Archeologen hebben al de eerste sporen van thuis brouwerijen gevonden in het jaar 1000 voor Christus. De eerste Ierse bieren werden gebrouwen met wilde gist en door het gebruik van kruiden. De ontwikkeling van het Ierse bier ging gelijk op met Engeland waar nationale brouwerijen ontstonden die pale ales en porters brouwden. Net als bij ons waren er tijden dat iedere Ierse plaats wel een eigen brouwerij had. Er werd hop verbouwd in de ‘Midlands’ wat de naam Kilkenny Goldings kreeg. →
Categorie: "Ierse bieren"
Laag alcoholische bieren oplossing voor horeca!
Voordat ik verder blog over al mijn fantastische belevenissen in Ierland, want dit land heeft serieus zeer onverwacht mijn hart gestolen, een bericht over wat mij betreft een nieuwe uitdaging voor Nederlandse en ook Belgische brouwerijen moet worden. Onlangs schreef ik al over de trend van laag alcoholische bieren die ik een klein beetje waarnam op het Zythos bierfestival in België. Het is serieus een trend waar Nederlandse maar ook Belgische brouwers goed naar moeten gaan kijken. Met een overheid die steeds meer gaat kijken naar verantwoord alcoholgebruik en stijgende accijnzen zou het oprecht slim zijn om hierop in te spelen door niet meer van die hoog alcoholische bieren te brouwen. De smaak is doorslaggevend. Wat is er nu fantastischer dan een geweldig smaakvol bier te brouwen met een laag alcoholpercentage? En er is meer, want Ierland heeft in speciaalbier met een laag alcoholgehalte echt een vorm gevonden om de horeca de hele avond gevuld te houden! →
Ierse craftbeer brouwerijen groeien explosief
In mijn rondreis door Ierland langs de kleine craftbeer brouwers staat keer op keer een gemene deler voorop: ze zijn zo gepassioneerd. Bij iedere brouwer zie je de twinkeling in zijn ogen als hij over zijn eigen brouwerij en bieren praat. ”Speciaalbier” is pas sinds een paar jaar echt hard gaan groeien. Eigenlijk best vreemd aangezien ze uiteraard al heel lang bekend zijn met Guinness, een stout bier. Diverse Ieren in de pub geven aan dat met name Guinness lange tijd de kleine craftbeer brouwers uit de markt heeft gehouden. Veel horecazaken in Ierland zijn niet gebonden aan een biermerk, dat is een voordeel zou je zeggen. Echter de prijsconconcurrentie blijft, zeker nu de recessie hier in Ierland hard heeft toegeslagen. Tegelijkertijd willen de Ieren elkaar hier echt helpen. Dit betekent dat bier van een lokale, kleine brouwer met open armen wordt ontvangen. Dat zorgt ervoor dat de brouwerijen gemiddeld tussen de 25 en zelfs 50 procent per jaar groeien! →
Ierse brouwer lanceert speciale bierfles voor restaurants
In mijn ontdekkingstocht door Ierland probeer ik uiteraard de laatste nieuwe ideeën te inventariseren die mogelijk ook voor de Nederlandse brouwers interessant kunnen zijn. Eén ervan vond ik serieus heel inventief. Bij White Gypsy zijn ze gestart met het op de markt brengen van bierflessen van 275cl. Restaurants willen namelijk iets bijzonders dat niet in de supermarkt gekocht kan worden. De prijs van het bier in dezelfde fles kan de consument namelijk één op één vergelijken met de verkoopprijs in de supermarkt. Bovendien ziet het er niet bijzonder uit. Dit hield de lokale horecaondernemer tegen om meer bier te serveren en te verkopen bij het eten waardoor toch vaak de wijn de voorkeur kreeg. →
Hoe het zit in Ierland…..
Vandaag ben ik letterlijk ondergedompeld in Ierse gastvrijheid, gewoontes en uiteraard de ‘craft beer cultuur’. Het Ierse woord voor ‘proost’ heb ik mij eigen gemaakt, namelijk ”Slainte” met een streepje op de A waarmee wordt aangeduid dat je de ’a’ iets langer moet aanhouden. In een klein maar leuk gezelschap van Ieren en Engelsen reis ik vanaf vandaag langs tien prachtige speciaalbier brouwers en combineren we dit met een bezoek aan het Ierse landschap. En dat er grote verschillen zijn met Nederland is meer dan duidelijk. Inmiddels weet ik dat er zich 22 brouwerijen op Iers grondgebied begeven. Dat zijn echte brouwerijen geen huurbrouwers. Van dit laatste type hebben ze hier nogal hun bedenkingen. Niet omdat ze bestaan maar omdat ze niet open en eerlijk zijn waar hun bier gebrouwen wordt. Meer en meer zijn er goudzoekers die denken dat er met ‘craft beer’ veel te verdienen valt, zo zeggen de Ieren zelf. →
Ierland: de zoektocht naar de verborgen bierjuwelen
Vanavond kwam ik in Ierland aan en zocht zo snel mogelijk mijn weg naar het hotel in het centrum van Dublin. Nog even op de site van de brouwerij van Guinness kijken of ik wellicht nog met de laatste tour mee kon. Helaas het was precies zeven uur en dat was de laatste tourmogelijkheid voor vandaag. Niet getreurd er is natuurlijk zat te beleven. Wat dacht je van de micro brouwerij van Dublin, Messrs Maquire. De geschiedenis van deze locatie gaat honderden jaren terug. Al heel lang zijn de craft beers op deze plek een begrip. In mijn eerdere bezoek aan Dublin werd al duidelijk dat het alcoholpercentage van alle bieren standaard laag ligt. Ook een mooie uitdaging voor de craft beer brewers van Ierland om toch een smaakvol bier te brouwen dat zo rond de 4 a 4,5 procent alcohol bevat. Want het is en blijft een uitdaging om een mooi speciaalbier te brouwen dat vol is van smaak met een laag alcoholpercentage. Bekijk de eerste indrukken met een aanloop naar wat we de komende dagen allemaal gaan zien en beleven! →
Ierland ik kom!
Komende week, van zondag de 15e tot en met zaterdag de 21ste juli 2012, staat voor mij in het teken van het bezoeken van brouwerijen in Ierland, iedere dag twee. Op maandag gaat de tour naar White Gypsy, bekend van de bieren Ruby Irish Red Ale, Belgian Blond Ale en Emerald Ale, en O’Hara’s Carlow Brewing Company op het programma. Dinsdag rijden we naar Cork en bezoeken we Eight Degrees Brewing en Franciscan Well Brewery. Woensdag gaan we onder andere naar Dingle Brewing Company. →
Uitdagingen op Ierse biermarkt door emigratie
Horeca en retail hebben in Ierland grote uitdagingen om de omzet op peil te houden. De afgelopen jaren vonden grote verschuivingen plaats. Terwijl in 2005 nog 70% een pint dronk in het café en 30% bier kocht in de supermarkt is dit inmiddels bijna omgedraaid. 40% van de consumenten gaat nog naar het café en 60% koopt in de supermarkt. Eén belangrijke reden is de verandering van de bevolkingssamenstelling. Jonge mensen emigreren momenteel massaal naar Australië en de VS vanwege een beter toekomstperspectief. 25 procent van de jongeren in Ierland is werkloos. Het levert de horeca-eigenaren kopzorgen op om de klant naar de pub te trekken. Door een interview met pub-bezoekers en de general manager van het Westin hotel in Dublin die ook een bekende pub heeft, kom ik erachter hoe de bierconsumptie in Ierland beweegt. Bekijk hieronder zelf de video met het interview! →
The day of Bavaria City Racing: Wat levert het op?
Vandaag is het dag van de eerste Bavaria City Racing in Dublin. Een event waar heel Ierland naar kijkt en trots op is. Al 25 jaar is er geen Formule 1 auto meer in Ierland geweest. Bekende Ierse Formule 1 helden als Eddy Irvine en Ralph Firman zijn nog steeds niet vergeten. De hele stad hangt vol met vlaggen voor dit racespektakel. Grote gebouwen met Heineken billboarding zijn zelfs overal versierd met de Bavaria City Racing mergendising. Hopelijk zijn de weergoden ons goed gezind en wordt het vanmiddag droog. Door het race event staat heel Ierland op zijn kop. Wat levert de brouwer uit Lieshout zo’n groot event op en welke doelen voor 2012 en de nabije toekomst wil Bavaria realiseren op de Ierse markt? →
Ierse biermarkt leuker voor de consument
Gisteren ben ik in Dublin aangekomen en val van de ene in de andere verbazing. Niet alleen de gekte rondom Bavaria City Racing is enorm maar ook de biermarkt is 180 graden anders dan in Nederland. Er zijn geen brouwers die cafés financieren waardoor de consument echt bepaald wat er gedronken wordt in cafés en horeca. Een ondernemer beslist zelf welk bier er op de tap komt en maakt die keuze uiteraard op basis van de smaakvoorkeur en populariteit van een bier. Daarbij komt ook dat alle bieren een alcoholpercentage hebben van 4,3 procent. →