Categorie: "witbier"

Nederland 7 deugden rijker

De winkel

Nadat Brouwerij De 7 Deugden al acte de présence had gegeven op het Noord-Hollands Bierfestival, stond afgelopen zaterdag de officiële opening op de agenda. Het was in het gebouw achter woonhuizen in de wijk Osdorp te Amsterdam erg druk met (kennelijk) vrienden, kennissen en buurtbewoners, want veel mensen uit de bierwereld waren er niet. Evengoed waren er toch drie PINT-regiovoorzitters aanwezig en heb ik even twee (andere) brouwers gesproken. Maar er moest natuurlijk ook geproefd worden….

Weihenstephan Hefeweissbier: ‘fris bier’

Bij het proeven van de Weihenstephan roep ik altijd: “ah dat banaantjes bier”. Het is absoluut niet zoet en is niet te vergelijken met fruitbier. Deze Duitse Weizen is fris met de bekende koriander (correctie: frisse smaak moet dit zijn!!) echter bij de eerste slok is zeker ‘banaan’ te proeven. Als je de tweede slok drinkt dan is de banaansmaak weg. Zo subtiel is het dus. Dit weizenbier heeft een goede kwaliteit met een mooie schuimkraag. Jaren zijn ze bezig geweest om het perfecte bierglas te maken waardoor de smaak optimaal tot zijn recht komt.

Brand introduceert nieuw bier

Een aantal weken geleden was de geruchtenmolen al op gang gekomen dat Brand met een nieuw bier zou komen, de Brand Weizen. Op vrijdag 15 oktober zal inderdaad het eerste vat Brand Weizen geïntroduceerd worden tijdens het Zuid-Limburgse Oktoberfeest in Sittard. Uiteraard niet toevallig gekozen aangezien een Weizenbier een Duitse oorsprong heeft. Per stroomtrein van de Zuid-Limburgse Stroomtrein Maatschappij zal het vat vanuit Wijlre naar Sittard worden gereden.

Celis White: de betere Hoegaarden

De Amerikanen kopiëren veel Belgische bierstijlen. Of we dat erg moeten vinden? Ik denk het niet. Het is in ieder geval een blijk van waardering dat ze de bierstijl de moeite waard vinden. Verwarrend is het wel. Na een zoektocht heeft de Celis White om een iets andere reden een Belgisch karakter. Bij het drinken van de Celis White van de Amerikaanse brouwer Celis Brewery, inmiddels overgenomen door Michigan Brewery, drink je gewoon Hoegaarden met een iets stevigere body. Hoe dat komt?

Wieckse Witte: op naar de lente…

We zijn de winter weer zat en gaan op naar de lente! Uit onderzoek dat onlangs werd gedaan was duidelijk dat de winter voor de Nederlanders echt voorbij moet zijn. Iets om de lentekriebels extra op te wekken? Het drinken van een Wieckse Witte. Voor mij is dit een duidelijk smaakverschil met de Hoegaarden waarbij ik zelf altijd de voorkeur geef aan Hoegaarden. 31% van de bierdrinkers drinkt witbier. De Wieckse Witte kan hier danook niet ontbreken.

Mexicali de nieuwe Corona?

Uiteraard probeer ik nieuwe trends te volgen en op te pikken. En kijk ik welke merken en soorten pils de Nederlandse en Europese markt bestormen. Zo viel mijn oog op een bier genaamd Mexicali. Bijzonder en apart! Ik zou zelf direct de naam veranderen aangezien het bij mij een associatie had met iets niet zo lekkers…. vul het zelf maar in. Toch verovert dit bier de wereldmarkt. In Australië is het al gangbaar.

Shock Top voor mij een winnaar!

Ik heb vele bieren geproefd in Amerika, met name diverse ales. Voor mij persoonlijk iets te bitter. Samuel Adams Ale bijvoorbeeld, niet mijn stijl. Een echte winnaar vond ik de Shock Top. Uiteraard werkt het weer in Miami ook mee dus staat je hoofd meer naar een heerlijk witbier. Ben erg benieuwd hoe het bier smaakt als ik ‘m nu in mijn eigen omgeving zou drinken. Maar toch…

Andechser Weissbier: bier met veel aroma

Afgelopen weekend dronk ik bij zwaar tafelen een Andecher Weissbier hefetrub. Ik dacht dat zal wel zo’n Duitse eenheidsworst zijn. Het etiket sprak me namelijk helemaal niet aan maar het bier des te meer. Het was echt een heel zacht biertje. Niet die harde bierachtige smaak. Het heeft een alcoholpercentage van 5,5 procent.

Hoegaarden gaat als een speer

Terwijl een jaar geleden de hele wereld op de barricade stond om te protesteren tegen de sluiting van brouwerij De Kluis is er inmiddels een aanvraag ingediend tot uitbreiding. Tja, zo kan het verkeren in een jaar tijd. 

Blanche du Hainaut: perfect na zwaar tafelen

Heb je net gegeten of zwaar getafeld dan is ieder witbier of licht bier heerlijk. De biologische Blanche du Hainaut is echt perfect. Het zorgt er op de een of andere manier voor dat het eten snel wegzakt en het smaakt ook nog lekker. Wellicht door het biologische karakter is het een genot. Ik had Thais gegeten en veel ook. Deze Blanche neutraliseerde behoorlijk. Het heeft een alcoholpercentage van 5,5 procent.