Vanuit milieuoogpunt is het een goede zaak dat fabrikanten steeds minder blik gebruiken. De aanleiding ligt meer in de nog steeds stijgende grondstofprijzen van materiaalen als metaal. Het vormt dus een mooie stimulans om continu te innoveren en minder metaal in het bierblikje te stoppen. Tien jaar geleden was de massa van een blikje nog 11,4 g. Inmiddels is dit teruggebracht tot 9,9 g.
Hoe ze de massa verminderen? De wanddikte is door nieuwe verwerkingstechnieken in vijf jaar tijd teruggebracht van 0,103 mm tot 0,097 mm. Op duizenden blikjes gaat dit toch al om behoorlijk wat grondstoffen. Ik hoop dat er wellicht een keer een andere verpakking komt voor dat blikje dat bestaat uit aluminium en staal.
Het is niet goed voor het milieu alhoewel de blikjes gerecycled worden natuurlijk. Maar er zijn toch heel veel mensen die het nodig vinden dit in de berm langs de snelweg te gooien. Het zou echt een innovatie zijn als er een snel zelfoplossende verpakking ontworpen zou worden. Zoiets als die wijnglazen die ook opgegeten kunnen worden.
Lees ook:Heineken lanceert nieuw ‘vrouwen’blikje
Lees ook:Bierblikje viert 75 jarig bestaan
Lees ook:Biertrend: steeds meer speciaalbier in blik!
Lees ook:High-Tech bierverpakking van de toekomst?
Lees ook:Bier in blik bezig aan sterke opmars in VS
“Het zou echt een innovatie zijn als er een snel zelfoplossende verpakking ontworpen zou worden. Zoiets als die wijnglazen die ook opgegeten kunnen worden.”
Ja en als je dan het ‘blik’ vergeet begint na een jaar ofzo het bier eruit te lopen.