Verspilling, daar houdt niemand van. Ook ik doe mijn best om zo min mogelijk te verspillen. De Brusselse brouwers van Beer project denken daar net zo over. Vandaar dat ze afgelopen weekend een nieuw biertje presenteerden: Babylone bier gemaakt van oud brood. Volgens een testpanel heeft het nieuwe speciaalbier een exotische smaak, vergelijkbaar met geroosterd brood.
Iedere dag blijft er een hele hoop onverkocht brood achter in de supermarkt. Voor de mensen van Delhaize en Beer project was dit een doorn in het oog. Maar wat kun je eigenlijk nog doen met oud brood? De brouwers moesten even de boeken in duiken, maar kwamen met een fantastische vondst. Want wat bleek, ruim 7000 jaar geleden brouwden de Babyloniers al een soort bier van gefermenteerd brood. Met deze kennis gingen de brouwers aan de slag.
Het nieuwe bier bestaat voor 30 procent uit brood. Dit brood is afkomstig van supermarktketen Delhaize. Iedere dag wordt het onverkochte brood opgehaald om vervolgens gedroogd en vermalen te worden tot nieuwe bloem. Het Beer Project maakt hier dan weer bier van met hop en gerst.
Je zou het misschien niet zeggen, maar in ieder glas Babylone bier zijn gemiddeld twee sneeën brood verwerkt. Een echte ‘liquid lunch’ dus. Misschien heeft het bierdieet toch nog toekomst.
Lees ook:Delta nieuwe naam Brussels Bier
Lees ook:Delhaize gaf bier weg: PR-stunt?
Lees ook:Van bierbostel naar brood
Lees ook:Supermarkt met huismerk hopbier
Lees ook:Stop met zoeken, wat je ook nodig hebt de Kaapse brouwers hebben het!
In Rusland hebben ze Kvass; ook een bier gemaakt van brood.
Wat gebeurt eigenlijk met de bierbostel van het babylone bier? Wordt daar weer brood van gemaakt? Zoals hier staat http://www.culy.nl/recepten/ambachtelijk-lekker-zelfgemaakt-brood-van-bierbostel/
Kvass heb ik een paar keer gedronken tijdens mijn verblijf in Rusland en pas later kwam ik er achter dat het van brood gemaakt was. Ik kon de smaak niet direct thuisbrengen.
Ik heb geen idee wat er met de bierbostel gedaan wordt, maar het zou wel heel mooi zijn als er weer brood van gemaakt kan worden. De perfecte (bier) cirkel.