Het Reinheitsgebot is nu heel actueel: wordt het werelderfgoed of niet. Wat zijn de brouwmogelijkheden of onmogelijkheden nu precies? Tijdens mijn studie in Chicago kwam het Duitse Reinheitsgebot uitvoerig aan bod. Temeer omdat er maar liefst twee Duitse brouwers in ons midden zaten. Hans Müller uit Aschaffenburg, nabij Frankfurt, bewijst dat het volgen van het Reinheitsgebot bij het brouwen van bier ook leidt tot creativiteit en prachtige bieren. Nog even ter verduidelijking: het Reinheitsgebot laat geen toevoegingen toe. Dus geen kruiden of andere smaakcomponenten. Ook kan het water niet gecorrigeerd worden of is nagisting op fles alleen mogelijk met wort en gist. Men mag immers geen suiker toevoegen. In een gesprek en degustatie met Hans Müller vertelt hij hoe deze Rolls Royce onder de Duitse bieren tot stand is gekomen. →
Categorie: "Duits bier"
Bavaria stapt naar Duits hof
Als het aan de Beierse brouwers ligt verkoopt Bavaria straks geen bier meer onder haar eigen merknaam in Duitsland. Bavaria is volgens hen misleidend aangezien de deelstaat van Beieren in verschillende talen ook Bavaria wordt genoemd. Het Duitse Federale gerechtshof in Karlsruhe heeft de bezwaren die Bavaria had ingediend tegen het verkoopverbod helaas van de hand gewezen. De bierbrouwer uit Lieshout stapt daarom naar het grondwettelijk hof. →
Duitse bierfeesten weer van start
De 180ste editie van het Duitse Oktoberfest is weer van start gegaan en duurt tot en met 6 oktober 2013. Burgemeester Christian Ude van München gaf gisteren het startschot en riep alle bezoekers op om met mate te drinken en geen wedstrijdjes te doen. De zes ’Munich’ brouwers die hun bier schenken zijn Augustiner, Hacker Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner en Spaten. →
Eerste groep gaat voor StiBON III
Deze week gaat er een groep van 19 StiBON-cursisten (Stichting Bieropleiding Nederland) naar Obertrum in Oostenrijk om het laatste deel van de Bieropleiding te voltooien. Aangezien StiBON geen officieel erkend opleidingsinstituut is, vindt dit plaats onder de vlag van Doemens, een Duits opleidingsinstituut.
De ongezouten waarheid van Gose
Gose is een bier dat je niet snel tegenkomt. Het is een typisch Duits bier en een van de weinige biertypen waarin zout verwerkt is. Recent heb ik een blonde en donkere variant geproefd, welke alleen uit elkaar te houden zijn door de kleur dop. In casus waren deze afkomstig van Brauhaus Goslar in de plaats Goslar in de regio Harz. Het bier is vernoemd naar het riviertje dat door Goslar stroomt. Buiten Goslar wordt het bijvoorbeeld ook in Leipzig gebrouwen.
→
Kopenhagen is hot
Drie jaar na het grote Europese bierfestival in Kopenhagen vond ik het wel weer eens tijd om een kijkje en proefje te nemen op het festival in Europa waar de meeste bieren bieren verkrijgbaar zijn. Bo Jensen, Landsformand Danske Ølentusiaster, had me tijdens het GBBF in 2010 hiervoor uitgenodigd, en met Dirk Breedveld van de De 12 Balcken kon ik meerijden. Donderdag 26 mei jl. vingen we de heenreis aan….
Egmondse Witte gepresenteerd
Afgelopen donderdag is er een nieuw bier van Sancti Adalberti geïntroduceerd. Met nu al een mooi voorjaar en de zomer op komst is het een Weizen geworden, genaamd Egmondse Witte. →
Bierconsumptie eerste kwartaal 2011 verder omlaag
In het eerste kwartaal van 2011 heeft de Duitser opnieuw minder bier gedronken. De bierbrouwers verkochten 0,4 procent minder dan tijdens de eerste drie maanden van 2010. In totaal werd er 20,8 miljoen hectoliter bier verkocht. Dat is o,1 miljoen hectoliter minder dan over dezelfde periode vorig jaar. Dit maakte het Duitse bureau voor de statistiek vandaag bekend. Overigens is het wel een heel minimaal verschil natuurlijk! →
Nieuw bier in wording….
Sancti Adalberti, die al twee bieren op de markt heeft, krijgt er een nieuw bier bij! Het betreft een Weissen met meer dan 50% tarwemout in het beslag. Net als de overige twee bieren is ook dit bier gebrouwen bij Brouwerij De Prael. Het bier zal op 12 mei in Egmond aan Zee geïntroduceerd worden.
Nieuw fenomeen: biertoerisme!
Voor de Nederlandse kroegbaas in het grensgebied met Duitsland zijn er nu angstige momenten. Klanten gaan de grens over om in een café daar hun bier te drinken vanwege de prijzen. En nu wordt er bovendien ook de aandacht op gevestigd. Vergelijkbaar als met de benzineprijzen. De grensstations hebben vanwege de concurrentie hun prijzen nu meer op elkaar afgestemd echter als je net iets verder rijdt kan het tientallen eurocenten op een liter schelen. Toch is het naar mijn idee een vreemd fenomeen dat mensen hun stamkroeg verlaten. →