Categorie: "Bierbrouwerijen"

Explosief weekend vol bunkers en bier

Bier en bunkers, open brouwerij dag 2015 en open bunkerdag 2015

Tennis in tropische hitte en daarna koud bier is niet altijd verstandig. De klap kwam toen ik opgerfrist en wel thuis op de bank zat. De raapstelenstappot werd een driepvriespizza en de bioscoop werd een avondje tv waar ik de helft nog maar van kan herrinneren. Als een blok viel ik in slaap om vandaag weer fris wakker te worden. En dat is maar goed ook want er is dit weekend van alles te beleven.

Heb je altijd al willen weten hoe je favoriete bier gemaakt wordt? Dit weekend zetten veel brouwerijen de deuren open. Je kunt bij 106 brouwerijen terecht voor brouwedemo’s, proevreijen en presentaties. Via de webiste nlbier vind je een overzicht van alle deelnemende brouwerijen. Maar er is nog veel meer te doen.

Bier maakt ook deze druilerige zondag leuk

goudse bierwandelingNog geen plannen voor deze druilerige zondag? Ook vandaag is er weer genoeg te beleven zowel binnen als buiten. Wat dacht je van een dagje Gouda? Trek je regenjas aan en haal bij Biercafé De Goudse Eend een kaart van de goudse bierkaai wandelroute op. Deze route leid je langs verloren gegane brouwerijen. Gouda had ruim 350 brouwerijen in de 14de eeuw. Veel oude panden in de stad laten de brouwhistorie van de grootste bierstad van Nederland uit de late middeleeuwen zien. De route begint en eindigt bij De Goudse Eend waar men een van de bijna 100 Nederlandse bieren kan proeven voor of na de wandeling.

Brabant
Zit je toch liever binnen? Dan klinkt de combinatie Hollandse Bieren & Brabantse Asperges je misschien wel als muziek in de oren. Vanaf €27.50 kun je genieten van het beste wat dit seizoen te bieden heeft bij Hof Cleyn Mierde in Lage Miede

Friesland
Maar ook Friesland is er van alles te proeven. Tot en met 7 juni serveren verschillende friese chefs hun favoriete gerechten met Friese bieren. Meer informatie is te vinden op de website bierutfryslan.nl 

Brielle
En in Brielle kun je vandaag flink aan de bak met bierproeven tijden het eerste Brielsche bierfestival. In café ‘t Kont van het Paard maak je kennis met lokale biertjes en leer je meer over het bierbrouwproces.

Het festival is van 13.00 tot 17.00 uur.

Kijk voor meer informatie ook op Facebook of op www.kontvanhetpaard.nl

 

Hoppesnoet, een bier waar ik geen genoeg van kan krijgen

Hoppesnoet een heerlijk blond bierAfgelopen weekend was ik van plan om op de fiets door Oost Vlaanderen te trekken.Via de website Plan Bier, kwam ik uit op een paar leuke routes langs brouwerijen. Donderdag vertrokken we vanuit Breskens op weg naar Gent. Natuurlijk ging dat niet zoals we gepland hadden. We raakten een paar keer onbedoeld van de route, maar kwamen zo wel uit bij leuke cafés.

In de buurt van Assenede zaten we in de regen op het terras onder de luifel. We probeerden uit te zoeken waar we de mist in gegaan waren. Na een paar minuten gaven we het op, het deed er niet meer toe. We hadden namelijk net een biertje besteld waar we beiden nog niet van hadden gehoord: Hoppesnoet. Wat een verrassing was dat. Een heerlijk fris, zacht en hoppig tripel bier.

Het bier wordt gebrouwen door brouwerij Den Tseut, een klein ambachtelijke brouwerij midden in het dorp van Oosteeklo. De naam “den Tseut” verwijst naar de spotnaam van de Oosteeklonaren de varkens. Oosteeklo is een varkensgemeente en Den Tseut is het dialect voor varken.

Voor Hoppesnoet zijn maar liefst 8 verschillende hopsoorten uit het Belgische Poperinge gebruikt wat zorgt voor een unieke hoppige smaak. Zeker de moeite waard om een keer te proeven, maar wees gewaarschuwd, want het smaakt naar meer.

Delft, (algen)bier en zon, wat wil je nog meer

Brouwerij de koperen kat delft

Zeg je Delft, dan denk je waarschijnlijk niet direct aan bier of bierbrouwerijen. De Delftse stadsbrouwerij De Koperen kat,  gaat hier verandering in brengen. Een ontspannen proeflokaal met een heerlijk assortiment aan speciaalbieren.

op het terras bij brouwerij de koperen katHet was afgelopen zaterdag lekker zonnig dus moest ik naar buiten. Ik had even geen zin in een lange fietstocht, dus besloot ik eindelijk eens het proeflokaal van De Koperen Kat te bezoeken. Ik had al meerdere bieren geproefd die erg goed in de smaak vielen. Maar eigenlijk was ik wel heel nieuwsgierig naar een bier in het bijzonder. Het algenbier.

Traditie
Met de komst van De Koperen Kat wordt een oude traditie weer hersteld.  Ik heb het nooit geweten, maar Delft heeft een belangrijke rol  gespeeld in onze bierhistorie. Rond 1500 waren er 200 brouwerijen gevestigd in Delft. Goed voor 77 miljoen liter bier, waarvan het grootste deel (bijna 80 procent) bestemd was voor export. In 1922 sloot de laatste brouwerij haar deuren en kwam er een einde aan de bierbrouwtraditie.  Maar Op 26 mei 2011 kwam hier verandering in. Want toen richtte speciaalbierliefhebber Rolf Katte De Delftse Stadsbrouwerij De Koperen Kat op met de bedoeling de rijke bierbrouwtraditie van Delft weer nieuw leven in te blazen. En dat is wat mij betreft goed gelukt. Want wat was het heerlijk! Algenbier bij brouwerij de koperen kat

Lekker zilt
Ik heb niet alle bieren kunnen proeven, maar erg genoten van het Princebier, een heerlijk amberbier met een verwijzing naar Prince van Oranje, Willem de Zwijger. Een licht bitter bier met een klein beetje zoet dat heerlijk weg dronk in de middagzon. Maar het bier waar ik uiteindelijk voor kwam het algenbier was voor mij zeker de reis dubbel en dwars waard. Nooit eerder had ik zoiets gedronken. In eerste instantie ziet het bier er niet anders uit en smaakt het vooral lekker fris, maar dan, dan ineens komt de zilte nasmaak. Alsof je op zee bent.  Heerlijk en heel fijn, anders kan ik het niet omschrijven. Jammer dat het (nog) niet in fles verkocht wordt. Ik zou het maar al te graag op het strand willen drinken onder begeleiding van een groot bord oesters.

Fiets, fruitbomen en fantastisch bier in Ooijen

Ooijen brouwerij

Sommige mensen waren druk met de voorbereidingen van Koningsdag, ik zat op de fiets en ontdekte een ontzettend leuke brouwerij.

Oijens-bier-Bierbrouwerij-Oijenop het laatste moment stapte ik vrijdag toch maar op de fiets. De weersverwachtingen waren dramatisch slecht, regen wind en onweer, maar uiteindelijk viel het reuze mee. Ik genoten van prachtige fruitbomen en mooie rivierlandschappen langs de Maas. Maar voor mij was de brouwerij in Ooijen misschien wel de leukste ontdekking.

De brouwerij ligt echt pal aan de fietsroute en is dus niet te missen. Een prachtige locatie waar niemand voorbij kan gaan zonder even te stoppen. Vlak aan de Maas in een oude boerderij. Ook de niet bierliefhebbers moeten wel vallen voor de charme van deze prachtige plek.

Niet alleen de bieren smaakten enorm goed, ook de lunch was geweldig. Maar omdat ik toch een vrij strak schema had, kon ik niet zo lang blijven als ik zou willen. Met als gevolg dat ik ook niet alle bieren heb geproefd. Ik moet dus gewoon nog een keer terug, al is het alleen maar om de Oijense Kaboem te proeven. En dat is zeker geen straf. De omgeving is paradijselijk en het bier hemels. Een plek waar iedereen zich wel goed moet voelen.

Hap-Tap-Bierbrouwerij-Oijen-300x198

De Koninck restylt bier: “Bolleke” wordt APA

Foto: brouwerij de Koninck

Foto: brouwerij de Koninck

Het zal wel even wennen zijn.  Als je voortaan een De Koninck bestelt, krijg je een APA. Want dat is de nieuwe naam van het Antwerpse bier.

APA staat voor Antwaarpse Pale Ale. De brouwer heeft heel bewust voor deze naam gekozen. Voor buitenlandse gasten is het bier nu makkelijk als een pale ale te herkennen. Maar wees niet getreurd, de koosnaam Bolleke blijft gewoon bestaan.

Ook het etiket is aangepast. De connectie met de stad Antwerpen komt nu beter naar voren met afbeeldingen van de haven en de kathedraal.  De brouwer is erg trots op de nauwe band met de stad. Op het etiket is te lezen: “APA – Antwaarpse Pale Ale. De smaak van ’t Stad. Van ruige dokken en volle terrasjes. Van bakfietsen en zomeravonden aan de Schelde. Antwerpen in een flesje.”

Hoewel er aan de smaak helemaal niets is veranderd, is deze restyling een perfect excuus om binnenkort maar weer eens op de trein richting Antwerpen te stappen.

BEDANKT!!!

bierproevenGraag wil ik al mijn trouwe lezers bedanken voor het enthousiasme en het jarenlang volgen van alles wat ik schreef op dit blog! Ik heb het met veel plezier gedaan en zonder lezers en liefhebbers ben je nergens natuurlijk. Voor wie mij wil blijven volgen, kijk op 18 januari 2014 even op mijn Facebook-pagina voor meer nieuws!

Wie wordt de beste biertapper van Nederland?

Jury-beoordeelt-het-getapte-pilsVolgende week woensdag 15 januari 2014 is het zover, dan zullen we weten wie de beste biertapper van Nederland is! Afgelopen jaar hebben tijdens de tientallen tapwedstrijden circa 1.500 biertappers hun kwaliteiten getoond om door te dringen tot de finale. De ontknoping nadert en de eindstrijd zal spannend zijn. Net als vorig jaar is de Horeca in Amsterdam volgende week het strijdtoneel.

 

De tapwedstrijden worden georganiseerd door de Stichting Tapwedstrijden.nl om horecaprofessionals enthousiast en bekend te maken met het juist tappen en schenken van bier. Heel belangrijk! Want de brouwers kunnen nog zo’n goed bier brouwen; als het juist schenken, tappen en serveren uitblijft dan is de beleving toch echt weg!

DJ Armin van Buuren boegbeeld verantwoord alcoholgebruik

Armin Van Buuren 'Dance More Drink Slow' foto 1Vandaag was het groot voorpagina nieuws: DJ Armin van Buuren gaat minimaal voor een jaar ten strijde trekken tegen alcoholmisbruik. Terwijl de gehele horeca worstelt met de leeftijdsgrens die per 1 januari van 16 naar 18 is gegaan, krijgt men steun uit onverwachte hoek. De Nederlandse DJ grootheid ergert zich kapot aan overmatig alcoholgebruik tijdens zijn optredens. Daarom wordt hij het nieuwe gezicht achter een grote campagne tegen alcoholmisbruik van Heineken ‘Dance More, Drink Slow’. Leidt een boegbeeld als Armin van Buuren in een campagne volgens jou tot verantwoord alcoholgebruik? Vul de poll hieronder in!

Biermomenten van 2014….

bierproevenAllereerst iedereen uiteraard een gezond, gelukkig, liefdevol en bovenal bierig 2014 gewenst! De afgelopen weken waren de weken om weer stil te staan bij 2013 en uit te kijken naar de mooie momenten in 2014. In 2013 beleefde ik in vele opzichten een bierig topjaar. Natuurlijk door de afronding van mijn zythologie opleiding en mijn behaalde biersommelier diploma in de VS. Maar ook door de vele mooie biermomenten die ik mocht meemaken met andere bierliefhebbers, het koningsbier dat ik introduceerde en het dinerbier Naughty Stout in november van dit jaar. Ook kijk ik alweer uit naar alles wat in 2014 zal gaan plaatsvinden.