Categorie: "Alliantie van bier tapperijen"

ABT-bier van de maand: Gentse Strop

In november is bij alle cafés aangesloten bij de Alliantie van Bier Tapperijen (ABT) het bier van de maand de Gentse Strop van Brouwerij Roman uit Mater, gemeente Oudenaarde. Dit blonde Belgische bier heeft een hoge gisting met hergisting op de fles. Het aroma is kruidig en het bier heeft een subtiele hopbitterheid, aldus de brouwers. Het alcoholpercentage is 6,9 procent. Gentse Strop dankt zijn naam aan de fiere Gentenaars, bijgenaamd “stroppendragers”.

ABT-bier van de Maand: Zwarte Witte

Het nieuwe ABT-bier van de maand is de Zwart Witte van de Jopen Brouwerij uit Haarlem. Een porter met 6,7 procent alcohol. De naam verwijst naar de kleur van het bier en de achternaam van de bedenker van de porter Arjan Witte. Hij won afgelopen jaar de ABT blind proeverij in de Jopenkerk. De porter heeft gebrande tonen uit de geroosterde moutsoorten, de roggeroost geeft daarbij chocolade achtige tonen.

ABT-bier van de maand: D’Olle Griezen Weizen

Het ABT-bier van de maand augustus is het Nederlandse bier D’Olle Griezen Weizen gebrouwen bij de Texelse Bierbrouwerij. Het recept is afkomstig van Herman Holtrop die dit voorjaar op het Groningse Bierfestival het beste Weizenbier had gebrouwen. Naast de verkrijgbaarheid op tap zal het ook op fles te koop zijn bij de Mitra slijterijen.

ABT-bier van de maand: Schipluyden

Tientallen Nederlandse brouwerijen hebben voor de Week van het Nederlandse Bier een kuitbier gebrouwen. Het bier Schipluyden van Brouwerij Witte Klavervier staat deze maand bij alle cafés die zijn aangesloten bij de Alliantie van Bier Tapperijen als bier van de maand op de tap. De oudhollandse bierstijl die werd gedronken in de 15e eeuw bevat water, haver, gerst- en tarwemout. Met name het brouwen met haver is voor velen een hele uitdaging gebleken.

ABT-bier Kalverliefde al gedronken?

Het is bijna halverwege de maand mei en ik ben benieuwd wie het nieuwe ABT-bier van de maand Kalverliefde van de Nederlandse brouwerij SNAB al gedronken heeft? Dit blonde bier van hoge gisting bevat 7,2 procent alcohol en heeft de Nieuw-Zeelandse hop Nelson Sauvin. Het bier is speciaal gebrouwen voor Café De Bonte Koe in Purmerend.

ABT-bier van de maand: Chimay Rouge

Het nieuwe ABT-bier van de maand is het Trappistenbier Chimay Rouge! In 1862 was dit het eerste bier dat in de Abdij van Notre-Dame de Scourmont werd gebrouwen, ook wel Chimay “Première” genoemd. De brouwerij is tijdens het ruime 150-jarige bestaan ook in de Tweede Wereldoorlog verwoest en daarna opnieuw opgebouwd. Het actuele recept van de Chimay Rouge is samengesteld door Pater Theodoor die zich net na de oorlog bij de ontwikkeling van de recepten liet inspireren door de originele recepten van de beginjaren van het brouwhuis.

ABT-Bier van de Maand: Broeder Jacob Double Espresso

Vanaf vandaag serveren de cafés die zijn aangesloten bij de Alliantie van Biertapperijen weer een nieuw bier van de maand. Dit keer een Broeder Jacob Double Espresso. Koffie gezet op Turkse wijze en toegevoegd tijdens het brouwproces. Een bier dat mij ook doet denken aan Brouwerij Klein Duimpje.