Het beste bier van de wereld komt uit België, de 100 beste bieren volgens Ratebeer

Foto:beerpulse.com

Bierwebsite ratebeer heeft weer de 100 beste bieren van de wereld bekend gemaakt. Het is waarschijnlijk geen verrassing dat het beste bier van de wereld uit België komt. Brouwerij 3 Fonteinen staat fier bovenaan de lijst met hun bier 3 Fonteinen Hommage.

Ook Nederland is vertegenwoordigd in deze ‘hemelse 100′.  Brouwerij de Molen houdt onze eer hoog met de bieren Hel & Verdoemenis (wild turkey) en Hel & Verdoemenis 666.

En dat is best iets om trots op te zijn. Iedereen bij de Molen van harte gefeliciteerd met deze geweldige prestatie!

Maar het kan natuurlijk nog beter want er zijn wel 12 Belgische bieren opgenomen in deze lijst:

 • 3 Fonteinen Hommage
 • Cantillon Lou Pepe Pure Kriek
 • Rochefort Trappistes 10
 • Rochefort Trappistes 8
 • Rodenbach Caractère Rouge
 • St. Bernardus Abt 12
 • Struise Black Albert
 • Struise Pannepot
 • Struise Pannepot Grand Reserva
 • Struise Pannepot Reserva
 • Westvleteren 12 (XII)
 • Westvleteren Extra 8

Ik kan alleen maar concluderen dat ik nog veel te ontdekken heb, want het overgrote deel van de bieren zijn nog onbekenden voor mij. Komend weekeinde ga ik gelijk op zoek naar mijn nieuwe vrienden. Ik ben benieuwd hoe makkelijk ze te vinden zijn.

Lees ook:Westvleteren XII opnieuw beste bier ter wereld
Lees ook:Lijst met beste bieren ter wereld 2010
Lees ook:Nieuw beste bier ter wereld
Lees ook:Pannepot Reseva 2006: Meesterlijk goed
Lees ook:Westvleteren 12 opnieuw beste bier ter wereld

7 reacties op “Het beste bier van de wereld komt uit België, de 100 beste bieren volgens Ratebeer

 1. joeri

  Als er een bier is dat ontbreekt dan is het wel de bush ambree. Er zullen wel veel ipa’s en stouts(imperial in de lijst staan) Moeten we deze lijst wel serieus nemen.) Er zijn wel betere bieren dan die vermeldt staan in deze lijst.

    /   Beantwoorden  / 
 2. RB

  @Joeri: Ben het best met je eens dat ratebeer nogal eenzijdig is. Het is natuurlijk wel een superbreed medium, maar het komt volgens mij niet helemaal overeen met de best selling quality beers.

  Overigens staan de bieren in de link gewoon op alfabetische volgorde. Ik kan nergens vinden dat de 3 fonteinen Hommage ook inderdaad het beste bier is… Maar misschien kijk ik verkeerd

    /   Beantwoorden  / 
 3. joeri

  Voornamelijk Amerikanen, Denen en mensen uit Azie stemmen erop. En deze kiezen meestal extreme bittere bieren, zure bieren of bieren die heel schaars zijn zoals Westvleteren. De bieren die beter in balans zijn of een beetje zoet zijn komen niet voor in del ijst. Ik vind dan ook jammer dat prachtig bieren als Bush, Kasteel bier en hommelbier als voorbeeld te geven niet in de lijst ooit zullen voorkomen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. joeri

  Het zijn voornamelijk mensen uit Amerika, Scandinavie en Azie die op deze lijst stemmen. Ze kiezen voornamlijk uit Bittere, zure en extreme bieren of bieren die heel duur zijn door hun exclusiviteit en schaarse zoals Westvleteren. Ik vind het dan ook jammer dat pracht bieren als Hommelbier, Affligem Blond, Bush amber/tripel, Kasteel bruin, Guldendraak en Christoffel bier als voorbeelden te nemen niet in deze lijst ooit terecht zullen komen.

    /   Beantwoorden  / 
 5. T0n

  @Joeri en RB om jullie mening nog verder te onderstrepen:
  …de nieuwe nummer één, de Toppling Goliath Kentucky Brunch,

  klinkt ook niet echt als een algemeen verkrijgbaar bier dat bekend zal staan om een balans

  En als argument voor de lijst:

  “….is een Amerikaans bier. “De biercultuur in Amerika is helemaal anders dan hier bij ons. Bier is er veel specialer, deels omdat men het pas vanaf 21 jaar mag drinken. Mensen gaan dan echt op zoek naar speciale zaken en de brouwerijen zijn er aan een sterke opmars bezig”, legt Grootaerts uit. “Er zijn de laatste jaren heel wat nieuwe spelers op de markt gekomen, niet enkel in Amerika, maar ook in Italië, Scandinavië en zelfs in Azië.”"
  http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-poperinge/westvleteren-xii-niet-langer-beste-bier-a2196098/

    /   Beantwoorden  / 
 6. T0n

  In aanvulling op mijn vorige mailtje:

  the ratebeer top 50
  name score count style
  1Toppling Goliath Kentucky Brunch4.44 88 Imperial Stout
  2Westvleteren 12 (XII) 4.44 3259 Abt/Quadrupel
  http://www.ratebeer.com/beer/top-50/

  Er zijn meer mensen die op Westvleteren een stem hebben uitgebracht dan op Toppling Goliath, dus de waarde van de beoordeling van de Westvleteren is hoger en trouwens beiden hebben dezelfde score (4.44). Volgens mij zou Westvleteren 12 nog steeds nummer 1 zijn als de brouwerij in Achel zou zijn geweest ipv Westvleteren…

    /   Beantwoorden  / 
 7. Querine de Vos

  Ten eerste mijn excuses voor de verkeerde berichtgeving. Ik was niet helemaal scherp toen ik het artikel schreef. Lijstjes vind ik altijd leuk, maar ze zijn nooit compleet. Er zijn inderdaad genoeg fantastische bieren die (nog) niet zijn opgenomen in deze top-100.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.