Brand Dubbelbock
2. SNAB IJSBOK
3. Jopen Johannieter

Beste Speciaalbock:
1. Heller Brau Schlenkerla Urbock
2. Weihenstephan Vitus
3. Mommeriete rookbock

Uiteraard is het ook mogelijk om gezellig naar het PINT Bockbierfestival af te reizen en zelf de bieren te proeven. Bekijk de uitslag van 2011 hier.

Lees ook:19-10-’13: Lekkerste Bockbier van Nederland 2013
Lees ook:Lekkerste bockbieren van 2011: Texels bockbier en Jopen Johannieter
Lees ook:Winnaars lekkerste bockbieren bekend
Lees ook:Winnaars Beste Bockbier van Nederland bekend!
Lees ook:Beste Bockbieren van Nederland bekend!

3 reacties op “Wie wint de titel Beste bockbier van Nederland?

 1. Fred Schiphorst

  Het is natuurlijk zo onwetenschappelijk als maar kan en wie twijfel heeft over de betrouwbaarheid van de uitslag heeft alle ruimte, maar ik ben toch wel een beetje benieuwd naar die publieksstemming die gehouden wordt. Toen ik een uitslag op het doek voorbij zag komen had de nummer 1 iets van 8 stemmen, dus toen was het zeker niet representatief, maar toch een leuk idee om de bezoekers er bij te betrekken.

  Het is natuurlijk een interne PINT zaak, maar ik zou graag zien dat we als bierconsumentenvereniging de stam van de consument luider laten klinken. Deze verkiezing geeft het oordeel van deskundigen en dat is goed. Een publieksjury er naast zou ik ook heel goed vinden. Zou best eens verrassende uitslagen op kunnen leveren.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Derek Walsh

  Het Lekkerste Bockbier verkiezing en het PINT Twitter publieksstemming geven mensen voldoende mogelijkheden om hun persoonlijke voorkeur bekend te maken. Een publieksjury was trouwens al in 2001 en 2002 geprobeerd. Het meest verassend element was de ongelofelijke ongelijkheid van die uitslagen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   Ik heb het niet over de verkiezing van het lekkerste bockbier. Ook daar is het publiek enigszins geselecteerd. Over het algemeen zijn het de bezoekers van ABT cafés. Daardoor kan het gebeuren dat een bier dat het best verkoopt toch steevast laag eindigt. Blijkbaar heeft “het grote publiek” toch een andere mening dan de proevers daar. Ik zou wel eens een echte peiling willen zien onder de gemiddelde bierconsument. En dan liefst op een manier die niet te manipuleren is, zodat we echt et weten komen wat de consument graag wil. Ik heb geen idee hoe dat moet, maar het lijkt me goed om eens te doen.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.