Geen alleenrecht naam Budweiser

Al in 1979 begon het gevecht tussen Anheuser-Busch en Budvar in de rechtbanken. De twee brouwers vechten om het alleenrecht van de merknaam “Budweiser“. Afgelopen donderdag heeft het Europees Hof van Justitie opnieuw een oordeel geveld over het gebruik van de biernaam, dit keer in Engeland. In maart van dit jaar verviel voor Budvar het alleenrecht om de naam Budweiser te voeren in Europa. Verder lijkt het Europese Hof in het voordeel van Anheuser-Busch niet te willen gaan.

Opnieuw is besloten dat zowel het Amerikaanse Anheuser-Busch als zijn Tsjechische rivaal Budejovicky Budvar hun bier als “Budweiser” mogen verkopen. In 2000 werd “Budweiser” aan beide brouwers als trademark toegekend, maar hier kan Anheuser-Busch geen genoegen mee nemen. Hij blijft namelijk strijden voor het alleenrecht. Hij diende daar al in 1979 een aanvraag voor in, terwijl Budvar die stap pas tien jaar later gezet heeft.

Toch weigert het Europees Hof van Justitie in te stemmen met de eisen van Anheuser-Busch. De rechters vinden het toewijzen van alleenrecht niet nodig, omdat “het verkopen van het bier onder de naam Budweiser al bijna dertig jaar lang goed gaat. Hoewel de namen identiek zijn de consumenten van beide brouwers zich bewust zijn van de verschillen tussen beide bieren. De smaak, prijzen en uiterlijk van de beide budweisers zijn altijd al verschillend geweest.”

Ik ben benieuwd wat de volgende stappen zijn van Anheuser-Busch.

Bron: Standaard.be

Lees ook:Tsjechische Budvar behoudt Budweiser in UK
Lees ook:Geen erkenning Budweiser
Lees ook:Slecht nieuws voor Tsjechisch Budweiser Budvar
Lees ook:Extra krediet voor grootste brouwconcern
Lees ook:AB InBev mag merknaam Bud toch registreren

10 reacties op “Geen alleenrecht naam Budweiser

 1. bAVkito

  Anheuser Bush moest zich kapot schamen.
  Ben in Tsjechie geweest—en geloof me—-deze Budvar (machientjes en tanks vallen nog net niet uit elkaar) is ECHT geen concurrentie voor die OPGEKOCHTE concurrent uit Amerika.

  Maar 1 ding—HET IS WEL BETER BIER DAN DAT BOCHT UIT AMERIKA !

  Daarbij komt. In Tsjechie voerde ze de naam het EERST!
  Ophouden met die flauwekul!

    /   Beantwoorden  / 
  1. bAVkito

   Trouwens—die achterbakse handelingen kennen we nu zo onderhand wel van INBEV !

     /   Beantwoorden  / 
  2. Fred Schiphorst

   Alleemala leuk en aardig, maar er is zoiets als merkenrecht en AB heeft het merk blijkbaar eerder geregistreerd. Dat bierliefhebbers het ene bier liever hebben dan het andere doet dan niet ter zake. Ik denk overigens dat AB kan claimen dat zij veel meer budweiser produceren dan Budvar. Dat zou voro hen kunnen pleiten. En ik kan je merk proberen te beschermen ook wee rgeen smerige praktijk noemen. Budvar heeft in het verleden gewoon niet opgelet!

     /   Beantwoorden  / 
   1. bAVkito

    Groten winnen altijd van de kleintjes—that’s all—en da’s lullig. Gelukkig volgens jouw redenatie heeft Bavaria wel opgelet in het verleden en kan zijn naam in elk land opeisen.

    Maar het blijven rare praktijken om een naam als Budvar, Bayern Champagne, Parma, Bordeaux etc op te eisen, simpelweg omdat dit gewoon geografisch namen zijn.

      /   Beantwoorden  / 
 2. bAVkito

  Nelie Smit Kroes rings a bell?

    /   Beantwoorden  / 
  1. bAVkito

   oh nee—het is NEElie

     /   Beantwoorden  / 
 3. bAVkito

  Maar volgens mij zijn het toch die Tsjechen die het alleenrecht willen—maar ik kan het fout hebben.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Daar begon het mee… ik kan ‘t ook niet meer volgen. Het blijft stuivertje wisselen als ik ‘t zo terugkijk.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.