Geef goede taptips en win Horecava-kaarten

Vrijdag lanceerde ik een poll met de vraag hoe goed het Horecapersoneel op de hoogte is van de wijze waarop een bier getapt dient te worden. Nu kunnen we straks met zijn allen tot de conclusie komen dat ze niet altijd goed weten hoe ‘t moet. Maar welke tips heb jij dan om een goed bier te tappen voor personeel dat in de horeca werkt? Uit alle tips die hieronder worden gepost, zal ik twee handige en bruikbare inzendingen trekken en die belonen met twee kaarten voor de Horecava. Daarmee kan je op woensdag 9 januari 2013 bovendien kijken naar de finalisten van het NK Biertappen, die op het hoogste niveau laten zien hoe je bier tapt en presenteert. Geef je reactie uiterlijk op zaterdag 5 januari 2013 voor 12.00 uur. Ik zal vervolgens twee winnaars bekendmaken om 18.00 uur! Hieronder van mijn zijde al één belangrijke tip.

Zorg er allereerst voor dat je glas goed schoon is. Een belangrijke basis voor een goed getapt bier. Het lijkt de meest grote open deur die je kunt intrappen. Toch is mijn ervaring dat dit heel vaak niet in orde is.

De meeste handige manier om te controleren of je glas schoon is:
Na het reinigen van je glas op de borstel, laat je het rustig uitlekken zonder te schudden. Het water moet vervolgens als een gesloten filter langs het glas lopen. Als er gaten vallen in de waterfilter dan zit er mogelijk nog vet of ander vuil. Ga je met een vies glas tappen dan krijg je al snel grote bellen in je schuimkraag en natuurlijk zakt ‘t schuim snel in en vallen er gaten.

Jij hebt vast en zeker nog veel meer handige en slimme tips. Laat ze hieronder als reactie achter voor zaterdag 5 januari 2013, 12.00 uur!

Proost!

Lees ook:Vrouwen kunnen ook tappen!
Lees ook:Bier blijft in glas tijdens carnaval
Lees ook:Beste nieuwe Nederlandse bier 2012!
Lees ook:‘Klaarschuimen’ voor het NK biertappen
Lees ook:Online en telefoon biertap tool!

13 reacties op “Geef goede taptips en win Horecava-kaarten

 1. Arnoud

  Nooit de tapkraan het bier of schuim in het glas laten raken. Dit ivm de hygiëne!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Ingrid

  Tap het bier in het juiste glas. Over de glazen is nagedacht door de brouwer van het bier. Dit om het bier optimaal tot zijn recht te laten komen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Cas

  Afschuimen gaat met de afschuimer 45 graden gekanteld en je duwt het schuim niet in het bier, maar eraf.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Emaille

  Tap 1 bier en schuim meteen af, wacht niet totdat het schuim wegzakt.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Wesley

  Wanneer het bier bijgetapt moet worden (om een “nieuwe” schuimkraaag op het bier te krijgen) moet je niet:

  De tap een klein stukje open houden, zodat er alleen schuim uit komt, om schuim aan het bier toe te voegen. Dit schuim is zeer onstabiel en zal snel inzakken.

  Wat wel te doen:
  Zet het glas op de bar onder de tap. Trek de tap helemaal open en snel weer helemaal zicht. Er valt een kleine hoeveelheid bier, en dus geen schuim, in het glas. Het bier begint nu te schuimen. Schuim dit meteen (oftewel “levend”) af zoals bij een nieuw getapt bier. Nu is het schuim dat op het bier zit afkomstig uit het bier zelf en niet uit de tap. Dit schuim zal veel stabieler zijn en de smaak van het bier zal ook beter zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Hanno

  @wesley: tap NOOIT bier “bij”! Dat geeft een doffere saask aan het bier. Tap dus altijd het bier in 1 keer. In 1x getapt bier smaakt veel frisser dan “bij getapt” bier! Wanneer je bier “bij tapt” ontsnapt er namelijk te veel bestaand koolzuur uit je bier waardoor deze minder smaakt dan dat de brouwer bedoeld heeft.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Wesley

   Juist, en nu de realiteit:

   Het is zomer, er zitten meer dan 100 man op het terras en de meeste drinken bier. Er wordt een dienblad vol getapt met bier en een paar biertjes die hier tussen staan zijn al flink ingezakt in het schuim, er wordt snel even wat schuim bijgetapt om het bier toch netjes te maken voor het op tafel wordt gezet.

   Dit is echt geen vreemde situatie en dit heb ik al heel vaak meegemaakt.

   Hoe een perfect getapt biertje is weet ik zelf prima, de realiteit is soms anders. Het gaat hier om handige bruikbare tips die in de praktijk nodig zijn of gebruikt kunnen worden. Om hier een standaard verhaaltje neer te hangen waarin precies hetzelfde wordt verteld als al die andere lijkt mij niet zo zinvol.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Hanno

    Je enthousiasme siert je natuurlijk. Maar hoe realistisch is het dat je 100 man op het terras hebt zitten die enkel pils drinken. Een goede gratis terrastip wil ik je dan ook geaag meegeven.., verkoop meer speciaalbier daar heb je veel meer aan! De marge op speciaalbier is over het algemeen vele malen beter en het geeft een erg kwalitatieve uitstraling. Gast blij, uitbater blij, brouwer blij… Succes!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Alexander

   Dus die Duitsers doen het allemaal fout?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Wesley

    Dus jij denkt dat al het bier in Duitsland perfect getapt is? Leuke droom zeg

      /   Beantwoorden  / 
 7. Alexander

  Owww ja, een ECHT schoon glas krijg je eigenlijk alleen met een dubbele spoelbak -> 1 met sop en 1 met alleen vers water.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Ivo

  Het belangrijkste is schoon werkmateriaal. Een lekker biertje begint bij een schone instalatie, leidingen, spoelbak en glas. Daarnaast is het ritueel van het tappen belangrijk met als belangrijkste een gespoeld, koud, vetvrij en nat glas.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Joyce

  Tap elk biertype in ‘t juiste bijbehorende schone, vetvrije glas op de juiste bijbehorende temperatuur!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.