Waarom mag de koning het Zwolse koningsbier niet proeven?

Waarom mag de koning geen bier?

Foto: Erik-Jan Berends

Bier is booming. Steeds meer lokale speciaalbieren duiken op en we vinden ze ook erg lekker. Dat is helemaal geen nieuws, dat is een feit. Toch is dit niet bij iedereen bekend. In Zwolle zijn er nog lieden die denken dat bier ongepast is. Waarom mag de koning niet het enige echte Zwolse koningsdagbiertje in ontvangst nemen?

De Zwolse Stadsbrouwerij Hettinga Bier, brouwde speciaal voor koningsdag een speciaalbier van hun eigen hop. De vijf hopplanten die ze vorige jaar als experiment plantten, gaven kwalitatief goede hop, genoeg voor ongeveer 200 flessen. En zo ontstond het idee voor een speciaal koningsbier. Gemaakt van uitsluitend lokale ingrediënten en gebotteld in een fles met een prachtig oranje etiket waar trots de Sassenpoort op prijkt. Een bier waar je trots op bent een bier dat je graag wilt delen. Zelfs met de koning. Maar dat feest ging niet door.

De gemeente wees het idee om het bier aan het koningspaar te presenteren af, het zou niet passen in het geheel aan activiteiten. Koekhappen, zaklopen en luisteren naar een vals zingend kinderkoor gelukkig wel. Jammer hoor, want bierbrouwen is een prachtig ambacht waar veel liefde en zorg in gaat zitten.

De Hettinga’s lieten zich gelukkig niet uit het veld slaan en gaan vanmiddag gewoon hun eigen feestje bouwen. Om 14.00 uur wordt hun koningsbier gepresenteerd bij ‘t Proeflokaal aan de Blijmarkt.  Wil jij dit enige echte koningsbier ook proeven? Dan ben je van harte welkom, maar wees er snel bij want er zijn maar 200 flesjes. Het is echt een gelimiteerde oplage.

 

Lees ook:Koningsbier?
Lees ook:Brouwerij De 7 Deugden lanceert Ale x Anders
Lees ook:Koninklijk bier in België niet in trek
Lees ook:Van Prins Pils tot Koning Speciaalbier
Lees ook:Belg brouwt bewust blauw bier

Eén reactie op “Waarom mag de koning het Zwolse koningsbier niet proeven?

  1. Nico Breur

    Om dezelfde reden als waarom vorig jaar in Dordrecht ons bier niet geproefd mocht worden: De hofhoudingskringen, dus niet de gemeente, willen van prins pils geen koning pils maken….. . Jammer maar zo zit het.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.