SNAB Roockt ‘t Arendsnest uit

De wikkel om de fles

Stichting Noordhollandse Alternatieve Bierbrouwers (SNAB) bestaat 20 jaar. Om precies te zijn; afgelopen maandag bestond de brouwerijhuurder 20 jaar en 364 dagen. Toch wel echt de láátste mogelijkheid om je tweedubbele lustrum te vieren! En dat deden de vier huidige bestuursleden dan ook, met een nieuw bier, een XX bier, een bier waarin het goede van Engeland en het goede van Duitsland verenigd zijn: de Smoked Extra Stout Porter Roock!

Waarom zo’n late presentatie? Er is de tijd genomen om het bier te ontwikkelen. Gelukkig maar, want de smaak was er naar. Een prachtige volmondige Porter (volgens de subtitel zou het eigenlijk een Stout “moeten” zijn) met een duidelijk aanwezige, doch niet overheersende rooksmaak. Dit laatste vanwege de liefde van de heren voor Bamberg; dé rookbierstad van de wereld. Het type is “een hommage aan de klassieke Brown Porter”, het eerst gepresenteerde bier van SNAB (X-Porter). Naast de rookmout is er Pale Ale mout gebruikt, Cara-, Special “B”-, Chocolade- en Zwartmout. Het bier is gehopt met de Amerikaanse Chinook en Willamette. Het bier is zwart (178 EBC), zacht bitter (44 EBU), telt 15,4º Plato (nog net categorie I) en is net als de overige SNAB-bieren gebrouwen bij De Proefbrouwerij te Lochristi.

Vlnr: Peter, Gert, Jaap, Marcel (Foto's in cafés moeten niet al te scherp zijn...)

Het was gezellig druk bij Nederlands Biercafé ‘t Arendsnest te Amsterdam waar de presentatie gehouden werd. Vele genodigden waren al aan het SNABbelen voordat de primeur uit de tap kwam. Daarvoor werd eerst het nodige gespeecht, totdat Gert Roos (de brouwer) het eerste glas tapte. Marcel, Jaap en Peter volgden en daarna werd iedereen voorzien van het kost(e)lijke vocht.

Er werd ook nog een bijpassend hapje bij het bier geserveerd, maar daar had ik helaas geen tijd meer voor. Ik moest naar de buren voor een diploma-uitreiking, maar daarover later meer. Bij vertrek werd er een (37,5 cl) flesje aan alle aanwezigen uitgereikt om thuis een vergelijkend warenonderzoek uit te voeren.

Gefeliciteerd heren! Op naar de volgende 20 jaar (ach, nog maar 19 eigenlijk…)!

Lees ook:Heiloo weer een bier rijker
Lees ook:Drink een Stout op International Stout Day
Lees ook:Boek 25 jaar Brouwerij ‘t IJ gepresenteerd
Lees ook:11-12-10: Winterbierfestival Wormer
Lees ook:Mooie Nel is de lekkerste van Nederland

0 reacties op “SNAB Roockt ‘t Arendsnest uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.