Dog Schwarz: een rook, niet over de top

De smaak van ‘smoke’ oftewel rook is iets dat we in de Belgische bieren niet kennen. Van oorsprong komen de rook bieren uit het oostelijke deel van Duitsland rondom Bamberg. De Amerikanen hebben deze smaak inmiddels overgenomen en in een nieuw jasje gegoten. Meerdere microbrouwerijen in de V.S. maken smoked bieren op basis van de traditonele Duitse stijl.

De Flying Dog lanceerde in 2008 een smoked double lager. Normaliter heeft deze brouwer heel veel uitgesproken biersmaken. Deze is zeker bijzonder maar qua smaak niet over de top. Dus als je met ‘over de top’ verwachtingen aan dit bier begint dan valt het wellicht wat tegen. Ik vond ‘m fantastisch. Het is erg bijzonder en absoluut geen bekende smaak als je heel je leven Belgische bieren hebt gedronken. Een, hoe kan het ook anders, zwart bier van 7,8 procent alcohol.

De alcoholsmaak is absoluut niet te proeven. Een zachte, malt smouth-smaak van rook is terug te vinden in het aroma en de afdronk. Dit bier heeft eigenlijk van veel een beetje waardoor een unieke combinatie ontstaat. Niets is uitgesproken. Daarbij kom ik terug op het verwachtingspatroon. De bieren van de Flying Dog zijn vaak heel uitgesproken.

Dat vind je in dit bier dus niet terug. Je proeft een klein beetje chocola, caramelachtig, een beetje bitter en ook iets van hout. Dit bier is dus niet zoet, niet bitter het heeft van alles wat. Dat maakt de combinatie en smaak zeker uniek! Bijzonder om dit bier een keer te proeven. Hieronder de video met de introductie van de Dog Schwarz!

Lees ook:Forestinne Mysteria: zacht bier
Lees ook:Bierproef Moinette Blond: ‘spannend en in balans’
Lees ook:Floreffe Rousse: Oké, niet bijzonder
Lees ook:La Trappe Isid’or Oak Aged: Goed gelukt!
Lees ook:Waterloo Double Dark: ‘rustig’ bier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.