Bezoek ook eens een PINT-bierproefavond

PINT, Nederlands grootste bierconsumentenvereniging, organiseerde op 27 augustus 1988 de eerste bierproefavond. Deze werd georganiseerd door de regio Noord-Brabant en vond plaats in Café Zomerlust te Tilburg. Inmiddels zijn we precies 23 jaar verder en worden er in 21 plaatsen verspreid over Nederland bierproefavonden georganiseerd!

De meeste avonden (soms middagen) worden al vele jaren georganiseerd; vanaf februari 1992 begon PINT namelijk landelijk met het opzetten van bierproeverijen voor haar leden. Meestal wordt er geproefd aan de hand van een thema: Tripels, Voorjaarsbieren, één bepaalde brouwerij, etc.. Over het algemeen vinden ze maandelijks plaats en hebben de verschillende locaties een vaste dag per maand waarop er geproefd wordt. Soms worden de zomermaanden vanwege de vakantieperiode overgeslagen.

Afhankelijk van de bierproefleider hebben de BPA’s een wisselend karakter. In de ene plaats wordt er serieus, blind en in stilte gedegusteerd, waarbij  proefformulieren ingevuld worden, het bier besproken wordt en er cijfers worden gegeven. Andere avonden zijn zeer open en hebben meer de aard van een gezellig samenzijn, met toostjes brie of camembert en plakjes worst die de tafel rond gaan. Het doel is overal hetzelfde: het kennismaken met, proeven van, en leren over verschillende bieren/biersoorten en de producenten ervan.

Kijk op de agenda van de Nederlandse Bierpagina’s of er een BPA bij jou in de buurt is en schuif eens aan! Let wel: bij sommige bijeenkomsten dien je je vooraf op te geven. Bij een aantal organisatoren is het mogelijk je op een mailinglijst te laten plaatsen.

Bron: (deels) PINT-nieuws.

Lees ook:Bier delen een mooi initiatief?
Lees ook:18-12-’11: Noordelijke kerst- en winterbier festival Hoogeveen
Lees ook:PINT Meibockfestival zondag 18 april 2010
Lees ook:19-1-2014: Winterbierfestival Gouda
Lees ook:Herfstbok proeven?

5 reacties op “Bezoek ook eens een PINT-bierproefavond

 1. Theo Flissebaalje

  Beste Fiona,
  Jouw bericht dient enige aanvulling te krijgen.
  Ik ben de oprichter van de PINT-Bierproefavonden. Die zijn begonnen in februari 1992 in café Jan Primus in Utrecht en twee dagen later in café Anders in ‘s-Hertogenbosch. Ik heb het concept van de PINT-Bierproefavonden bedacht en de proefformulieren ontworpen die nu nog steeds worden gebruikt. Eind 1991 heb ik mijn ideeën aan het PINT-bestuur voorgelegd en toestemming gekregen om te starten, op voorwaarde dat het niets mocht kosten. Lees PINT-Nieuws 128, blz 11, er maar op na.
  In het voorjaar 1992 heb ik ook PINT-Bierproefavonden in Amsterdam, Rotterdam, Delft en Haarlem opgezet waarna de sneeuwbal begon te rollen.
  Inderdaad werden er al vanaf 27 augustus 1988 ‘stamtafelavonden’ door de toen regio Midden-Brabant geheten regio georganiseerd. Die hadden een besloten karakter. Destijds wilde men ook niets weten van samenwerking met de officiële PINT-Bierproefavonden, de regio was een besloten vriendenclubje uit Tilburg.
  In tegenstelling tot dit regio-gebeuren kon ieder PINT-lid en niet alleen regio-leden gewoon deelnemen aan de officiële PINT-Bierproefavonden. Je hoefde dus niet in de regio te wonen. Destijds konden deelnemers van mijn Bierproefavond die in ’s-Hertogenbosch woonden daarom niet aan de regio-activiteiten van regio Midden-Brabant deelnemen.
  De PINT-Bierproefavonden kregen toen een officiële status, als landelijk bestuurslid van de vereniging PINT ben ik daarna vele jaren verantwoordelijk geweest voor alle PINT-Bierproefavonden. De door mij georganiseerde PINT-Bierproefavonden hadden als doelstellingen het goed leren proeven van bier, uitwisseling van informatie vanuit PINT en de redactie van PINT-Nieuws (er was toen nog geen internet). Vele vrijwilligers, bestuurders en redactieleden zijn afkomstig uit de PINT-Bierproefavonden, de regio Zuid-Holland is zelfs ontstaan vanuit de PINT-Bierproefavonden in Rotterdam.
  Dit is een stukje biergeschiedenis dat velen blijkbaar niet kennen.
  Op dit moment leid ik nog steeds de PINT-Bierproefavonden in Utrecht en ’s-Hertogenbosch, de PINT-Bierproefavond in Amsterdam heb ik 8 jaar geleid tot dat de regio het overnam. Dit najaar zal ik mijn 500-ste PINT-Bierproefavond leiden.

  Theo Flissebaalje,
  Oprichter van de PINT-Bierproefavonden

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Theo, bedankt voor de aanvulling. Zoals je inmiddels zult hebben begrepen had Frans het bericht geschreven. Ik ga wel mee in de toevoegingen van de anderen. Het is vooral belangrijk om het wel leesbaar te houden op bier.blog.nl voor alle bierliefhebbers.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Fred Schiphorst

  Beste Theo
  Ik denk niet dat het een kwestie is van niet kennen, maar van inschatten van relevantie. Sinds die eerste proefavond in Brabant hebben de PINt proefavonden inderdaad een evolutie door gemaakt en daar heb jij een niet te onderschatten rol in gespeeld. Dat is echter niet de essentie van het stukje van Frans volgens mij. Proefavonden van PINT zijn een leuke manier om kennis te maken met bieren die je nog niet kent en het is de moeite waard er eens een te bezoeken. Laten we die boodschap niet laten verdwijnen een een hoop ruis die voor insiders bij PINT misschien interessant is, maar waar mensen buiten dat selecte gezelschap volgens mij niet op zitten te wachten.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Rene Delisse

  Beste Theo,

  Even een kleine aanvulling
  Alle Pint Noord-Brabant activiteiten zijn toegankelijk voor zowel Pint als niet Pint leden.
  check de regio site voor de activiteiten http://www.prnb.pint.nl

  Overigens een Top prestatie dat je binnenkort je 500e proefavond organiseert.

    /   Beantwoorden  / 
 4. jeroen Carol-Vissser

  Inderdaad zijn alle proefavonden van PINT open voor iedereen. Wel hoop ik dat alle bezoekers (en niet bezoekers )lid worden van PINT.

  Inderdaad was Utrecht de eerste onder de vlag van PINT proefavond, maar onder de huidige PINT proefavonden is de stamproefavond in Tilburg de oudste.

  Groet
  Jeroen

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.