Een week lang Nederlands bier in de hoofdrol

Vanaf donderdag heb ik weer het perfecte excuus om bier te drinken. Vanaf 28 mei staan een week lang Nederlandse bieren centraal. In heel Nederland wordt het Nederlandse bier gevierd en in Den Haag wordt voor de vierde keer een bierfestival georganiseerd waar ik hopelijk ook een kijkje ga nemen.

Drie dagen lang presenteren ruim 40 Nederlandse brouwerijen hun bieren. En dat is natuurlijk maar een fractie van alle brouwerijen die Nederland rijk is, maar toch ben ik zeer benieuwd. Maar ook in andere steden is er genoeg te beleven. Alkmaar heeft op 7 juni een eigen Noord Hollands Bierfestival en op 31 mei kun je in Brielle terecht voor het eerste Brielse Bierfestival. Daarnaast zijn er diverse proeverijen en lezingen. Een overzicht van alle bieractiviteiten is te vinden op de website van de week van het Nederlandse bier.

Om alvast in de stemming te komen, heb ik alvast genoten van het heerlijke saisonbier van de Haagse brouwers van Kompaan en heb ik alvast diverse blonde bieren ingeslagen.
Want je hoeft natuurlijk helemaal nergens naartoe om van Nederlands bier te kunnen genieten. Je ook zelf aan de slag.   De website biercuiusine  helpt je in ieder geval een heel eind op weg. Een week lang Nederlands bier in de hoofdrol, ik heb er nu al zin.

Lees ook:Een week lang bier van eigen bodem
Lees ook:De week van het Nederlandse bier, help ik proef het verschil niet meer…..
Lees ook:Week van het Nederlandse Bier verovert Nederland
Lees ook:Derde editie Week van het Nederlandse Bier in 2014
Lees ook:Week van het Nederlandse Bier in aantocht

5 reacties op “Een week lang Nederlands bier in de hoofdrol

 1. joeri

  Het valt me op dat er steeds meer Bieren op de markt komen van de kleine brouwerijen. Het zijn voornamelijk Stouts en Ipa’s. Het bierlandschap gaat kapot van die eentonige bieren en dat er teveel bieren op de markt komen. Want ook komen er steeds meer bieren uit de Verenigde staten naar Nederland. Als kleine Nederlandse brouwerijen willen overleven moeten ze toch zorgen voor een goede selectie aan bieren en niet alleen Stouts en ipa’s. Ook andere mindere bittere bieren zoals dubbels, belgische blond en triple moet je toch in je assortiment hebben om andere mensen tegemoet komen. Heel veel mensen die voor bitter gaan kiezen toch voor Amerikaanse bieren omdat ie toch goedkoper maar ook over algemeen (uitzonderingen nagelaten) beter zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 2. T0n

  @Joeri (en Fiona en anderen met deze klacht)
  Ik herken dit niet. Ik zie ook een toename van kleine Nederlandse brouwerijen, maar ik signaleer juist een tweedeling. Brouwerijen met met een blond, dubbel, tripel, weizen en bockbier in het assortiment en brouwerijen met saison, stouts, Ipa en kuyt en dergelijke.

  Wat ik wel zo vreemd vind in de week van Nederlands bier is dat het zo gaat over die markt in Den Haag en ik mis een duidelijke boodschap. Is het dat Nederlands pils (zoals Amstel, Bavaria Heineken en Hertog Jan) beter is dan buitenlandse pils? Of is het dat onze IPA en stouts (Emelisse, Molen e.d.) beter is dan Amerikaanse? Nederlandse saisons, tripels en zware blonde bieren beter zijn dan Belgische? Of gaat het om te vieren dat het Nederlandse bierlandschap zo divers is? Ik zat dat krantje van de Bierweek te bekijken en zag weinig verschil met Biermagazine. Artikelen over willekeurige (?) bieren en brouwerijen en dat Nederlands bier geen hype is en wat de trends zijn (IPA, saison en stout). Als er een hoofdrol is voor Nederlands bier, wat is dat dan? Is dan al het bier uit Lochristie meteen gediskwalificeerd?

    /   Beantwoorden  / 
 3. joeri

  Wat ik ook vreemd vindt dat Nederlands speciaalbier (de exclusieve bieren niet meegenomen) een stuk duurder zijn dan de belgische collega’s terwijl deze ingevoerd moeten worden. Ik vindt ook de kwaliteit van speciaalbieren van belgie over het algemeen een stuk hoger ligt dan bij de Nederlandse speciaalbieren. brouwerijen in Nederland.( er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Dit zie goed doordat de belgische kleine brouwerijen veel meer exporteren dan hun Nederlandse collega’s. Aantal kleine brouwerijen die wel goed zijn zijn bijv Klein Duimpje, Reuzenbier, 7 hemel, Emelisse, Jopen, De Prael en de Leckere. Ook Coyt bieren vind ik zeer goed, alleen weet ik niet in welke winkels deze te koop zijn. Ben ze nog niet tegengekomen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. T0n

  @Joeri: over dat van export naar Amerika van de Belgen heb je eigenlijk wel gelijk. Zou dat komen door imago?
  Ik vind het ook wel opvallend dat de Belgische microbrouwers (o.a. Fantome) in Amerika zo beroemd zijn, en in NL zo onbekend.

    /   Beantwoorden  / 
 5. joeri

  Over het algemeen heeft België natuurlijk een Veel groter Bierimago dan Nederland. De speciale bieren zijn over het algemeen van betere kwaliteit dan de Nederlandse bieren (natuurlijk de uitzonderingen nagelaten. De grote Belgische bierbrouwers maar ook de trappisten hebben een grote invloed gehad op de export, waardoor ook de kleine brouwers een voordeel mee hebben. Waar de Belgen ook beter in zijn en wat ook een groot invloed heeft, is de vorm van hun flessen en de etiketten daarop. Daarboven op komen dan nog de speciale glazen die erbij horen. Heel veel speciale bieren in Nederland zitten in die hele saaie 0,3 fles. De Amerikanen willen iets speciaals drinken. Ipa’s en stouts die wij op dit moment als meeste speciaal bier hebben in Nederland hebben ze genoeg daar. Ze hoeven ons bier dan ook niet te hebben. De bieren die worden uitgevoerd, gaan voornamelijk naar Denemarken. ( Emelisse en voornamelijk de Molen.) Als we meer willen uitvoeren moeten er een heleboel veranderen.

  1 Nieuwe en Originele bieren en niet meer Stouts en ipa’s. Dat kunnen ze zelf wel brouwen daar.
  2 Andere formaat fles+ mooiere etiketten erop.
  3 De brouwers moeten spannende namen verzinnen voor hun bieren. Het zijn uitgezonderd een aantal bieren meestal nietszeggende namen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.