Live verslag: 50% is echt GEEN Heineken

Op 15 maart ging de telefoon en vroeg verslaggever Jan Willem van Zoest van BNN Radio 1 of ik met hen op pad wilde naar het Leidseplein in Amsterdam. Bier proeven, en beoordelen of er echt nepbier in de cafés aan het Leidseplein werd geschonken. Heineken is een van mijn favoriete zo niet mijn favorietste pils. Bovendien pretendeerde ik eerder de smaken te herkennen. Thuis ben ik toch al vaak goed aan het proeven geweest om de verschillen te herkennen. Dus erop af! Klik op verder om daar het radiofragment te luisteren. 

Heineken Bier by Fiona de Lange
Dat ik zonder enige twijfel direct herkende wat wel en niet Heineken bier was had ik niet verwacht. In het radiofragment dat op 15 februari op BNN radio 1 tussen 20.00 -21.00 uur werd uitgezonden spreekt voor zich. Wat een grote verschillen. Van heel slap, smaakloos echt goedkoop bier tot in 50% van het geval duidelijk Heineken bier. De cafés waarvan ik had verwacht dat het serieus Heineken was bleek het echt slecht. Een ding weet ik zeker, ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat twee van de vier cafés GEEN Heineken schenken. Ik lachte veel maar kon werkelijk gewoon niet geloven dat het zo overduidelijk was.

Bij de een was het bier te vlak en bijna zoet, waterig en bij het andere café dat geen Heineken schonk had het bier een droge bittere, slappe smaak die vooral voorin de mond bleef hangen en uiteindelijk een droge nasmaak in de keel gaf. Dit komt absoluut niet overeen met de volle, licht bittere smaak van Heineken die echt in heel je mond duidelijk aanwezig is. Een krachtige, volle smaak! Ook was het aan de kleur te zien. De niet Heineken bieren zagen er bijna wit doorzichtig uit terwijl Heineken toch mooi vol, heel licht gelig kleurde. Ik ben ECHT geschokt! Hoe we het hebben getest? Heel serieus. Vooraf een paar slokken Heineken uit een blikje om de smaak zeker te hebben. Uiteraard smaakt dit anders dan tap echter de smaakcombinatie blijft bestaan. Een slok van de getapte bieren gaf direct al uitsluitsel. De bevestiging was er voor de tweede en derde slok. Daarna wat water om de smaak in de mond te neutraliseren en op naar de volgende. Het was een bijzondere ervaring!

Lees ook:Dichtbij zoeken: Heineken
Lees ook:‘Brouwmeesters’ herkennen hun bier
Lees ook:De proef op de som: drinken ze of niet?
Lees ook:Verschillen in pils: vanavond NED3 Keuringsdienst van Waarde
Lees ook:Overjarige Eem Bitter: Verrassend goed!

2 reacties op “Live verslag: 50% is echt GEEN Heineken

  1. J. L. Shevek

    Bij toeval hoorde ik u in het radiofragment terwijl u Heineken bier onderscheidde van niet-Heineken bier. Voor mij was niet zo zeer de test opmerkelijk, maar juist u. Geweldig hoe u lachte, wanneer bleek dat in u glas Heineken pils echt Heineken pils herkende.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Fiona de Lange

    Grappig dat u dat herkende. Ik ben echt nog steeds geschokt dat ik serieus wel en ook geen Heineken in mijn glas kreeg.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.