Spontane gistingsbierenproeverij geslaagd

Op 22 september jl. organiseerde ik een Bierproeverij van Spontane Gistingsbieren van 25 jaar en ouder. In het gezellige en gastvrije De Drie Dorstige Herten nam een groep geïnteresseerden plaats om in drie uur negen van deze goed bewaarbare bieren te proeven. En goed waren ze!

Van echte zure bieren kenners tot “ik wil deze bieren wel eens proberen”-starters waren erbij om de stoffige flessen te ontkurken en voorzichtig uit te laten schenken. Door de leeftijd duurde het ontkurken soms langer dan het uitschenken en een zeefje was hierbij ook geen overbodige luxe. Toch is het gelukt alle negen bieren op een schappelijke wijze in het glas en op tafel te krijgen.

De Girardin Kriek was de enige die (per fles verschillend) geoxideerd was en daarmee als minst in de smaak viel. Opvallend goed was het oudste bier van de middag: een Oud Beersel Geuze uit 1982. Zo bleek uit de kurk, want de fles droeg geen etiket. De Liefmans Kriek uit 1988 vond ik persoonlijk de mooiste, een heel zacht, vol, fruitig en vineus bier! Van het meest frisse en meest koolzuur bevattende bier kon niet achterhaald worden wie de producent c.q. geuzesteker was. De flessen hadden geen etiket en de kurken vielen zo kruimelig uiteen dat, mocht er al een tekst op hebben gestaan, deze niet meer zichtbaar was. De meest zure bleek de Gueuze van De Troch, met een pH die waarschijnlijk ergens rond de 3 lag. En de meest zoete was de Gueuze van Lindemans. Goed van smaak, maar wel het buitenbeentje van de middag.

Het was een leuke en leerzame proeverij, waarbij de smaakpapillen goed op de proef werden gesteld!

Lees ook:14-7-’13: Proeverij oude spontane gistingsbieren
Lees ook:Zure bieren komen terug!
Lees ook:19-7/20-7-’11: In de Wildeman gueuze en kriekendagen
Lees ook:Warm voorjaar goed voor krieken
Lees ook:ABT-bier van de maand: Vicardin

2 reacties op “Spontane gistingsbierenproeverij geslaagd

 1. joeri

  Wat is eigenlijk de moeilijkste oude geuze om te drinken gemiddeld gezien? is dat van bij Cantillion, Oud Beersel, Hanssen, De Cam, De troch, Timmermans of toch een ander oude Geuze. En moeilijkste oude kriek om te drinken? Ben erg benieuwd daar. Leuk om als grap aan iemand te geven die alleen maar zoete bieren drinkt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frans Ruiter

   Waarschijnlijk bedoel je met “moeilijkste” de meest zure? Bij de oude was het De Troch zoals ik schreef. Bij de verse varianten mag een kenner hierop reageren!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.