Vandaag kun je ongegeneerd pannenkoeken eten. Het is aswoensdag. Hoewel ik zelf helemaal niets heb met carnaval of vasten, laat ik dit geweldige excuus om eens lekker te gaan bakken niet aan mij voorbij gaan.
Toch vroeg ik mij af hoe het nou zat. Want waarom juist pannenkoeken? Wikipedia leert mij het volgende:
Aswoensdag is de eerste dag van de christelijke vastenperiode, wat vroeger betekende dat je 40 dagen lang geen eieren, melk en vetten mocht eten. En omdat het zonde was om die ingrediënten weg te gooien, werden daar op die dag pannenkoeken van gebakken.
Maar dat is genoeg over de oorsprong van deze dag. Ik ga snel aan de slag. Vanavond staan bierpannenkoeken op het menu. Ik vind ze zelf erg lekker en het schijnt dat ze zeer geschikt zijn voor mensen met een lactose intolerantie /lactose allergie.
Wat heb je nodig
220 gram bloem
2 middelgrote eieren
zakje vanille suiker
1 eetlepel licht bruine basterd suiker
mespuntje zout
500 ml La Trappe Triple bier
Boter of olie om in te bakken
Wat moet je doen
Meng in een kom de bloem met de vanille suiker.
In een andere kom de eieren loskloppen met het zout en de licht bruine basterd suiker.
Doe 250 ml van de La Trappe Triple bij het eiermengsel en roer dit met een garde rustig door tot het meeste schuim verdwenen is.
Nu mag de bloem erbij, doe dit beetje bij beetje terwijl je met de garde blijft roeren, je krijgt dan een dik beslag.
Vervolgens mag de rest van het La Trappe Triple bier erbij, giet dit op het beslag roer 1 a 2x door en laat het vervolgens 30 minuten rusten.
Als de 30 minuten voorbij zijn het beslag goed doorroeren en het bierpannenkoeken bakken kan beginnen.
Je bakt ze hetzelfde als gewone pannenkoeken: beetje boter of olie in een goed warme koekenpan, pollepel beslag erbij en om en om goudbruin bakken.
Lees ook:Wat is een goed Valentijn bier?
Lees ook:En de winnaar is….
Lees ook:Verwelkom iedereen in het nieuwe jaar met: De biertaart!
Lees ook:Bier Zopie voor de kou
Lees ook:Biergerecht met ABT-bier Lucifer