Leger bierambassadeurs groeit

Foto: Theo Flissebaalje

Er komen steeds meer bierambassadeurs bij in Nederland. Gisteravond zijn er in de BeerTemple te Amsterdam namelijk weer veel StiBON diploma’s en certificaten uitgereikt, en het einde is nog niet in zicht….

Er werden 18 diploma’s voor het eerste niveau uitgereikt voor de derde groep van geslaagden in Amsterdam, de eerste groep in Gulpen en een enkeling die herexamen had gedaan. Van deze 18 personen mogen degenen die meer dan 31 van de 36 vragen goed beantwoord hebben desgewenst door naar niveau II. Niveau I bevat lesstof over algemene bierkennis en duurt vijf avonden en een middag, niveau II behandeld toegepaste bierkennis en omvat tien avonden en twee dagen. Daarnaast werden er tien certificaten overhandigd aan cursisten die minder dan 28 vragen goed hadden, waardoor ze niet geslaagd zijn, maar uiteraard wel een stuk wijzer op biergebied zijn geworden.

Het bestuur van Stichting Bieropleiding Nederland was goed vertegenwoordigd; er waren vijf van de zes bestuursleden aanwezig. Dat is een teken dat ze de personen die hun papiertje in handen kregen ook serieus nemen. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze een excuus hebben genomen om weer eens een goed bier te drinken ! Ook van de examencommissie waren er twee van de drie aanwezig, namelijk Paul Rutten (voormalig directeur van Gulpener Brouwerij) en Jack Verhoek (voormalig directeur van Nederlandse Brouwers). Gisteravond werd tevens bekend gemaakt dat er een administratieve medewerker is aangetrokken, omdat er steeds meer cursussen komen.

Momenteel loopt er van niveau I een curus in Amsterdam en starten er in het najaar een in Amsterdam en een in ‘s-Hertogenbosch. Daarnaast wordt er gekeken of er weer een “stoomcursus” in Gulpener opgestart wordt. Hierbij wordt de gehele lesstof er in drie dagen ingestampt en drie dagen daarna wordt het examen afgenomen. Voor niveau II zijn er nu genoeg gegadigden om te gaan starten. Dat gebeurt op 28 maart a.s..

Het gaat goed met de biercultuur in Nederland. StiBON bewijst met bovenstaande bestaansrecht te hebben, hierdoor gaat het ook goed met de bierkennis in Nederland!

Lees ook:De echte cursussen bier brouwen, waar?
Lees ook:Ton Opgenhaffen beste biertapper van Nederland
Lees ook:De eerste groep StiBON Niveau 2 geslaagden!
Lees ook:Ølfestival København 2011
Lees ook:Brugs bierfestival dit jaar nog groter

4 reacties op “Leger bierambassadeurs groeit

 1. Jan Ronald Crans

  Mooi duidelijk stukje Frans. Ik heb zin in niveau 2!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frans Ruiter

   Ik ook!

     /   Beantwoorden  / 
 2. Vis

  Ik wil graag beginnen met een cursus over bier om hier meer kennis in op te doen.
  Ik woon in Groningen en de meest noordelijke cursus die ik op internet kon vinden was die van VAKO in Zwolle.
  Is er ook iets dat dichterbij is?

  Alvast bedankt!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frans Ruiter

   Vis, voor zover ik weet niet. Er zullen natuurlijk meer geïnteresseerden zijn in het hoge Noorden. StiBON gaat in het najaar vier cursussen starten, en wel in Amsterdam, Gulpen, ‘s-Hertogenbosch en Rotterdam. Groningen zou de volgende kunnen zijn, indien er minimaal 12 personen zijn die de cursus daar willen volgen. Dus als jij daar wat op de tamtam slaat….

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.