Het lijkt nog ver weg maar over een paar weken vindt alweer het jaarlijkse PINT Winterbierfestival plaats in Gouda op zondag 19 januari 2014! Van 13.00 tot 19.00 uur kan je genieten van circa 90 winterbieren van tientallen brouwerijen. De 21ste editie van het bierfestival wordt georganiseerd door bierconsumentenvereniging PINT. →
Categorie: "Bierbrouwerijen"
Grolsch voorziet verpakking van educatieve logo’s
Vanaf 1 januari 2014 zijn de verpakkingen van bierbrouwer Grolsch voorzien van een drietal educatieve logo’s: geen alcohol onder minderjarigen, geen alcohol tijdens zwangerschap en geen alcohol in het verkeer. Daarmee is zij de eerste Nederlandse brouwer die deze drie logo’s op de verpakking plaatst. Het doel is om het bewustwordingsproces voor verantwoord alcoholgebruik verder te stimuleren. Naast de logo’s vind je ook de website www.talkingalcohol.com waarop meer informatie is te lezen over de effecten van alcohol op je lichaam. →
Krappe meerderheid drinkt alleen bier tijdens kerstdiner
Uit een peiling op dit blog blijkt dat ‘slechts’ 51 procent alleen bier drinkt bij het kerstdiner. 35% drinkt zowel wijn als bier en nog eens 12 procent alleen wijn. 2 procent drinkt wat anders! Voor iedereen die nog goede recepten met bier zoekt, kijk eens op www.biercuisine.nl. Ik wens iedereen in ieder geval fantastische kerstdagen toe!
Wat drink en serveer jij bij het kerstdiner?
- Bier (51%)
- Wijn en bier (35%)
- Wijn (12%)
- Anders (2%)
Tempelbier en Christine lekkerste huisbieren van 2013!
Tempelbier van Proeflokaal Arendsnest in Amsterdam en Christine van café De 1ste Aanleg in Heemstede zijn verkozen tot Lekkerste Huisbier van Nederland 2013, een wedstrijd van horecavakblad Proost. Tempelbier won in de categorie lichte bieren, Christine ging aan kop bij de zware huisbieren. Kalverliefde van café De Bonte Koe in Purmerend kreeg een eervolle vermelding voor de verpakking. →
Bier of wijn bij het kerstdiner?
De kerstdagen komen nu wel heel dichtbij en ik merk dat iedereen druk bezig is met de voorbereidingen. Boodschappen doen, kerstrecepten uitzoeken en het gezellig maken in huis. Veel mensen kiezen er dit jaar voor om thuis eens flink uit te pakken en een mooi menu samen te stellen.
Ik heb eens om mij heen gevraagd maar er zijn toch veel bierliefhebbers die tijdens het kerstdiner een uitzondering maken en geen bier maar wijn drinken. Navraag naar de redenen maken duidelijk dat men vaak niet weet welk bier er dan bij het gerecht geserveerd moet worden én heel veel recepten wel een wijnsuggestie geven. Dus dat maakt ‘t dan makkelijk. Ook kan het zijn dat familie en/of vrienden liever wijn drinken, dus dan maar geen bier. Wat doe jij? Serveer je bier of wijn of misschien beiden bij het kerstdiner? Vul de poll hieronder in!
Wat drink en serveer jij bij het kerstdiner?
- Bier (51%)
- Wijn en bier (35%)
- Wijn (12%)
- Anders (2%)
Trappistenbier, trappistenbier…de toekomst?
Nieuwe trappistenbier komen en worden erkend en anderen staan op de tocht. Zowel de Zundertse Trappist als de Amerikaanse Trappist Spencer zijn nu beiden erkend als trappistenbrouwerij en in het bezit van een Erkend Trappistenbier dat het ATP logo draagt. Voor alle helderheid, je kunt een trappistenbrouwerij zijn maar geen erkend trappistenbier hebben, een voorbeeld daarvan is Mont des Cats. In de Belgische media staan tegelijkertijd verontrustende berichten over de Belgische Trappistenbieren. →
Weekendtips: volop winterbierfestivals
Wil je graag in winterse en bierige sferen komen dit weekend dan kan je je hart ophalen! Er zijn meerdere festivals waaraan je een bezoekje kunt brengen. Zo vindt vandaag en morgen het Kerstbierfestival in Essen plaats. Een prachtige plek met een aanbod van tussen de 150 en 170 verschillende kerst- en winterbieren. Is Essen te ver dan is het Winterbierfestival in Haarlem op het Hortusplein voor de Jopenkerk nog een mooi bierfestijn. →
Duitse biercreativiteit met Hans Müller Dreistern
Het Reinheitsgebot is nu heel actueel: wordt het werelderfgoed of niet. Wat zijn de brouwmogelijkheden of onmogelijkheden nu precies? Tijdens mijn studie in Chicago kwam het Duitse Reinheitsgebot uitvoerig aan bod. Temeer omdat er maar liefst twee Duitse brouwers in ons midden zaten. Hans Müller uit Aschaffenburg, nabij Frankfurt, bewijst dat het volgen van het Reinheitsgebot bij het brouwen van bier ook leidt tot creativiteit en prachtige bieren. Nog even ter verduidelijking: het Reinheitsgebot laat geen toevoegingen toe. Dus geen kruiden of andere smaakcomponenten. Ook kan het water niet gecorrigeerd worden of is nagisting op fles alleen mogelijk met wort en gist. Men mag immers geen suiker toevoegen. In een gesprek en degustatie met Hans Müller vertelt hij hoe deze Rolls Royce onder de Duitse bieren tot stand is gekomen. →
Sterrenrestaurant De Librije lanceert eigen bier
Driesterrenrestaurant De Librije heeft in samenwerking met de Jopenkerk een eigen bier ontwikkeld. Jonnie en Thérèse Boer van De Librije zochten naar een sterk bier met kruidige en dropachtige smaken. Op basis van de bestaande Jopen bieren is uiteindelijk een volledig nieuw bier ontwikkeld met ingrediënten als gagel, jeneverbes, chilipeper en trekdrop. Donkere karamel moutsoorten geven het bier body en een zacht licht zoetige smaak met herkenbare duidelijke tonen van karamel, zoethout en drop. De nasmaak doet sterk denken aan rozijnen, salmiak en sinaasappel, terwijl de geur van rood fruit, zoethout en karamel overheerst. →
Nieuwe Trappistenbier Zundert compleet uitverkocht
Terwijl diverse Belgische media hier en daar wat sceptisch zijn over het succes van de tweede Nederlandse trappist Zundert, gaat de verkoop van het bier voorlopig als een speer. Alle verwachtingen zijn overtroffen en in nog geen week tijd is het bier al volledig uitverkocht. Er was al gerekend op een grote vraag naar het trappistenbier, maar dat het zo groot zou zijn had de winkel van de abdij Maria Toevlucht en de monniken echt niet verwacht. Ook in horeca en op diverse andere plekken is geen Zundertse trappist meer te krijgen. Ook ik merk dat heel wat bierliefhebbers mij vragen of ik nog een adres weet waar het bier te koop is. Helaas zullen alle liefhebbers een paar weken geduld moeten hebben. →