Staan de Russen droog?

 

Nieuws uit Rusland is niet zo speciaal, maar nieuws over het afnemen van drankgebruik is wel opmerkelijk.

Zeg  je Rusland, dan zeg je Wodka en bier. Russen staan bekend om hun enorme vermogen te kunnen drinken. Het lijkt wel of het genetisch zo bepaald is. Lees Tsjechov, Tolstoj of Gorki er maar op na. Drankgebruik lijkt wel een vloek die heerst over alle lagen van de bevolking.

Maar het tij lijkt te keren. Het is crisis in Rusland en het lijkt wel of er minder gedronken wordt. De bierconsumptie is in ieder geval sterk afgenomen de afgelopen maanden. Klokten ze in mei dit jaar nog 93,3 miljoen liter weg, in oktober was dat 78,6 miljoen liter.

Jaren geleden (2011) is al begonnen met het aan banden leggen van de bierconsumptie. Werd bier voorheen gezien als een soort frisdrank, sinds 2011 is het officieel aangemerkt als alcoholhoudende drank. Daarmee verdwijnen ook langzaam de oma’s die terwijl ze op de bus wachten nog even een biertje achterover slaan. Bier drinken in openbare gebieden wordt steeds minder getolereerd.

Het schijnt dat bier moeilijker te verkrijgen is in nachtwinkels en op stations. Daar hebben wij tijdens onze reis tijd in Rusland niets van gemerkt. Wat wel duidelijk werd, was dat café’s niet populair zijn en dat er in de winter niet of nauwelijks op straat wordt gedronken. Dus daarom besloten wij het zelf maar te gaan doen en eigenlijk smaakt een biertje buiten in -20 verdomd goed.

Lees ook:Duitsers laten bier meer staan
Lees ook:Bierprijzen geen invloed op succes Oktoberfest 2011
Lees ook:Duitser drinkt weer minder bier
Lees ook:Bierconsumptie eerste kwartaal 2011 verder omlaag
Lees ook:Belgen drinken minder bier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.