In mijn reis door Midden-Amerika ben ik een bier tegengekomen die niet bij iedereen in de smaak viel! Michelada is de Bloody Mary onder de bieren. Kijk alleen al naar de kleur, daar zou je toch soep van willen bereiden? Wat houdt het in?
Michelada is een drankmix, een soort biercocktail. De klassieke manier is om ”de mix” met bier te mixen, maar het kan ook gebruikt worden om vlees te marineren, met vers fruit te nuttigen of om je eigen fantasie op de vrije loop te laten. De biercocktail wordt traditioneel vers bereid, waarbij veelal een lokaal bier wordt gebruikt om mee te mixen. We hebben in Belize zo´n vers bereidde geproefd. Ik moet zeggen dat het een stuk beter te drinken is dan de kant en klaar afgevulde mix, maar doordat wij de smaak niet met bier gecombineerd kennen, is het meer dan alleen wennen om deze drank te waarderen. Pepers worden vaak in de “saus” gebruikt en de variaties zijn net zo groot als…, inderdaad, bij Bloody Mary.
De ingrediënten van de fles op de foto zijn zijn: water, mout, suiker, zetmeel, hop en Marinero (tomatenpuree, azijn, zout, citroensap, wat kleur- en smaakstoffen en kleinere ingrediënten). Als basisbier wordt de pilsener Dorada Draft uit Guatemala gebruikt en als toevoeging staat er “con Marinero” bij.
Als je nieuwsgierig bent geworden, je kunt het gewoon thuis maken. Een van de vele recepten is bijvoorbeeld:
Een flesje bier (bij voorkeur pils);
twee eetlepels citroensap;
drie scheuten tabasco saus;
drie scheuten soja saus;
twee scheuten Worcestershire sauce;
twee scheuten Maggi of habanero saus;
een peper.
Voeg alles bij elkaar en schudden of roeren maar. De soort peper en het verwerken ervan is afhankelijk van hoe scherp je het wilt hebben! Tip voor een bier-/spijscombinatie? Je raadt het al…: tomatensoep!
Lees ook:Orange biercocktail: wat anders!
Lees ook:ABT-gerecht: Heekfilet met knoflook- en amandelsaus
Lees ook:Tradities van het mixen van bier
Lees ook:IJs van aardbei, framboos en rosé bier
Lees ook:Het biergerecht bij Golden Raand
Puur de decoratie. Absoluut niet bedoeld voor mijn gevoelige smaakpapillen.
Oeps! Vergeet het woordje ‘de’ in de vorige post.