(Pre) nieuw bier Brouwerij Egmond

Etiket Kwade Wouter

Morgen, zaterdag 9 juni, vindt in Egmond aan den Hoef – tezamen met de Hoever Kunstmarkt – het Slotfestijn plaats, ofwel “Egmond in de Middeleeuwen”. Naast de vele activiteiten die er deze dag tussen 12:00 en 17:00 uur in en om het Slotkapel te beleven zijn, zal het proefbrouwsel van de Egmondse Dubbel van Sancti Adalberti, Kwade Wouter te proeven zijn.

“In 1205 schijnen er tusschen Wouter van Egmond en Heer Frans, abt van Egmond, twisten ontstaan te zijn, waarin de abt, door kwaden raad vervoerd, in den nacht met 300 man te paard optrok, om Wouter en de zijnen te vermoorden. Deze hiervan bijtijds verwittigd, deed in allerijl zijn volk wapenen, trok zijnen tegenstander tegemoet en versloeg hem.”, staat er op het etiket van het 6,5%’s bier te lezen, alsmede dat het bier een beetje stout is, aangezien het speciaal voor het genoemd Hoever dorpsfeest eerder uit de brouwketel kwam dan verwacht.

De werkelijke introductie van het nieuwe bier van huurbrouwer Brouwerij Egmond zal namelijk geschieden op 14 oktober 2012: De Dag van Sancti Adalberti, een groot evenement in de Egmonden met wandelingen en middeleeuws eten. Medeoprichter van de brouwerij en historicus Peter Lassooy is betrokken bij de organisatie van het evenement.

Het proefbrouwsel van het bier is koper- tot robijnrood van kleur en heeft een zeer fijne en stevige schuimkraag. Het is op het moment van schrijven eigenlijk nog te jong en daardoor nog niet geheel in balans. In tegenstelling tot het zoete, iets fruitige aroma doet vermoeden, heeft het bier in de hoofdsmaak een redelijk harde bitterheid die met de tijd zal afnemen. Dus als je het bier kan bemachtigen (want een eenmalige batch van ruim 1.000 liter uit De Proefbrouwerij te Lochristi), raad ik aan het nog enkele weken te laten staan. Beter: proef nu een fles en later een ter vergelijking. Proost!

Lees ook:Nieuwe Nederlandse brouwerij in Egmond-Binnen?
Lees ook:Nieuw bier in wording….
Lees ook:Egmondse Witte gepresenteerd
Lees ook:Eerste streek Bier Festival Edam
Lees ook:Sancti Adalberti werd Francesconer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.