Categorie: "Bokbier"

Nederlands Dwarskopke is goud waard

De Nederlandse winnaar van een gouden medaille bij de US Open Beer Championship in juli is aan heel bier drinkend Nederland voorbij gegaan. De hobbybrouwers konden het nieuws op het hobbyplatform echter niet missen. Vanmorgen het mooie artikel in De Telegraaf waardoor nu iedere bierliefhebber weet wat een goed Nederlands bier Dwarskopke blijkbaar is. Hobbybrouwer Chris Aarsen uit het oosten van het land de dubbelbok met 7,4 procent alcohol gebrouwen.

Verrassende Beste Bockbieren van 2012!

Tijdens het bockbierfestival in Amsterdam wordt jaarlijks door een expert aan keurmeesters tientallen binnenlandse en buitenlandse bockbieren gekeurd. Daarbij gaat het niet om het lekkerste bockbier maar om de kwaliteit van brouwen, zit het bier technisch goed in elkaar. In vier categorieën hebben 26 juryleden over 5 rondes en 20 tafels bekeken of de bockbieren voldoen aan 1 van de 8 Bockbier subtypen criteria. Vervolgens gingen de winnaars door naar een finaleronde die dit jaar samen met journalisten heeft plaatsgevonden.

Weekendtip: Bockbierfestival Amsterdam

Dit weekend staat in het teken van het Bockbierfestival in Amsterdam. Vandaag, 26 oktober, tot en met aanstaande zondag 28 oktober kan voor de 35e keer een groot scala aan bockbieren worden geproefd in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Met jaarlijks meer dan 10.000 bezoekers behoort het tot een van de grotere bockbierfestivals van ons land.

Videoverslag uitreiking lekkerste bockbieren 2012

Gisteren werd in de Jopenkerk in Haarlem de verkiezing van het Lekkerste Bockbier van Nederland gehouden. Bierliefhebbers vallen opnieuw voor de smaak van bockbieren van kleinere brouwers. SNAB Ezelenbok nam de prijs bij de zwaardere bocken in ontvangst en bij de standaardbocken ging de titel heel knap opnieuw naar Texels Bockbier. Voor een volledig overzicht van de winnaars, klik hier. Bekijk het videoverslag hieronder om een impressie te krijgen van de complete dag, hoe men tot de winst is gekomen en wat de proevers vonden van de verschillende bockbieren.

Bockbier van de tap of op fles?

Heel wat bockbieren zijn zowel van de tap als op fles verkrijgbaar. Met name de bockbieren van de grotere biermerken zoals bijvoorbeeld Amstel, Grolsch, Bavaria, Hertog Jan, Brand of La Trappe. Logisch want de vele cafés schenken uiteraard ook het pils. Nu krijg ik regelmatig de vraag hoe het kan dat er smaakverschil zit tussen het bockbier op fles of van de tap. Inderdaad het zijn twee verschillende werelden. En die worden alleen maar groter naarmate je het bockbier op fles langer bewaart na de botteldatum.

Bierliefhebber wil 2,50 tot 3,00 euro voor bockbier betalen

Uit een onafhankelijke peiling van bier.blog.nl in samenwerking met de Nationale Bokbierdag onder duizenden bierdrinkers blijkt dat 60 procent tussen de 2,50 en 3,00 euro wil betalen voor een bockbier. Nog eens 24 procent heeft zelfs tussen de 3,00 en 4,00 euro voor het herfstbier over. Het bier wordt het liefst gedronken van de tap (45%), 18 procent wil het uit de fles en 37% van de bierliefhebbers maakt het niet uit.

Bokbierdag Zutphen trekt ruim 100.000 bezoekers

Tijdens een zonovergoten dag gisteren hebben ruim 100.000 mensen genoten van de ruim 20 verschillende bokbieren op de Bokbierdag in Zutphen. Naast een aantal bockbieren die ik gewoon geproefd moet hebben, ben ik vooral op smaakontdekking gegaan naar de bockbieren van kleinere brouwerijen. Deze vielen absoluut niet tegen. De bockbieren van bijvoorbeeld Brouwerij Rodenburg uit Rha en de Twentse Bierbrouwerij die zelfs twee typen bocken had, deden goed mee. Niet te zoet en een mooie balans met de bitterheid.   

Bockbierproef: Budels Herfstbock

De komende weken zal ik regelmatig reviews van Nederlandse bockbieren de revue laten passeren. Daarbij zal ik niet vermelden welke de lekkerste en minst lekkerste is, dat is namelijk persoonlijk zoals ik eerder al schreef in mijn blog ‘bier is lekker of niet lekker’. Het zal dus vooral een smaakomschrijving zijn en dan mag je zelf bepalen of je dit bockbier de moeite waard vindt om te proberen of niet. We beginnen dus met Budels Bockbier.