Categorie: "Bierervaringen in Chicago"

Duitse biercreativiteit met Hans Müller Dreistern

Het Reinheitsgebot is nu heel actueel: wordt het werelderfgoed of niet. Wat zijn de brouwmogelijkheden of onmogelijkheden nu precies? Tijdens mijn studie in Chicago kwam het Duitse Reinheitsgebot uitvoerig aan bod. Temeer omdat er maar liefst twee Duitse brouwers in ons midden zaten. Hans Müller uit Aschaffenburg, nabij Frankfurt, bewijst dat het volgen van het Reinheitsgebot bij het brouwen van bier ook leidt tot creativiteit en prachtige bieren. Nog even ter verduidelijking: het Reinheitsgebot laat geen toevoegingen toe. Dus geen kruiden of andere smaakcomponenten. Ook kan het water niet gecorrigeerd worden of is nagisting op fles alleen mogelijk met wort en gist. Men mag immers geen suiker toevoegen. In een gesprek en degustatie met Hans Müller vertelt hij hoe deze Rolls Royce onder de Duitse bieren tot stand is gekomen.

Voormalig Goose Island brouwmeester introduceert ‘culinair brouwen’

Jared Rouben (foto links), voormalig brouwmeester bij Goose Island in Chicago start zijn nieuwe brouwerij Moody Tongue Brewing Company. In januari dit jaar verliet hij Goose met de aankondiging iets voor zichzelf te beginnen. In april van dit jaar heb ik Jared ontmoet bij de Siebel opleiding in Chicago waar ik aan deelnam. Daar gaf hij les in bier- en gastronomie en sprak hij bevlogen over de manier hoe bier en eten gecombineerd kunnen worden. Hij staat bekend om het creëren van bieren op basis van ingrediënten die in culinaire gerechten gebruikt worden. Ook de technieken uit het koken past hij toe bij het brouwen van bier. Rouben introduceert samen met zijn nieuwe brouwerij ook het culinair brouwen.

Goose Island lanceert komkommer dry-hopped pilsner

De nieuwste aanwinst van brouwerij Goose Island uit Chicago is een Tsjechische stijl pilsener dat een dry hopping heeft ondergaan met komkommers. Ja, echt goed gelezen, komkommers! Dry hopping betekent dat na het koken van het bier nog een extra hopbehandeling plaatsvindt om bijvoorbeeld extra aroma aan het bier mee te geven. Dit keer zal het komkommer aroma zijn…. Bekijk hieronder de video rondom de introductie.

Amerika kijkt, komt en overwint…

Enkele weken later na mijn terugkomst uit Chicago hebben alle ervaringen goed kunnen landen en heb ik alles eens op een rij gezet. Natuurlijk ook omdat ik veel vragen krijg van brouwers tot bierliefhebbers van wat mijn ervaringen nu waren daar aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Mijn conclusie is dat iedere brouwer die de Amerikanen niet serieus neemt over een tiental jaren niet meer bestaat. Daarop is de tekst “Amerika kijkt, komt en overwint” van toepassing. Inderdaad een pittige stelling. Hierna zal duidelijk worden waarom… Een tweede conclusie is dat iedereen die denkt dat de VS het land is van extremen waarbij de brouwers nog niets begrepen hebben van kwaliteit toch maar eens een ticket moet boeken.

Goose Island zet Chicago op de bierkaart

Tijdens mijn bezoek aan Chicago stond Goose Island bovenaan mijn lijst om te bezoeken. Gelukkig lag de locatie North Clybourn direct om de hoek bij Siebel Institute of Technology alwaar wij onze lessen volgden. In de lunchpauze maar ook na school kon ik mijn voeten onmogelijk tegenhouden, die liepen gewoon regelrecht naar deze prachtige brouw-, restaurant- en pub-locatie. De craftbeer brouwer uit Chicago is onlangs overgenomen door bierconcern AB InBev (bekend van o.a. Jupiler en Hertog Jan). Volgens het personeel heeft dit niets veranderd aan de opzet en structuur van de brouwerij. Ze blijft doen waar ze goed in is, bijzondere en kwalitatief goede craftbieren op de markt brengen. Dit jaar bestaan ze 25 jaar, ter gelegenheid waarvan onderstaande video is gemaakt. Interessant om de ontwikkeling van de brouwerij in beeld te zien.

Terug van weg en up and running

Voor het eerst in mijn blogtijdperk werd ik genoodzaakt om mijn schrijfinspanningen iets los te laten. De afgelopen ruime twee weken in Chicago waren geweldig, indrukwekkend, leerzaam en uiteindelijk ook succesvol met een nieuw diploma op zak! Als je daar dan bent wil je er natuurlijk alles uithalen. Zo bestond de dag uit school van 08.00 tot 18.00 uur, werd daarna standaard een bierige activiteit ingepland en moesten we vervolgens nog opdrachten maken en stof leren voor meerdere examens. Iedere nacht bleef slechts een paar uur slaap over. De zytholoog opleiding in Hasselt waarvan over twee weken de verdediging van mijn eindwerk op het programma staat kwam goed van pas, naast alle bierervaring van de afgelopen 19 jaar natuurlijk . Ik heb tientallen verhalen en een tas vol informatie waarover nog heel veel gaat verschijnen. En natuurlijk kan iedereen vanaf nu weer al het laatste nieuws volgen…. want ik ben weer helemaal up and running. Eén ding kan ik kort en krachtig over zijn: Chicago rocks! zeker op biergebied.

De story goes on…

Inmiddels zit de eerste week erop van Doemens op de World Brewery School van Siebel, waarbij afgelopen vrijdag nog twee examens werden afgenomen. Het goed blind kunnen bepalen welke bierstijlen je drinkt en het herkennen van off-flavours. Met name het laatste bleek voor mij na een lange week en vermoeidheid tegen te vallen. De dag ervoor haalde ik ze er probleemloos uit maar nu moest ik toch even twee keer of misschien wel tien keer ruiken. Uiteindelijk verliep alles prima en zijn beide examens binnen. Ook is er nog veel bijgeleerd over de off flavours.

In Chicago worden bierfabels ontrafeld

De afgelopen dagen was het prachtig weer. Maar de studie riep waardoor we daar weinig van hebben kunnen genieten. Eergisteren is een start gemaakt met de theorie over het brouwen, iets dat voor mij uiteraard al goed bekend is. Interessanter vond ik de uitgebreide uitleg over de Duitse bierstijlen en het blind proeven van de bieren. Je begrijpt nog meer van wat de brouwer met het bier wil bereiken in smaak, aroma en kleur. Maandag stonden de ondergistende Duitse bieren op het programma en gisteren de bovengistende bieren. Ook is gisteren uitgebreid verder gegaan met alles wat in de brouwzaal plaatsvindt. Het gaat natuurlijk wat ver om alles te beschrijven.

Chicago bring it on….

Na anderhalve dag acclimatiseren en wat sightseeing door de stad heb ik toch al een kleine eerste indruk van wat hier op biergebied speelt. In een café kijk ik als een spion om mij heen om te kijken wie wat drinkt. Wat mij opvalt is dat ieder café, hoe klein ook, een uitgebreide bierkaart heeft. Het is duidelijk dat craftbeer hier heel erg leeft. Op het menu staan naast importbieren als Heineken en inderdaad Stella, veel lokale en regionale craft bieren van Amerikaanse brouwerijen. (foto: alle craftbeers op fles)

Op weg naar de World Brewery School Chicago

Vanaf morgen staat bij mij de komende weken in het teken van de World Brewery School in Chicago. Naast Zythologie in België waarvan ik inmiddels mijn eindwerk heb ingeleverd en eind mei/begin juni de verdediging heb, ga ik ruim twee weken fulltime studeren in Chicago. De stof gaat technisch gezien lekker diep in op het brouwproces en natuurlijk ontbreken alle internationale bierontwikkelingen in deze studie niet. Ik kijk er erg naar uit! En vooral ook om jullie dagelijks op de hoogte te houden van mijn opgedane bierkennis… Want hoeveel je ook weet van bier, iedere dag blijf je leren… Je hele leven lang.