Eerder deze week vond in Restaurant Dwars in Amsterdam de Ladies Masterclass Bier&Spijs plaats. Op het programma stond voor 25 vrouwen een korte inleiding over bier, gevolgd door handvatten en tips voor goede bier-spijscombinaties. Uiteraard kon alles ook direct in de praktijk worden beleefd en geproefd aan de hand van een vijfgangenmenu gemaakt door Chefkok Jo Vaessen. (foto’s: Raldo Neven, Neven Fotografie) →
Categorie: "Bier & eten"
Weekendtip: Texel Culinair
Dit weekend vindt de tiende editie plaats van Texel Culinair. Ben je op zoek naar een leuke weekendactiviteit? Vandaag en morgen zijn er vele bier- en gastronomische hapjes te proeven. In de Dorpsstraat van badplaats De Koog hebben 29 brasserieën en restaurants hapjes voorbereid. Dit jaar is een extra prijs “Het Kwekertje” in het leven geroepen waarbij brasserieën en restaurants het volgens hun beste gerechtje maken met wilde gans. De Texelse bierbrouwerij biedt deelnemers verder de kans om een gerechtje te selecteren dat het beste past of gemaakt is met Texels Bock. Inderdaad de nieuwe Texelse Bock van dit jaar is te proeven! Het herfstweer past er in ieder geval goed bij. Bekijk hieronder de video van de opening gisteren en wat je van Texels Culinair kunt verwachten. →
Gulpener introduceert Gerardus Wittemse Bierkaas
Gulpener introduceerde ruim 13 jaar geleden, in mei 2000, het ‘Gerardus Wittems Kloosterbier – Dubbel’. De insteek was om met het bier een financiële bijdrage te leveren aan restauratie en instandhouding van de Kloosterkerk van Klooster Wittem. Dankzij het succes volgde in 2003 het ‘Gerardus Wittems Kloosterbier – Blond’. Ruim 10 jaar later komt daar nu de ‘Gerardus Wittemse Bierkaas’ bij. →
Tweede editie Drinks Inspiration in teken van speciaalbier
De tweede editie van online Drinks Inspiration Magazine staat volledig in het teken van speciaalbier met ook aandacht voor bier-spijscombinaties! En er is weer een gratis bier-spijs advies te winnen! Met muziek en video een leuke manier van bierbeleving. Overigens heb ik al de nodige tips gegeven over de omschreven biersoorten bij de redactie. →
Smeerbaar bier voor op je boterham
Bij het volgende bezoek aan de UK ga ik naar het warenhuis Selfridges. Een Italiaanse bierbrouwer Birra Alta Quota en een Italiaanse chocolademaker Cioccolato Napoleane hebben de handen ineen geslagen en smeerbaar bier ontwikkeld voor op je boterham. ‘Birra Spalmabile’ wordt het genoemd. Het smeersel bevat 40 procent bier. Bekijk hieronder een korte video. →
Beste bieren door ‘Beer foraging’?
De grote smaakdiversiteit van bier inspireert speciaalbier brouwers om steeds opnieuw iets bijzonders en creatiefs te brouwen en op de markt te brengen. De nieuwste trend lijkt ‘Beer foraging’. Je laat je bij het bepalen van de smaak van een nieuw bier inspireren door de beschikbare planten, kruiden en vruchten in het bos. Op de website van Nordic Food Lab is een database beschikbaar van alles wat je in het bos kunt vinden en eetbaar is. Hieronder is ook een video beschikbaar van het Beer foraging! →
15 procent kiest bier bij het eten
Op het platform voor de horeca, horecaplein.nl, werd een poll gehouden over de drankkeuze bij het eten. Nog steeds net iets meer kiest voor wijn namelijk 27 procent, maar toch al 15 procent wil bier. Daarmee is het procentuele verschil tussen wijn en bier helemaal niet zo groot. Bovendien is 15 procent al een behoorlijk percentage! Zeker als 47 procent aangeeft dat hij of zij de drankkeuze laat afhangen van de gerechtkeuze. →
Great British Beer Festival in teken van Beer en Food
Van 13 tot en met 17 augustus 2013 vindt het Great British Beer Festival (GBBF) plaats, georganiseerd door CAMRA. De verwachte 55.000 bezoekers waaronder ik er één zal zijn, wordt aangemoedigd om de Real Ales te combineren met eten. Alweer een geweldige promotie van bier-spijscombinaties! →
Voormalig Goose Island brouwmeester introduceert ‘culinair brouwen’
Jared Rouben (foto links), voormalig brouwmeester bij Goose Island in Chicago start zijn nieuwe brouwerij Moody Tongue Brewing Company. In januari dit jaar verliet hij Goose met de aankondiging iets voor zichzelf te beginnen. In april van dit jaar heb ik Jared ontmoet bij de Siebel opleiding in Chicago waar ik aan deelnam. Daar gaf hij les in bier- en gastronomie en sprak hij bevlogen over de manier hoe bier en eten gecombineerd kunnen worden. Hij staat bekend om het creëren van bieren op basis van ingrediënten die in culinaire gerechten gebruikt worden. Ook de technieken uit het koken past hij toe bij het brouwen van bier. Rouben introduceert samen met zijn nieuwe brouwerij ook het culinair brouwen. →
Bier proeven: IJwit
Een witbier dat door een groep studenten bij het programma EditieNL van RTL4 al eens werd verkozen tot het beste witbier, IJwit van brouwerij ‘t IJ. De Amsterdamse brouwerij heeft een witbier met 6,5 procent alcohol in haar assortiment dat absoluut volmondig en pittig is van smaak. IJwit heeft een oranje, gouden kleur en een compacte, volle schuimkraag. →